hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dönüştürülseydi, 767 milyon Euro gelir elde edilecekti

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Kablolar, eski cep telefonları, kulaklıklar ve bunlar gibi bir çok elektronik eşya atık ünitelerine atılmak yerine evde biriktiriliyor. Elektronik atık üzerine yapılan araştırma sonucu Türkiye'de bir kişinin yılda 8 kilo elektronik atık biriktirdiği ortaya çıktı. Eğer bu atıklar dönüştürülseydi, Türkiye'de 767 milyon Euro gelir elde edilebilirdi. CNN Türk Muhabiri Büşra Cin'in haberi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski elektronik eşyalar evlerde biriktiriliyor. Kimi bir gün lazım olur kullanırım diye düşünüyor. Kimi de atıkları nereye atacaklarını bilmediği için evde saklıyor. Durum böyle olunca da günlük hayatımızın vazgeçilmezleri içerisinde bulunan elektronik eşyalar bir süre sonra e-atık haline dönüşüyor ve adeta metal yığınları oluşturuyor. Japonya'daki Birleşmiş Milletler Üniversitesi, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Uluslararası Katı Atık Birliği tarafından küresel e-atık izleme raporu hazırlandı. Rapora göre, 2016 yılında dünya genelinde 44.7 milyon ton elektronik atık ortaya çıktı.

    Türkiye'de olanlar biriktirilse rapora göre yılda 767 milyon Euro gelir elde edilebilirdi. E-atık raporuna göre, dünya genelindeki elektronik atıkların sadece yüzde 20'si geri dönüşüme atılıyor. 2016'da dünya genelinde kullanım ömrü dolan cep telefonlarının ağırlığı 435 bin ton. En çok e-atık 7 milyon 211 bin ton ile Çin'de. İkinci sırada 6 milyon 295 bin ton ile ABD. Üçüncü Japonya 3 milyon 139 bin ton. Türkiye ise toplam 623 bin ton e-atık ile 177 ülkenin olduğu sıralamada 17. oldu. Türkiye'de kişi başı yıllık atık ise 8 kilo.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow