hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin yol haritası 7 bölge için eylem planları | Video

    "Ülkemizde daha önce görmediğimiz olaylarla karşılaşacağız. Yoğun yağış, sel, heyelanlar daha sık görülmeye başlanacak” Bu uyarı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan gelmişti. Peki Türkiye iklim değişikliği ile mücadele konusunda nasıl adımlar atıyor? Örneğin çalışmalarına daha önce başlanan 7 coğrafi bölge için "Bölgesel iklim değişikliği eylem planları" var. O planlar ile bölgelerin özelliklerine göre pek çok tedbir planlanıyor. İşte o adımlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 7 coğrafi bölge için ‘Bölgesel iklim değişikliği eylem planları’ hazırladı. O planlarla hedef Türkiye'nin doğal afetlere daha dayanıklı hale gelmesi.

    Her bölgenin yapısı farklı olduğu için 7 ayrı bölge iiçin ayrı ayrı eylem planları hazırlandı.

    İlk olarak 2019'da 'Karadeniz iklim değişikliği eylem planı' devreye girdi. O planda özellikle riskli bölgelerde yaşayan aileleri, kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak konutlara taşımak . Bölgenin şartlarına göre ağaçlandırma gibi adımları atmak, heyelanların önüne geçmek vardı.

    Bölge bölge planlar peyder pey devreye giriyor ama eylem planlarında başlıca adımlar arasında yüksek heyelan riski bulunan bölgelerde yer alan binaların tespit edilerek uygun alanlara taşınması var.

    Kent içi ulaşımda, bireysel araç kullanımından kaynaklı emisyon artış hızının sınırlandırılması ise bir diğer hedef. 2023 yılına kadar kentsel ulaşımda alternatif yakıt ve temiz araç kullanımını özendirici yerel tedbirlerin alınması da planlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanayi sektörü için de ayrı bir parantez açılmış durumda. Enerji kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının sınırlandırılması bekleniyor.

    Planlarda toprak üstü ve toprak altı biyokütleyi belirlemek ve arttırmak da isteniyor. Orman alanlarında iklim değişikliğinin etkilerinden kaynaklanan arazi kullanım değişiminin tespit edilmesi de planlar arasında.

    ORMAN KÖYLÜLERİ

    Onların da sosyo-ekonomik kalkınmalarında iklim uyum faaliyetlerinin dikkate alınması ve bu yolla kırsal kalkınmaya destek olunması hedefleniyor.

    Erozyon risk haritaları, Yerel Organik Tohum Bankası’nın oluşturulması da planların parçaları arasında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow