hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Reklamda "çevre dostu" diyen ispat edecek

    Çevrecilik iddiası ile yapılan reklamlar için düzenleme düğmesine basıldı. Ticaret Bakanlığı’nın çalışmasına göre, tüketicinin çevre duyarlılığını ya da bu konudaki bilgi eksikliğini istismar eden reklamlara dur denecek. İşte o düzenlemenin ayrıntıları.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İklim değişikliği ile mücadele, tüm dünyanın gündeminde. Ülkeler daha yeşil ve sürdürülebilir bir dünya için ardı ardına atımlar atıyor. Sıfır karbon hedefiyle çalışmalarını sürdüren Türkiye şimdi de bu konudaki reklamları mercek altına alacak.

    Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, Ticaret Bakanlığı, çevrecilik iddiasıyla yapılan reklamlarla ilgili düzenlemeye gidiyor. Reklam verenler, reklam ajansları ve yayın kuruluşlarına yönelik hazırlanan kılavuz ile tüketicinin çevre duyarlılığı istismar edilemeyecek. Yeşil, sürdürülebilir, eko, doğa dostu, çevre dostu, sıfır atık, geri dönüştürülebilir, karbon nötr, yenilenebilir, yeşil enerji gibi kavramlar, o ürünün çevreye etkisine ilişkin açıklama yapılmadan kullanılmayacak. Tüketiciler, gerekirse ayrıntılı bilgi için başka mecraya yönlendirilecek.

    Reklamda çevre dostu diyen ispat edecek

    Enerji etiketi alan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlarda, enerji verimliliği sınıfı belirtilecek. Hali hazırda yasak olan bir ürün üzerinden yanıltıcı reklam yapılamayacak. Örneğin bir deterjan markası için “Denizlerimizi korumak için fosfat kullanımını azaltıyoruz” ibaresi kullanılmayacak. Reklamlarda, çevre kirliliği veya aşırı atık birikmesine yol açacak tüketici davranışlarını önemsiz gösteren ibareler olmayacak. Geri dönüştürülebilir olmayan ambalajlara özendiren, olumsuz çevresel etkileri görmezden gelmeye yol açan, uygunsuz atık atmayı sağlayan sunumlardan kaçınılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reklamda çevre dostu diyen ispat edecek

    Reklamlarda ayrıca bir mala veya ambalajına yönelik öne çıkarılan sertifikaların, yetkili kurumlardan onaylı olması istenecek. Bu sertifikaların çevreye nasıl faydası olduğu da açıklanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow