hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin AB'ye çelik davası sonuçlandı

    AB tarafından belirli çelik ürünlerine uygulanan korunma önlemine karşı Türkiye'nin başlattığı Dünya Ticaret Örgütü Paneli, Türkiye'yi haklı buldu. Ticaret Bakanlığı bunun ''Türkiye'nin AB pazarındaki kayıplarını telafi etmeye başlayabilmesi'' anlamına geldiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB Tarafından Belirli Çelik Ürünlerine Uygulanan Korunma Önlemine Karşı Türkiye'nin Başlattığı Dünya ticaret örgütü Paneli, Türkiye'yi Haklı Buldu.

    Kabul edilen Rapor, AB açısından kesin ve bağlayıcı olacak. Ve önlemden etkilenen başta Türkiye olmak üzere birçok çelik ihracatçısı ülke kararın eksiksiz uygulanması ile AB pazarındaki kayıplarını telafi etmeye başlayabilecek.

    Ticaret Bakanlığı 'Karar Türkiye'nin bir başarısıdır'' vurgusu yaptı.

    Avrupa Birliği çelik ürünlerinde 2018 yılında koruma önlemlerini uygulamaya başladı. Buna karşı Türkiye Dünya Ticaret Örgütünde dava başlattı.

    Bu davada kurulan Panel, Türkiye'nin tezlerini destekledi. Ve AB'nin uygulamakta olduğu önlemlerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğuna hükmetti.

     29 Nisan 2022 tarihinde tüm DTÖ üyeleriyle paylaşılan Panel Raporunda, AB'nin, önlemlerini Korunma Önlemleri Anlaşması'na uyumlu hale getirmesi gerektiğine hükmedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu karar sonrası" Türkiye, korumacı ve uluslararası kurallara aykırı uygulamaların arttığı bir dönemde kurucu üyesi olduğu DTÖ'nün mekanizmaları içinde kalarak haklılığını ortaya koymuş oldu." yorumu yapıldı. Ve bir içtihat oluşmasına katkıda bulunduğu vurgulandı.

    Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada ''AB tarafından itiraz görmeyen ve temyiz edilmeyen Panel Raporu önümüzdeki günlerde DTÖ'de Anlaşmazlıkların Halli Organı'nda kabul edilecek.' 'vurgusu yaptı.

    ''Dava sonucu, üye ülkelerin, DTÖ Anlaşmalarını tam olarak uygulamaması, önlem alırken salt ve keyfi korumacı amaçlarla hareket etmesi ve Anlaşmaların esneklik içeren hükümlerini amacı dışında kullanmasının engellenmesi açısından önemli mesajlar içermekte.'' denildi.

    Bakanlık ''Kararın AB'nin önlemlerini gözden geçireceği Temmuz ayından önce çıkmış olması da bu anlamda önemlidir. AB'nin bu karar sonrasında mevcut önlemlerini uyumlaştırması gerekmektedir.'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow