hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hilafet Nedir, Halife Kime Denir? Hilafet TDK Sözlük Anlamı Nedir?

    Hilafet Nedir, Halife Kime Denir Hilafet TDK Sözlük Anlamı Nedir
    expand

    Hilafet sistemi içerisinde din ve devlet işleri ile halife ilgilenmiştir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre hilafet kelimesinin dışında hilafetçilik kelimesi de açıklanmıştır. Bu kelime Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre halifeliği destekleyen, halifeliğin devam etmesini isteyen ve halifelikten yana olan kişi manasını taşır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilafet Nedir?

    Hilafet ya da halifelik Hz Muhammed’in ölümünden sonra ortaya çıkan siyasi niteliklere sahip olan bir makamdır. Bu siyasi makamın başında yer alan kişilere halife adı verilir. Halife için sonra gelmiş olan, yerine geçen ya da ardından gelen gibi tanımlamalar da yapılmıştır.

    Halife Kime Denir?

    Halife, sözcük anlamı ile birinin yerine geçebilme, onu temsil edebilme ve onun işleri ile ilgilenebilme gibi manaları taşır. Halifelerin seçimi konusunda İslam kanunlarına göre net bir hüküm yer almamaktadır. İlk dört halifenin seçimi ise biat alma ile olmuştur. Daha sonraki halifelerin seçimine bakıldığında babadan oğula geçmekte olan veraset sistemini kapsamıştır. Hilafet sistemi içerisinde halifenin beraberinde emir ve imam gibi devlet makamlarını temsil edebilen terimler de bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilafet Kelimesinin Türk Dil Kurumu Kapsamında Taşıdığı Anlam Nedir?

    Hilafet kelimesi Türkçeye Arapça dilinden geçmiştir. Bu sebepten dolayı hilafet kelimesi Arapça kökenli olan bir kelime çeşididir. Hilafet kelimesinin Türk Dil Kurumu kapsındaki anlamı şu şekildedir:

    Halifelik

    Şeklinde tanımlanmıştır.

    Dört Halifenin İsimleri Nedir?

    İslam dönemi kapsamı içerisinde dört halife dönemi ortaya çıkmıştır. Bahsedilen bu dört halifenin isimleri ve sırası şu şekilde olmaktadır:

    Ebu Bekir.

    Ömer bin Hattab.

    Osman bin Affan.

    Ali bin Ebû Tâlib.

    Şeklinde sıralamak mümkündür. Hz. Muhammed'in vefatının ardından kırk sekiz yıl olan ve hicretten ise altmış bir yıl daha sonra Medine'de dünyaya gelmiş olan Ömer b. Abdülaziz ise on ikinci İslâm halifesidir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow