hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıda yeni yol haritası

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türk yargısının yeni yol haritası olacak Yargı Reformu Strateji Belgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs Perşembe günü açıklanacak. Güven veren adalet felsefesi ile hazırlanan belge, yargıda 9 ana başlıkta amaçları ve hedefleri içeriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni 30 Mayıs'ta açıklayacak. Adalet Bakanı Gül, "Adil kararın makul sürede verilmesi anlayışının benimseneceği, yargıya güvenin sağlanması için bu belgenin yol haritası olacağını" duyurmuştu. Bu çerçevede belgede hedefler ve faaliyetler yer alacak.

    Belgedeki başlıklardan biri "ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması". Bu başlık, ceza yargılaması ve infaz sistemine dair devrim niteliğinde hedefler içeriyor. Buna göre, uzlaşma, ön ödeme ve kamu davası açılmasının ertelenmesi gibi dava öncesi müesseselerin uygulanma alanı genişletilecek. Bazı suçlara yönelik soruşturmalar, fail ile savcı arasında anlaşmayla sonlandırılabilecek. Kısa süreli hapis cezasına seçenek oluşturan yaptırımların kapsamı genişletilecek.

    Soruşturmaların kalitesinin artırılması için polis ve jandarmada hukuk fakültesi mezunlarının istihdamı sağlanacak. Mevzuatta suç olarak düzenlenen fiiller incelenecek, idari yaptırıma dönüştürülebilecek olanlar belirlenerek suç olmaktan çıkarılacak. Bazı suçlarda ise cezasızlık algısının ortadan kaldırılması için yaptırımlar yeniden yapılandırılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İdari yaptırım kararlarına karşı itirazları inceleyen sulh ceza hâkimlikleri ihtisaslaştırılacak. Önemli düzenlemelerden birisi de çocuk tutuklu ve hükümlülere yönelik. Cinayet gibi bazı ağır suçlar haricinde 15 yaşından küçüklerin ilk suçları ceza yargılamasına girmeyecek. Çocuklara özgü koruma mekanizmaları işletilecek. Suça sürüklenen çocuklar için uzlaştırma ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi modelleri geliştirilecek ve yargılamaları öncelikli yapılacak.

    Ağır hasta hükümlü ve tutukluların muhtemel mağduriyetlerin önlenmesi için infaz süreçleri yeniden yapılandırılacak. Cezaevlerinde kalanların yakınlarıyla teknolojik imkanlarla görüntülü görüşmelerine imkan sağlanacak. Denetimli serbestlikte elektronik izleme kapasitesi artırılacak, biometrik imza gibi yeni yöntemler oluşturulacak.

    5 yılın altı hapis cezalarının temyiz edilememesine dair yapılacak değişikliğin de strateji belgesi sürecinde netleşmesi bekleniyor. Peki, belgede terör tanımına dair nasıl bir formül olacak? Adalet Bakanı Gül, bu konuda terörle mücadeleyi zafiyete uğratmadan yapılacak düzenlemelerin üzerinde çalışıldığını söylemişti.

    Söz konusu belgenin Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyu ile paylaşılmasının ardından ilgili yasal düzenlemelerin de Meclis'e gelmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow