Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'nın 2017 yılındaki beslenme tüketim verilerine göre çocuklar, adölesanlar ve yetişkinlerin yeterli miktarda taze sebze ve meyveyi her gün düzenli yemediğini görüyoruz. Oysa ki; taze sebze ve meyveler içerdikleri renklere göre sağlığımızı koruyan farklı çeşitte fitonütriyentleri içermektedirler.
KIRMIZI RENK: Likopen, elajik asit, kuersetin, hesperidin ve antosiyanidin sayesinde sebze ve meyveler kırmızı rengini alır. Prostat hastalıkları, üriner sistem sağlığı, DNA korunmasında etkili olup kal damar hastalıklarından da bizi korur. Elma, nar, greyfurt, kiraz, çilek, ahududu ve karpuz bu fitonütriyentlerin en zengin kaynağıdır.
MOR ve MAVİ RENK: Resveratrol, antosiyanidin, fenolik bileşikler ve flavanoidler sebze ve meyvelere maviden mora kadar renk verir. Beyin sağlığındankalp sağlığına kadar yararlı etki gösterir. Bu fitokimyasalların yaşlanmayı yavaşlattığı bilinmektedir. Kırmızı soğan, pancar, patlıcan, böğürtlen, yaban mersini ve siyah üzüm bu bileşiklerden zengindir.
YEŞİL RENK: Lutein, zeaksantin, indoller ve sülfaranlar sayesinde açık yeşilden koyu yeşile kadar sebze ve meyvelere rengini veren bitkisel kimyasallardır. Akciğer, damar, kalp sağlığına karşı koruyucudur. Hücrelerimizin yenilenmesini destekler. Brokoli, kivi, marul, maydanoz, avokado, kavunda bolca bulunur.
BEYAZ RENK: Allisin, kuersetin, glikosinolatlar sebze ve meyvelere beyaz rengi verir. Dolaşım sisteminin iyi sirkülasyonu, kanser savar, kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Karnabahar, sarımsak, kuru soğan, armut, mantar ve beyaz lahana bu bitkisel antioksidandan oldukça zengindir.
SARI TURUNCU RENK: Beta karoten, beta kriptoksantin, lutein, hesperidin gibi güçlü fitokimyasalların en iyi kaynaklarıdır. Göz sağlığın, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Tatlı patates, balkabağı, papaya, havuç, muz, şeftali, kayısı, taze ananas bu bileşiklerden zengin besinlerdir.