hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teknoloji bağımlısı çocuklar

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Çağımızın hastalığı: teknoloji bağımlılığı. Uzmanlar her fırsatta uyarıyor, özellikle çocuklara verdiği hasara dikkat çekiyorlar. Dikkat dağınıklığı, içe kapanıklık o hasarlardan sadece birkaçı. Peki, ne yapmak gerekiyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuklar teknolojiyle her an iç içe, telefonlar, tabletler ellerinden düşmüyor. Oyun ve internet bir süre sonra bağımlılık haline geliyor.
    Bu da dikkat dağınıklığı ile odaklanma problemlerine yol açıyor. Çocuklar bu yüzden agresif ya da içine kapanık olabiliyor.
    Çözüm olarak okul ve aile eğitiminin yanı sıra çocuğun bazen terapi alması gerekiyor.

    Nöropsikolog Şehadet Ekmen durum ile ilgili, "Dikkat dağınıklığı dediğimiz şeyde ve odaklanamama dediğimiz sıkıntıda insanlar duygularını ifade edemeyebilirler. Seslendiğiniz zaman sizi frekans olarak algılayabiliyor, ama cevap veremiyor duymuyor. Ailelere sorduğunuz zaman çocuklar hakkında bilgi almak istediğiniz zaman konuşmuyor bizimle ya da içine kapandı diyorlar. Sıkıntılarını daha iyi paylaşabilmek konusunda kum terapisi devreye giriyor. Kum terapisinde ciddi bir fayda görmüşüzdür." ifadelerini kullandı.

    İçe kapanık çocuklar kum üzerinde yapılan çalışma ile çeşitli figürleri bir araya getiriyor. Uzmanlar bu figürler ile çocuğun duygu durumunu anlamaya çalışıyor ve içine kapanık olan çocuk bir süre sonra derdini anlatmaya başlıyor.
    Ama önemli olan çocuklar bu problemi yaşamadan önce tedbir almak.

    Şehadet Ekmen ayrıca, "Çocuklar maalesef otizmli olmayan çocuklar otizm tanısı almaya başladı. Neden çünkü çok fazla zamanlarını internet karşısında geçiriyorlar. Şunu diyorlar çocuğum öfke patlaması yaşıyor. Çocuğum eskisi gibi değil içine kapanmaya başladı her yeri vurup kırıyor. Peki diyoruz dijital ortamı azalttınız mı? Azaltma programı yaptıktan sonra çocuklar daha sakinleşmiş hale geliyorlar." sözleriyle durumun ciddiyetini de gözler önüne seriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow