hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kazanç-kayıp ve mükafat! | Video

    Beynin bir tarafı düşünüyor bir tarafı hissediyor. Hisseden beyin aktive olduğunda düşünen beyin pasif kalabiliyor. İkisinin tanımları arasında ise fark var. Düşünen beynin mantığı varken hisseden beynin korkuları ve hayalleri var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Limbik sistemin işleyişinde bir de kazanç-kayıp ve mükafat sistematiği var. Yani veriler bu kodlar üzerine dağıtılıyor ve bize his ve düşünce olarak dönüyor. Neleri kazanç neleri kayıp olarak gördüğümüze göre duygularımız şekilleniyor.

    Terk edilme ve kaybetme korkusu, başarısızlık, kayıplar hanesinde daha sık aktive olan tanımlar. Aşk, cinsellik, zenginlik gibi tanımlar kazançlar hanesinde “mükafat” olarak yer alıyor.

    Kayıp sistemi aktiveyken insan eylemsizdir ya da kaosun içinde kalır. Terk edilme ve kaybetme korkusunda ilişkiyi kaosa çevirir ya da ilişki yaşanmaz. Başarısızlık korkusundan başarısız olduğu halde aynı işte çalışmaya ya da ilişkide ısrar eder.

    Kazanç kısmındaki kodların da ciddi aktivasyonunda sorunlar olabilir. Aşkta kişiyi beynin mükafat olarak görmesi saplantılı ilişki, platonik aşk ve ağır melankoli yaratır. Kimilerinde cinselliğin mükafat olması ise ilişkisiz cinsel saplantılar doğurur. Zenginlik ise hırsa dönüşür kişide.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun için hisseden beynin bizi ödül ve mükafat için yollara düşürmesinden ya da korkup eylemsiz kılmasından önce düşünen beyni devreye sokmak gerekiyor.

    Betül Yergök, hem avukat hem yaşam koçu ve özel olarak nörobilim üzerine çalışıyor. Tüm duygu ve davranışlarımızın, tüm yaşam sürecimizin beyindeki seyrini, beynin yönetimini ve daha iyi bir hayat için iyi bir “Beyin Orkestrası Şefi” olmayı anlatıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow