hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tel Abyad, Resulayn ve Kamışlı'nın önemi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Barış Pınarı Harekatı, Akçakale sınırının karşısında yer alan Tel Abyad'dan başladı. Resulayn ve Kamışlı'da devam ediyor. Peki, bu şehirlerin önemi ne? Demografik yapıları nasıl değiştirildi? CNN TÜRK Muhabiri Cansel Kiraz, Ahmet Yesevi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar'a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tel Abyad, Resulayn ve Kamışlı... Barış Pınarı Harekatı'nın önemli noktaları. Peki, neden bu şehirler? Geçmişte ne oldu?

    "20 SENE ÖNCE KASABA NİTELİĞİNDE YERLERDİ"

    CNN TÜRK'e konuşan Ahmet Yesevi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar, Bunlar 20-30 sene öncesinde kasaba niteliğinde yerlerdi. Nüfusça da çok düşük yani 50 bin, 10 bin nüfuslu yerler. Tarihlerine baktığımızda Osmanlı dönemi veya diğer önceki dönemlerle ilgili çok fazla bilgi birikimimiz yok. Çünkü buralar medeniyet merkezleri değildi. Buranın bugün önemli olmasının sebebi, burada 2 nokta var. Bir tanesi PKK kantonlarının kurulmuş olması. 3 kanton vardı. Diğeri daha önce Afrin kantonu ortadan kaldırılmıştı. Şimdi işte Kobani, El Cezire kantonları. Türkiye'nin harekat yaptığı alan. Buraların demografik yapılarına baktığımızda Arap, Kürt, Türkmen karışık. Ermeni bir yapı olduğunu görüyoruz. Çok da ağırlıklı bir nüfusları yok" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ABD DESTEĞİ İLE YÖNETİM SAĞLAMIŞLARDI"

    YPG buraların demografik yapılarını değiştirdi. Nasıl yaptı? Prof. Dr.Cengiz Tomar, bölgenin sınıra yakınlığı nedeni ile stratejik açıdan önemli olduğunu vurguladı. Tomar şöyle konuştu:

    "Suriye'de aslında genel olarak 2 türlü bir demografik değişim yapıldı. Birincisi Fırat'ın batısında Esad rejimi yaptı. Kendine muhalif kesimleri, bunların bir kısmı Sünni Arap ve Türkmenler, İdlip bölgesi ve Türkiye'ye doğru sürdü. İkinci nüfus değişimi Fırat'ın doğusunda önce DAEŞ yaptı. Gene Türkmenleri kendisine sahip olmayan Sünni Arapları, Hristiyan azınlık topluluklarına demografik nüfus meclisliği yaptı. Onun ardından da PYD/YPG veya PKK böyle bir değişim yaptı ve o bölgeleri özellikle Türkmenler ve Sünni Arapları bölgeden uzaklaştırarak o bölgeleri Kürtleştirmeye çalıştı. İsimleri değiştirdi ve kantonlar haline getirdi.Şayet Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı, bu bir nevi yarı devletçik özerk yapı, siyasi manada masa ortaya getirildiğinde önemli bir güç olarak ortada bulunacaktı. Çünkü orada bir yönetim sağlamışlardı ABD'nin de desteği ile."

    Cengiz Tomar, PKK'nın Suriye'de elinde tuttuğu alanın yaklaşık yüzde 35 olduğuna da dikkat çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow