hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaşlılara saygı azaldı mı? İşte araştırma sonuçları...

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yaşlılık denince aklımıza mutluluk, huzur ve aile mi geliyor? Yoksa hastalık, ölüm ya da kayıplar mı? Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre yaşlılık denince artık daha çok negatif çağrışımlar aklımıza geliyor. Üstelik 65 yaş ve üzeri ayrımcılık ve kötü muameleye daha fazla maruz kalıyor. Detaylar CNN TÜRK Muhabiri Cansel Kiraz ve kameraman Ahmet Akpolat'ın haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    65 yaş ve üstü "yaşlılık güzel" diyor ama 35-49 yaş arası kendini yaşlılığa hazır hissetmiyor. Aslında yaşlanmaktan korkuyoruz, emekliliğe hazır değiliz. Ve erkekler yalnız kalmaktan kadınlara göre daha çok korkuyor. "Türkiye'de yaşlılık tahayyülleri ve pratikleri" araştırması yaşlılık algımızı ortaya koydu. 12 ilde yarısı 65 yaş altı, yarısı 65 yaş üstü 2 bin 400 kişi ile yapılan anket ve 60 kişi ile yüz yüze görüşmeler yapıldı. Buna göre "yaşlılık ve yaşlı" denildiğinde aklımıza en çok hastalık, ölüm, başkalarına muhtaç olma gibi olumsuz çağrışımlar geliyor. Olumlu çağrışımlar ise sakinlik, aile, mutluluk.

    Araştırmaya göre 65 yaş ve üzeri 50-64 yaş aralığına göre ayrımcılık ve kötü muameleye daha fazla maruz kalıyor. İş imkanı olsa bile çalışmak istemiyor, üretken olabileceğine inanmıyor.

    Araştırmaya göre kadınlar yaşlılıkta eve kapanıyor. 65 yaş üstü kadınların yüzde 81'i nadiren evden çıkıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow