hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son Dakika Haberleri: Ayasofya kararı nasıl alındı? | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Ayasofya 1934 yılında Atatürk'ün imzasının olduğu Bakanlar Kurulu kararnamesiyle müzeye çevrilmişti. Danıştay 10. Dairesi 86 yıl sonra tarihi yapının tekrar cami olarak faaliyete geçmesine karar verdi. Peki bu tarihi karar nasıl alındı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihi Ayasofya Camii İstanbul'un incisi. Yıllarca müze olarak kaldı. 10 Temmuz 2020 yılında Danıştay 10'uncu Dairesi'nin aldığı karar ile tekrar cami olarak faliyete açıldı.

    Kimi tarihi yapının müze olarak kullanılması istedi. Kimi ise camii olarak faaliyet göstermesini destekledi. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen ayasofya 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesi ile müzeye dönüştürüldü.

    Sürekli Vakıflar, Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği tarafından 2016'da açılan davada, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararınında Mustafa Kemal Atatürk'e ait imzanın sahte olduğu ileri sürdü. Detayların incelenmesini istedi.

    Kararda bulunan Atatürk'ün imzası aslına uymuyordu. Ayrıca kararda imzası bulunan 7 tane bakan o gün Meclis'te olmadığı ortaya çıktı. Bilgiler Meclis kaydı tutanağından teyit edildi.

    Sürekli Vakıflar, Anayasa'nın 38. maddesine göre hukuka aykırı belgelerin kabul edilmemesi gerektiğini öne sürdü. Belgelerin hukuksuz olduğuna dair dava açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 temmuz 2020'de başvuruyu görüşen Danıştay 10'uncu Dairesi oy birliği ile 1934 yılında alınan Bakanlar Kurulu karanamesinin iptaline karar verdi.

    Ayasofya müze statüsünden çıkarıldı. Vakıflardan alınarak Diyanet'e devredildi.

    Gerekçeli kararda Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han vakfı mülkiyetinde olduğu belirtildi. Tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli oldugu kaydedildi. Toplumun hizmetine cami olarak sunulduğu değerlendirildi. Ancak Atatürk'ün imzasının sahte olduğu yönündeki iddiaya Danıştay'ın gerekçeli kararında hiç değinilmedi.

    Danıştay'ın tarihi Ayasofya kararı tartışma konusu karara yönelik eleştirilere Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz akçil,, cevap verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow