hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İskenderun kertenkelesine "promosyonlu" koruma

    İskenderun kertenkelesine promosyonlu koruma
    expand
    KAYNAKAA

    Türkiye'deki ilk kaydı 1998 yılında yapılan, yayılışı kısıtlı olan İskenderun Kertenkelesi'nin, neslinin devamı için tür koruma eylem planı hazırlandı. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin nesli tehlike altında olan türler arasında kırmızı listesinde yer alan kertenkeleyi yöre halkına tanıtmak için broşür, afiş, etiket, magnet, anahtarlık ve kitapçık bastırılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Çağlar "Türün devamı ve yaşam alanlarının korunması için adeta seferberlik başlattık" dedi. Türkiye'de sadece Hatay'ın Erzin ve Dörtyol ilçesi arasındaki kısıtlı bir bölgede bulunan İskenderun kertenkelesinin neslinin devamı ve yaşam alanlarının korunması için broşür, afiş,etiket, magnet, anahtarlık ve kitapçıkların hazırlanıp dağıtılacağı promosyonlu eylem planı hazırlandı.

    Türkiye'de ilk kaydı 1998 yılında yapılan ve ülkemizdeki yayılışı kısıtlı olan İskenderun kertenkelesi (Acanthodactylus Schreiberi), Erzin ve Dörtyol ilçeleri arasındaki yaklaşık 329 hektarlık bir alanda yaşıyor.

    "Hızlı olduğundan yakalanması çok zor"

    Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, türün genel dağılışının İsrail, Kıbrıs, Lübnan ve Türkiye olduğunu söyledi. Böceklerle beslenen kertenkelenin çok hızlı hareket ettiğini ve bu nedenle yakalanmasının çok zor olduğunu ifade eden Çağlar, kertenkelenin Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde nesli tehlike altında olan türler arasında yer aldığını kaydetti. Türün neslinin devamı ve korunması için eylem planı hazırlandığını belirten Çağlar, şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türün devamı ve yaşam alanlarının korunması için adeta seferberlikbaşlattık. İlimizde bu tür, çok fazla bilinmiyor. 14-18 santimetre olan İskenderun Kertenkelesi'nin dişilerinin yılda bıraktığı 2-3 yumurta eylül ayında çıkıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafında 2015 yılı yatırım programına alınan Tür Koruma Eylem Planı Projesi kapsamında hizmet alımıyla özel bir firma tarafından hazırlanan eylem planına üniversite, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler destek verdi. Proje kapsamında, öncelikle bu türün tanınırlığını arttırmaya çalışacağız. Ayrıca türü okullarda öğrencilerimize tanıtacağız. Kertenkelenin tanıtımı için broşür, afiş, etiket, anahtarlık ve kitapçık hazırlayacağız. Çünkü kertenkele çok fazla tanınmıyor, tanınmayan bir türü korumak da çok zor olabiliyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow