hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cerbe Deniz Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Cerbe Deniz Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?

    Cerbe Deniz Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Cerbe Deniz Savaşı Kimler Arasında Yapıldı Kısaca Önemi Nelerdir
    expand

    Cerbe Deniz Savaşı, 1560 yılında yapılmış olan bir savaştır. Savaş, Tunus'un Cerbe adası açıklarında gerçekleşmiştir. Osmanlı tarihi açısından oldukça önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cerbe Deniz Savaşı'nın Nedenleri

    1538'deki Preveze Deniz Savaşı'ndan Osmanlı Donanması'na yenilmiş olarak ayrılan Haçlı Donanması, hem Osmanlıları hem de müttefikleri olan korsanları büyük bir tehdit olarak görüyorlardı. Tehdit olarak gören ülkelerin başında İspanya ve Venedik devletleri geliyordu. Aynı dönemde Piyale Paşa Balear Adaları'na, Turgut Reis ise İspanya'nın Akdeniz sahillerine saldırılar düzenliyordu. Bunun üzerine dönemin İspanya kralı olan II. Felipe, dönemin papası olan IV. Paul'den, Trablusgarp'ın Turgut Reis'ten ve Osmanlılardan geri alınmasını sağlamak için bir Haçlı Donanması kurmasını istedi.

    Cerbe Deniz Savaşı'nın Başlangıcı

    Bu istek üzerine yaklaşık 30000 asker ve 150 gemiden oluşan bir donanma kuruldu. Bu donanmaya dahil olan ülkeler İspanya, Papalık Devleti, Venedik, Ceneviz, Savoya Dükalığı ve Malta'ydı. Bu birliklerin komutanı olarak Giovanni Andrea Doria atandı.

    Haçlı Donanması tarafında bunlar gerçekleşirken, Turgut Reis tüm bu gelişmelerden haberdar oldu ve durumu dönemin padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'a bildirerek gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Sonuç olarak Kanuni, Turgut Reis'e bu sorunun çözülmesi konusunda emir verdi. Bu emir üzerine Osmanlı Donanması toplam 86 gemi ile Haçlı Donanması'nı karşılamak üzere harekete geçti. Bu yolculuk sırasında Turgut Reis, Haçlı Donanması'nın hala Cerbe Adası'nda olduğunu öğrendi ve vakit kaybetmeden Cerbe Adası'na doğru yola çıktı.

    Piyale Paşa'nın başını çektiği Osmanlı donanması 11 MAyıs 1560 tarihinde Cerbe'ye ulaştı. Haçlı Donanması Osmanlı Donanması'nın bu kadar çabuk geleceğini tahmin etmediği için, bu donanma arasında bir paniğin oluşmasına neden oldu. Osmanlı Donanması'nın Haçlı Donanması karşısında aldığı düzen, Preveze Deniz Savaşı'nda da uygulanan ve başarıyla sonuçlanan yarım ay düzeniydi. Haçlı Donanması da benzer bir düzenle Osmanlı Donanması'nın karşısına çıktı.

    Cerbe Deniz Savaşı

    İlkin top atışlarıyla saldırıya başlayan Piyale Paşa, çok geçmeden Haçlı Donanması'nda panik ve korku gözlemlemeye başladı. Bunun üzerine Haçlı Donanması'nı bozguna uğratmak için tüm Osmanlı Donanması'nın Haçlı Donanması üzerine doğru harekete geçmesi emrini verdi. Bunun üzerine Osmanlı Donanması'ndan Kurdoğlu Mustafa Bey, açık denizlere kaçmaya çalışan Haçlı Donanması'nın önünü keserek onları karaya doğru yöneltti. Bunun üzerine Haçlı Donanması'nın neredeyse tamamı bertaraf edilmiş oldu.

    Cerbe Deniz Savaşı'nın Sonuçları

    Cerbe Deniz Savaşı'nı Osmanlı Donanması kazanmıştır ve bu savaşın sonunda Haçlı Donanması'na ait gemilerin yarısından çoğu batırılmıştır. Deniz savaşı sona erdikten ve Haçlı Donanması karaya doğru sürüklendikten sonra, savaş bir süre karada devam etmiştir. Bunun sonucunda Haçlı Donanması'ndan pek çok gemi batırılmış, pek çok asker ve soylu insan esir olarak alınmış ve pek çok ganimet ele geçirilmiştir. Aynı zamanda Cerbe Deniz Savaşı Zaferi, Preveze Zaferi'nden sonra gelen en büyük deniz zaferi olarak tarihe geçmiştir.

    Bu savaş sonrasında Osmanlıların Akdeniz'deki hakimiyeti zirve noktasına ulaşmıştır. Aynı zamanda bu hakimiyet 1571 yılında İnebahtı'da yaşanan büyük bozguna kadar devam etmiştir.

    Cerbe Deniz Savaşı Kimler Arasında Yapılmıştır?

    Savaş Osmanlı Donanması ile Haçlı Donanması arasında yapılmıştır. Savaşın olduğu dönemde Osmanlı Donanması'nın başında Kaptan'ı Derya Piyale Paşa bulunmaktaydı. Aynı zamanda Haçlı Donanması'nın başını da İspanyol kuvvetleri çekmekteydi.

    Cerbe Deniz Savaşı'nın Önemi Nedir?

    Bu savaşın zaferle sonuçlanması, Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki hakimiyetini kanıtlaması anlamına gelmiştir. Cerbe Deniz Savaşı'ndan hemen sonra Osmanlı Donanması Malta Adası'nı da kuşatmış fakat bu kuşatma başarılı bir şekilde sonuçlanmamıştır. Aynı zamanda Osmanlı Donanması bu zafer ile birlikte yalnızca Akdeniz'de değil, Kuzey Afrika'da da oldukça önemli bir deniz üstünlüğüne sahip olmuştur.

    Cerbe Deniz Savaşı en az Preveze Deniz Savaşı kadar önemlidir fakat Preveze Deniz Savaşı kadar bilinmez. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti'nden 1000 kadar asker kaybedilmiştir. Bu savaş İspanyollar için çok büyük bir hezimet olarak tarihe geçmiştir. Öyle ki İspanyollar kaçarken tüm değerli eşyalarını ve hatta atlarını bile bırakarak kaçmışlardır. Bu savaştan sonra yapılan Malta kuşatmasında, bu savaşın fatihlerinden olan Turgut Reis şehit düşmüştür. Aynı zamanda Preveze Deniz Savaşı her yıl özel bir gün olarak kutlanmasına rağmen, Cerbe Deniz Savaşı için böyle bir durum yoktur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow