hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dandanakan Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Dandanakan Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?

    Dandanakan Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Dandanakan Savaşı Kimler Arasında Yapıldı Kısaca Önemi Nelerdir
    expand

    Dandanakan Savaşı Türk tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir. 20 bin kişilik Selçuklu ordusu, 50 bin kişilik bir ordu ve fillere karşı mücadele etmektedir. O kadar çok insan kaybedilmiştir ki Türkler bu savaşı hatırladıkça hayıflanmadan edemezler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dandanakan Savaşı Nedir?

    Gazneliler, Afganistan bölgesinde kurulmuş ve gelişmiş bir Türk Devleti'dir. Kısa zamanda Hindistan’ın ve Orta Asya’nın büyük bir kısmını ele geçirmişlerdi. En parlak zamanlarını Gazneli Mahmut döneminde yaşayan bu devlet, Orta Asya'da Selçukluların kurulması ise bocalamaya başladı. Kurulan bu küçük devlet ile sürekli çatışma halindeydi.

    Selçukluların özellikle Çağrı ve Tuğrul Bey zamanında yaptığı o büyük akınlardan Bizans’ın olduğu gibi Gazneliler de etkileniyordu. Selçuklu Beyliği, Gazne Devleti'ne vergi ödeyen, asker veren bağlı bir boydu. Fakat Selçuklu iyice güçleniyordu. Selçukluların Horasan'a girmesi iki güç arasında yaşanan ilk sürtüşmeydi.

    Çağrı ve Tuğrul Bey Nişabur, Serhas ve Merv şehirlerine ilerlemeye devam ettiler. Gazneli Mesut bu yükselen gücü bastırmak için hamle yaptı ve Selçukluların üzerine ordusunu gönderdi. Nesa şehrinde karşılaşan ordu, amansız bir savaşa giriştiler. Savaşın sonunda Gazneliler mağlup düştü ve artık Selçuklular onlar için bir düşmandı.

    Gazneli Mesut için bu savaş daha bitmemişti. Üç yıl sonra 100.000 kişiden oluşan dev bir ordu kurdu. Hindistan’dan aldığı filler onlara büyük üstünlük sağlıyordu. Gazneli Mesut bu sefer bizzat ordusunun başında yer alacaktı. Selçuklu ordusunun başında ise Çağrı Bey vardı. Ordusuna moral vermiş ve ateşli bir nutuk çekmişti.

    Selçuklu ordusu sayıca çok azdı ve karşılarında fillerden oluşan bir ordu vardı. Fakat Çağrı Bey'ın akıl dolu harp taktikleriyle Gazne Ordusu, oyalandı ve çöllerde susuz kalıp perişan oldular. İşte tam o sırada Selçuklu saldırdı ve 23 Mayıs 1040 tarihinde resmen Gazneliler yenilgiye uğramış oldu.

    Gazne ordusuna üstünlük sağlayan filleri vardı ve Selçuklu ordusu sayıca çok azdı. Fakat Çağrı Bey'in savaş taktikleri, cesareti ve dehası sayesinde Selçuklular savaşı kazanmıştı. Gazneliler yıkılış sürecine girmişken, Selçuklular artık gelişim dönemini yaşıyordu. Daha sonra Gazneliler, Selçuklu Türklerine geçiş yaptı.

    Dandanakan Savaşı, Türk'ün Türk'ü kırdığı bir savaş olarak tarih sahnesinde yerini aldı.

    Dandanakan Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

    Dandanakan Savaşı ya da diğer ismiyle Dandanakan Meydan Muharebesi 1040 yılında Gazne Devleti ve Selçuklu Devleti arasında yapılmıştır. Savaşın sonunda Selçuklu Devleti, Gaznelileri mağlup etmiştir.

    Dandanakan Savaşı’nın Nedenleri Nelerdir?

    Bu savaş Türk ve İslam tarihi açısından oldukça önemliydi. Savaşın çıkma nedenleri;

    Gazneliler, Selçukluların güçlenmesini ön görmüş ve topraklarını korumak istemişti,

    Selçuklular siyasi anlamda artık gün yüzüne çıkmak ve bir devlet olmak istiyordu,

    Büyümek ve gelişmek isteyen Selçuklular, Gazne Devleti'ne pek çok akın düzenlemişti,

    Bu akınlara karşı Gazne Devleti karşı seferler düzenledi,

    Selçuklular Horasan'ı fethetmek istedi ve tüm bunların üzerine Dandanakan Savaşı başladı.

    Dandanakan Savaşı’nın Sonuçları Nelerdir?

    Selçuklu Devletinin kuruluşu bu savaştan sonra gerçekleşmiştir. Gaznelilerin üstün ordusuyla büyük bir mücadele verip onları mağlup eden Selçuklular artık bir devlet olmaya başlamıştı. Savaşın diğer sonuçları ise;

    Civardaki beylikler Selçukluların zaferini duymuştu, beylikler bir araya gelerek Tuğrul Bey'i Horasan Emir'i olarak seçilmişlerdi,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merv şehrinde düzenlenen Kurultay ve alınan kararlar doğrultusunda devlet olmanın temelleri atıldı,

    Tuğrul Bey bir Sultan olarak Nişabur kentine gitti,

    Çağrı Bey ise Gazneliler sınır olan Mevr bölgesinde Melik unvanı ile göreve başladı,

    İkili teşkilat şeklinde düzenlenen sistem sayesinde devlet yönetimi kolaylaştı,

    Gazneliler Horasan'dan uzaklaştırıldı ve Selçuklu Devleti artık resmi olarak kuruldu.

    Dandanakan Savaşı’nın Önemi

    Selçuklular, Gazne Devleti üzerinden daha çok zafer kazanarak Gaznelileri kısa süre içerisinde dağıtmayı başarmıştı. Yapılan savaşta Gazne hükümdarı Sultan Mesud'un atlılarla savaş alanından kaçması ve bunu gören diğer komutanların da savaş alanını terk etmesi askerlerin dağılmasına neden olmuştu.

    Bu kaçışlarda Çağrı Bey'in etkisi büyüktü. Çünkü yaptığı savaş stratejisi sayesinde üç gün boyunca Gazne ordusunun çöllerde susuzlukla mücadele etmesini ve yorgun düşmesini sağlamıştı. Dandanakan Savaşı'ndan sonra zafer kazanan Selçuklular, Büyük Selçuklu Devleti’ni kurdu,

    Selçuklular Horasan’da bir devlet kurduktan sonra Türk ve İslam tarihi için yeni bir dönem açıldı. Büyük Selçuklu Devleti ütün Sünnî-İslâm âlemini, Müslümanları her türlü iç ve dış tehlikelere karşı korumaya başladılar.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow