hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiğ süt tüketerek sağlığınız tehlikeye atmayın

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Çiğ sütün içinde yararlı bakteriler olduğu ve sütün çiğ halde tüketilmesinin daha faydalı olduğu en yaygın bilinen yanlışlar arasında. Bu konuya dikkat çeken Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Halkman bu yaygın yanlışa dikkat çekerek sütün çiğ olarak tüketilmesi halinde yaşanabilecek sağlık sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.

    Prof. Dr. Kadir Halkman, ısıl işlem görmemiş sütlerin içilmesi halinde ne gibi hastalıklarla karşılaşılabileceğini ayrıntılarıyla ortaya koydu.

    1. Bir ton çiğ sütün içinde yarım çay kaşığı yoğurttan daha az miktarda faydalı bakteri var

    Çiğ sütün içinde yararlı bakteriler olsa da bu bakteriler yok denecek kadar az. Haliye çiğ sütü, yararlı bakteri kaynağı gibi görmek de yanlış.

    1. Her çiğ sütte zararlı bakterilerin olduğu söylenemez ancak oldukça yüksek risk barındırıyor

    Çiğ sütte yararlı bakterilerden ziyade zararlı bakteriler olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu zararlı bakteriler, hastalık yapan, patojen olarak adlandırılan bakteriler olabilir.

    1. Çiğ sütte en sık görülen zararlı bakterilerin başında Brucella geliyor

    Brucella, süt hayvanlarında görülen ve haliyle sütlere de geçen zararlı bir bakteri. Bu bakteriler; eklem tutulması, halsizlik, kardiovasküler rahatsızlıklar, kemik hastalıkları ve hamilelerde düşük yapma riski doğuruyor.

    1. Toprak, su ve hava yoluyla çiğ süte bulaşan mikroplardan biri verem olabilir

    Verem, akciğer dışında bağırsak, karın zarı, böbrek, rahim ve memeye yerleşebilir.

    1. İnsanları ölümle burun buruna bırakabilen koli basili riski vardır

    Çok yoğun ve kanlı ishale yol açabilen, bağırsak krampları ve böbreklerde tahribat yaratabilen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen koli basili içerme riski mevcut.

    1.  Sütün çiğ olarak tüketilmesi bu risklerin hepsini içerir

    Isıl işlemden geçmeyen çiğ sütlerin tüketilmesi durumunda ciddi hastalıklar ve ölümle sonuçlanabilecek yukarıda sayılan risklerle karşı karşıya kalınabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow