TÜRKİYE-LİBYA ARASINDA SICAK YAZ! Artan temaslar ne anlama geliyor?
1 Ağustos'ta İstanbul'da yapılan toplantının ardından Türkiye-Libya ilişkilerinde yoğun temas trafiği yaşanıyor. Askeri düzeyde Libya’daki görüşmelerin yanı sıra, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın da Libya'nın doğusunu yöneten Halife Hafter ile bir araya gelmişti. Peki bu ziyaretler neden önemli? Türkiye-Libya ilişkileri nasıl gelişti?
AĞUSTOS BAŞINDAN BERİ LİBYA İLE YOĞUN TEMAS
Ankara, hem Libya'da Birleşmiş Milletler'in meşru kabul ettiği Ulusal Birlik Hükümeti ile hem de ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi ile temaslarını hızlandırdı. 1 Ağustos’ta Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı Abdulhamid Dibeybe Türkiye’ye geldi. İtalya Başbakanı Meloni ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte üçlü zirve yapıldı. O günün masasında da Akdeniz iş birliği vardı.
GÖRÜŞME TRAFİĞİ BAŞLADI
Son beş yıldır yürütülen 5+5 askeri görüşmeleri yerini karşılıklı ziyaretlere bıraktı. Askeri üst düzey ziyaretlerin ardından, Ağustos ayı içinde TCG Kınalıada, bir yandan Bingazi Limanı’nı ziyaret etti. Türkiye ve Libya askeri heyetleri bir toplantı gerçekleştirdi.
Tümgeneral İlkay Altındağ başkanlığındaki heyet, Libya Ulusal Ordusu Komutan Yardımcısı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Saddam Hafter’i ziyaret etti. Saddam Hafter, Libya’nın doğusunu kontrol eden Halife Hafter’in oğlu. “Tek Libya, tek ordu” hedefiyle ortak gelişebilecek çalışmalar için toplantılar yapıldı. Hafter, TCG Kınalıada’yı da ziyaret etti.
MİT BAŞKANI KALIN DA LİBYA'YA GİTTİ
Geçtiğimiz hafta, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın da lider Halife Hafter ile bir araya geldiği öğrenildi. Hafter, Kalın’ı Bingazi yakınlarındaki Recme’deki Genel Komutanlık Karargâhı’nda kabul etti. Görüşmelerde ikili iş birliklerini geliştirmek ve ortak çıkarlar doğrultusunda hareket etme vurgusu öne çıktı. Bölgesel güvenlik masaya yatırıldı.
Bir yandan Halife Hafter’e bağlı Temsilciler Meclisi’nin 2019 tarihli deniz yetki alanları anlaşmasını artık onaylaması gündemde. “Kalın’ın ziyareti hızlandırdı” değerlendirmeleri yapıldı. Zira bu görüşme, Türkiye’nin Hafter ile kurduğu ilk üst düzey temas olarak kayıtlara geçti. Ziyaret, tam da deniz yetki anlaşmasının onaylanmasına hazırlanıldığı bir sırada gerçekleşti.
Ancak Libya ile masada başka konu başlıkları da var. Onlardan biri de enerji… Haziran ayının sonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da Libyalı mevkidaşıyla görüştü. Hidrokarbon alanında iş birliği imkânları değerlendirildi. Bayraktar, o görüşme sonrası “somut iş birliği” sinyali vermişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Son dakika haberi... Plan yapacaklar dikkat! Hafta sonu hava nasıl olacak? Meteoroloji uzmanı il il uyardı

TOKİ KASTAMONU KURA ÇEKİMİ SONUÇLARI: Kastamonu TOKİ kura çekilişi kazananlar listesi sorgulama ekranı!

Bir yıl geçti ama acı dün gibi! Anne Minguzzi'nin isyanı: En son Atlas, şimdi sıra kimde?

Mahkeme salonunda yürek yakan anlar: Bir annenin en zor anı

Antalya'yı sağanak vurdu! Mahsur kalanlar böyle kurtarıldı
