hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... İyileşen kişiler toplum içerisinde fişleniyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    Koronavirüs insanların birbirine davranışını değiştirdi. Öyle ki hastalığı atlatan kişiler çevrelerinden dışlanmaya başladı. Bunun psikolojideki karşılığı ne? Bu davranış şekli ilerlerse devamında neler olur? Ceylan Sever ve Güngör Yılmaz, koronavirüs tedavisi gören Dr. Yavuz Burak Tor ile Psikiyatrist-Psikoterapist Dr. Onur Okan Demirci'yle konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüsü atlattılar ancak bu kez de toplum içerisinde fişlendiler. İyileşen koronavirüs hastalarının mücadelesi bitmiyor. Hastalık bulaştırıcılığını kaybetmiş olmasına rağmen çevrelerinden hala hasta muamelesi görüyor. İyileşenler çevresi tarafından dışlanıyor, görenler yolunu çeviriyor.

    Psikolojide bu duruma stigmatizasyon yani damgamala deniyor. İyileşenler çevresi tarafından tehdit olarak görülmeye devam ediyor. CNN TÜRK'e konuşan Psikiyatrist-Psikoterapist Dr. Onur Okan Demirci, bu durumu şöyle açıkladı:

    "Bu algımız nedeniyle korkuyoruz, dışlıyoruz, yargılıyoruz, bazen öfkeleniyoruz. Hatta şiddete gidecek boyutlarda davranışlarda bulunabiliyoruz. İnsanın mantıklı düşünmesini bozan en önemli iki duygudur korku ve kaygı. Eğer bu duyguları iyi yönetemez, kendimizi damgalamanın akışına kaptıracak olursak toplum olarak insani duygularımızı, vicdanımızı, ahlakımızı kaybetmeye başlarız. Damgaladığımız insanlar ve bunu gözlemleyen insanlar için toplumdan kopuş başlayabilir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow