hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2021 Halkalı Güneş tutulması ve Ay tutulması ne zaman? Güneş ve Ay tutulması Türkiye’den izlenebilecek mi?

    2021 Halkalı Güneş tutulması ve Ay tutulması ne zaman Güneş ve Ay tutulması Türkiye’den izlenebilecek mi
    expand

    Doğaseverlerin merakla bekledikleri ve sadece belirli tarihlerde gerçekleşen Güneş tutulması 2021 yılında halkalı olarak yani parçalı şekilde görülecek. Ay tutulması doğa olayı ise yine görsel şölen oluşturacak. Peki, bu yıl Güneş tutulması ne zaman, Türkiye’den izlenebilecek mi, Ay tutulması hangi tarihte gerçekleşecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğa tutkunlarının tutulma heyecanı için geri sayımı sürüyor. Bu yıl sadece bazı bölgelerden izlenebilecek tutulma için artık sayılı günler kaldı. Peki, tutulma ne zaman ve nasıl yaşanacak?

    2021 GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, TÜRKİYE’DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

    Tutulma bu yıl 10 Haziran 2021 tarihinde saat 11.12’de gerçekleşecek. Türkiye’den izlenemeyecek olan halkalı tutulma, Kuzey Amerika’nın Kuzeyi, Rusya’nın Kuzey Doğu’su ve Grönland gibi bölgelerden izlenebilecek.

    HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

    Halkalı güneş tutulması: Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışıkyuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AY TUTULMASI NE ZAMAN?

    2021 yılında Ay tutulması ise 26 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow