hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Virüs önlemleri için yeni ekonomik taslak

    Koronavirüsün ekonomiye etkilerini azaltmak için bir taslak çalışma yapıldı. O çalışma iş dünyasını temsil edilen STK'lara görüş vermeleri için sunuldu.. Eğer bir değişiklik olmazsa düzenlemeler arasında işten çıkarmaların 3 ay süre ile yasaklanması gündemde. İşte o taslaktaki maddelerden öne çıkan başlıklar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüsün ekonomiye etkilerini azaltmak için yeni düzenlemler üzerinde çalışılıyor. Henüz taslak olan o maddeler başta iş dünyası olmak üzere bazı kesimlere görüş için sunuldu.

    Taslakta geçici istihdam güvencesi sağlayacak bir madde var. Buna göre, 3 ay süresince işçiler işten atılamayacak. İşveren işçiyi ücretsiz izne çıkarabilecek ve Cumhurbaşkanı isterse işverenen fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek.

    Ücretsiz izne ayrılan işçilere ve işçilere fesih yasağı süresince fondan her gün için 39,24 Türk Lirası ödenecek.

    Bu dönemde özellikle fahiş fiyat artışları ile yakın markaja alınan gıda sektörüne de sıkı denetim ve yaptırım düzenlemeleri yolda.

    Özellikle temel gıda ve ihtiyaç maddeleri ile temizlik ve sağlık ürünleri gibi belli ürünlerde haklı gerekçe ile makul olmayan fiyat artışları yasaklanacak.

    Stokçuluk yapılması, piyasada darlık yaratılması,tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması da yasak kapsamına alınması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taslakta bozulabilen hızlı tüketim malları ile birlikte et ve süt ürünleri için de ödeme süresinin otuz günü aşmaması kuralı getirilmesi planlanıyor.

    Taslaktaki maddelere esnafın bürokratik yükü de azaltılacak. Ticaret ile uğraşanlar da işlemlerini tamamen elektronik ortamda yürütülebilecek.

    Hazine taşınmazlarına ilişkin ödenmesi gereken örneğin satış, kira, ecrimisil bedellerinin salgın nedeniyle mücbir sebep hali devam ettiği sürece alınmaması söz konusu.

    Salgın nedeniyle enerji sektöründe de tamamlanması zora giren yatırımlara da kolaylık getirilmesi planlanıyor. Vatandaşların TEDAŞ’a olan geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlarına ilişkin ise yapılandırma imkanı sağlanması bekleniyor.

    Kredi borçlarında salgının mücbir sebep etkisi düzenlemelerde yer alacak olan bir diğer adım olması bekleniyor. Taslaka göre, bankalar ile müşteriler arasında ilk defa sözleşme ilişkisi kurulması dijital ortamdan yapılacak. Kredi kartı sözleşmeleri için de uzaktan dijital ıslak imzaya gerek olmayan yöntemlerin devreye girmesi hedefleniyor.

    Turizmde ise TÜRSAB'ın yıllık aidatlarının yıl içine dağıtılması,, milli parklardaki tesis alacaklarının ertelenmesi de taslakta.

    Tarım Satış Kooperatifleri birliklerinin 2020 yılında ödenecek Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu borçlarının ertelenmesi de beklenen adımlardan.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow