hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi değiştiren büyük savaş

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türk tarihinin en önemli savaşlarından birinin yaşandığı bir coğrafyadayız. Burası Mehmet Akif'in "Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya" dizeleriyle tanımladığı Gelibolu Yarımadası Milli Parkı. 33 bin 400 hektarlık bu alan şimdi tanıklık ettiği o büyük tarihi dönemin ihtişamını ve dehşetini yeni nesillere aktarmaya hazır. Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen restorasyon ve düzenleme çalışmaları neredeyse bitmek üzere.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çanakkale Savaşı ya da Boğaz Harbi, sanılanın aksine 18 Mart 1915 tarihinde değil 1914 yılının Kasım ayı başlarında başladı. 3 Kasım'dan itibaren önce küçük çaplı çıkarma girişimleri, ardından savaş gemilerinin boğaza girmeden gerçekleştirdiği bir kaç bombardımanla devam etti. 

    18 Mart'ta ise İngiliz-Fransız ortak donanması Çanakkale Boğazı'nı aşmak, İstanbul'u işgal etmek ve Osmanlı'ya nihai darbeyi vurmak için en büyük saldırıyı başlattı. 

    İtilaf Devletleri'nin hayali engellendi

    Dönemin İngiltere Başbakanı Lord Kitchener Çanakkale'ye gönderilen İngiliz Ordusu'nun başındaki isim olan General Ian Hamilton'a görevi tevdi ederken bu durumu şu sözlerle dile getrimişti: "Eğer kazanırsanız sadece bir muharebeyi kazanmış olmayacak, bu savaşı kazandıracak zafere erişeceksiniz." 

    Fakat İtilaf Devletleri'nin bu hayali Çanakkale'de önce Türk topçusuna ardından da kahraman Mehmetçiğin namlusuna takılarak başarısız oldu.

    Bölge geniş çaplı restorasyonda

    Yarımada, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesini geçtikten sonra başlıyor. Tamamını araba ile bir kaç saatte dolaşmak mümkün. Dünyanın bu ilk deniz, kara ve hava harbinin aynı anda yaşandığı bu bölge küçük ama bir o kadar da kritik. Türk ve Dünya tarihinin bu müstesna bölgesi geçmişten bu yana önemli ve aziz kabul edildi. Hep özen gösterildi ama bugünlerde devam eden restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla hak ettiği görkeme biraz daha yaklaşıyor. Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen bu faaliyetler beş başlıkta toplanıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Askeri Hastane ziyarete açık

    Savaşın en önemli noktalarından biri olan Seddülbahir Kalesi bu çalışmalardan ilki. Bir başka önemli nokta ise Bolayırlı Kalesi ve Alçıtepe’de yer alan ve savaş meydanının hemen yanındaki Askeri Hastane. Askeri Hastane canlandırmalar ve mum heykelleriyle ziyarete açık. Seddülbahir Kalesi ise Mart ayında restorasyonunun tamamlanmasının ardından müzeye dönüştürülecek. Bolayırlı Kalesi’nin de yakın zamanda tamamlanması bekleniyor. 

    Batıklar dalış turizmine kazandırılacak

    Projede Türk topçusunun ve Nusret Mayın Gemisi’nin kahramanca çabalarıyla batırılan savaş gemileri de birer dalış noktası haline getirilecek. Bu batıklardan ilki Saros Körfezi’nde bir Alman U-21 Denizaltısı tarafından batırılan Majestic Zırhlısı. Ardından Çanakkale Boğazı içinde yer alan diğer batıkların da dalış turizmine kazandırılması planlanıyor.

    Tarihi alandaki ulaşımı rahatlatmak için başlanılan ve bir hayli eleştiriye de maruz kalan yol yapım çalışmaları da bir taraftan devam ediyor. Yetkililer yolun yeni bir hat üzerine değil eski bir hatta yapıldığını, yani asıl olarak bir genişletme ve yenileme çalışması olduğu görüşünde. Alanın uzmanlarca incelendiği ve herhangi bir kültür varlığına zarar vermediği vurgulanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun yanında çalışmalara iki arkeoloğun sürekli refakat ettiği ve herhangi bir kültür varlığına rastlanması durumunda bunların muhafazası için tedbir alındığı da yetkililerce paylaşılan bilgiler arasında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow