hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Huneyn Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Huneyn Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?

    Huneyn Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Huneyn Savaşı Kimler Arasında Yapıldı Kısaca Önemi Nelerdir
    expand

    Arabistan'ın en büyük kabilelerinden biri olan Hevâzin kabilesi, Mekke'nin Müslümanların eline geçmesinden memnun değildi. Putları yıkılan Hevâzin kabilesi, bunu bir türlü hazmedemiyorlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Huneyn Savaşı Nedir?

    Mekke Müslümanların eline geçmişti. Hevâzin kabilesi, bundan pek memnun değildi. Mekke'deki putlar yıkılmıştı ve aynı durumun kendi başlarına geleceğini ve Peygamber Efendimiz 'ın kendilerinin üzerine de yürüyeceğini düşündüler.

    Peygamber Efendimiz Mekke'nin fethi için Medine'den ayrıldığı zaman, nereye gideceğini açıklamamıştı. Hevâzin kabilesi bu nedenden dolayı da Peygamber Efendimizin kendilerinin üzerine gelebileceğini düşünmüşlerdi ve savaş hazırlıklarına başladılar.

    Peygamber Efendimiz bütün Arabistan'i tevhit bayrağı altında birleştirmek istiyordu. Müslümanlarında zaten müşrikler ile er ya da geç karşı karşıya geleceği aşikardı. Hevâzin kabilesi, Taifli Sakıfoğullarından ve diğer müşrik Arap kabilelerinden yardım istemeye başladı. İttifak kurarak kısa süre içerisinde 20 bin kişilik bir ordu oluşturdular.

    Hevâzin kabilesi'nin reisi Mâlik bin Avf, henüz çok genç olan bir delikanlıydı. Otuz yaşlarında olan reis, askerlerinin başına geçmiş ve onları hitabeleri ile savaşa sürüklemişti. Diğer yandan bu savaşın bir ölüm kalım savaşı olduğunu biliyordu. Kabilesindeki çocuk, kadın fark etmeksizin herkesi savaşa getirmişti.

    Peygamber Efendimiz, Hevâzin kabilesi'nin savaş hazırlıklarını duymuştu ve kendisi de derhal savaş hazırlıkları yapmaya başladı. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra 12 bin kişilik bir ordu ile Mekke'den yola çıktı. Müslüman ordunun d4 bin kadarı Ensardan, bin kişi Muhacirlerden, 5 bin kadarı ise Arap kabilelerinden ve 2 bin kişi Mekkelilerden oluşuyordu. Ordunun içerisinde 80 kadar kişi de müşriklerdendi. Bu müşriklerin amacı ise galibiyet halinde ganimetlerden pay alabilmekti.

    Müslüman ordusu sonunda Huneyn civarına gelmişti. Ordunun büyük bir kuvvetle er meydanına çıkması Müslümanlar üzerinde son derece olumlu bir etki bırakmıştı. Hatta içlerinden çoğu bunu kibir noktasına kadar getirmişti.

    Müslüman ordusu o kadar kuvvetliydi ki bu büyük ordunun asla yenilmeyeceğine inanıyorlardı. Hatta bunu Peygamber Efendimize açıkça söyleyenler bile olmuştu. Fakat o bu sözlerden hiç hoşlanmamıştı. Çünkü ordu ne kadar kuvvetli olursa olsun yanlış bir hareket bir ihmalkarlık sonunu getirebilirdi.

    Müslümanları bugüne dek zafere ulaştıran ordularının büyüklüğü ya da sayısı değildi. Allah'a olan imanlarından dolayı, Allah onlara yardımcı olmuştu. Müslümanlardan oluşan İslam ordusu, Huneyn vâdisi'ne doğru ilerlemekteydi. Gece vakti biraz istirahat ettikten sonra yollarına devam ettiler. Hevâzinliler onlardan çok daha önce gelmiş ve bazı alanları tutmuşlardı. İslâm ordusunun öncü kuvveti, pusuya yatan düşmandan habersiz dar boğazdan geçerken düşmanlar üzerlerine ok yağdırdı.

    Mücâhidler neye uğradıklarını şaşırdılar ve kaçışmaya başladılar. Arkadan gelen ikinci birlikte olayı anlayamamıştı ve İslam ordusuna panik hakim oldu. Hevâzin ve Sakîf kabileleri etrafta kaçışan Müslümanları bir bir avlıyordu. Böylece o yenilmez denen ordu daha savaşa başlamadan dağılmaya yüz tutmuştu. Peygamber Efendimiz hemen olaya müdahale etti. Soğukkanlılığını muhafaza ediyordu.

    Kısa zaman içerisine ordu kendine geldi ve Peygamber Efendimizin etrafında toplandılar. Korkuları ve telaşı bir kenara bırakıp tüm gayretleri ile savaşa geri döndüler. Müşrikler savaş alanına getirdikleri çocukları ve kadınları bırakıp kaçmaya başlamışlardı. Savaşın başında yenilmeye yüz tutmuş İslam ordusu savaşı kazanmış oldu.

    Huneyn Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

    Huneyn Savaşı, Hicretin sekizinci yılında, miladi 630 yılında İslam ordusu ile Taif bölgesinde bulunan Havazin ve Sakif kabileleri arasında gerçekleşen savaştır.

    Huneyn Savaşı Nedenleri Nelerdir?

    Huneyn Savaşı'nın başlamasındaki ilk neden Müslümanların Mekke'yi fethetmesinidir. Bu yüzden;

    İslamiyeti kabul etmeyen kabileler diğerlerinin başına gelecek olan şeyin kendi başlarına da geleceğini düşünmeleri,

    Müşrik kabilelerde putların yakılması Hevâzin kabilesini celallendirmişti.

    Huneyn Savaşı Sonuçları Nelerdir?

    Huneyn vadisinde yapılan savaşın sonunda,

    İslam ordusu her ne kadar savaşın başında tökezlese de Peygamber Efendimizin soğukkanlılığı sayesinde toparlanmış ve savaştan zaferle ayrılmışlardır.

    Kaçan müşrikler Taif'e sığınmıştır.

    Huneyn Savaşı’nın Önemi Nedir?

    Huneyn Savaşı henüz başlamadan önce toplanan ordunun güçlü ve kuvvetli oluşu, ordudaki pek çok kişinin kibre kapılmasına neden olmuştu ve neredeyse savaş kaybediliyordu. Savaş kazanıldıktan sonra Müslümanlar çok sayıda esir ve ganimet elde etmişti.

    Savaşın sonunda Arap yarımadası şirkten temizlenmişti. Bu sayede tevhidin hakim olması yolunda oldukça önemli bir adım atılmış oldu. Peygamber Efendimiz bu zaferden çok memnun oldu. Elde edilen ganimetler Müslüman savaşçılar arasında pay edildi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow