hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kansızlık Neden Olur? Nasıl Geçer? Kansızlığa İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

    Kansızlık Neden Olur Nasıl Geçer Kansızlığa İyi Gelen Şeyler Nelerdir
    expand

    Günümüzde birbirinden farklı hastalıklar bulunuyor. Özellikle hastalıklar da kişiden kişiye göre değişir. Son yıllarda ise kansızlık ya da anemi çok fazla görülüyor. İnsan vücudundaki organ ve dokularda yeteri kadar oksijen taşımak için sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman kansızlık ortaya çıkar. Dolaşımda yer alan kırmızı kan hücrelerinde azalma olduğu takdirde kansızlık ortaya çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 24, 8'i kansızlık sorunu yaşamaktadır. Kansızlık özellikle okul öncesi çocuklarda da çok sık görülmektedir. Çocuklar bu konuda risk altında bulunurlar. Dünya genelinde bulunan yüzde 47 oranındaki kişilerde kansızlık geliştiği tahmin edilse de kesin olarak bir sonuç ortaya çıkmamıştır.

     Kansızlık Neden Olur?

     Vücudun sağlıklı bir şekilde hayatta kalması için kırmızı kan hücrelerine ihtiyaç vardır. Özellikle kırmızı kan hücrelerinin yapısında genel olarak demir molekülleri ve kompleks protein olan hemoglabin bulunmaktadır. Ayrıca hemoglabin molekülleri akciğerlerden vücudun geri kalan kısımlarına da oksijen taşımaktadır.

     Kansızlık sorunu yaşayan kişilerde kırmızı kan hücresi yeteri kadar bulunmayabilir. Bazı hastalıklar kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalmasına neden olur. Vücutta yeterince kırmızı kan hücresi üretilememesi nedeni ile kansızlık ortaya çıkar. Ayrıca kanama nedeni ile kırmızı kan hücrelerinin kaybında da artma meydana gelir. Kırmızı kan hücrelerinin normalden daha kısa sürede yok edilmesi ile kansızlık ortaya çıkabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Nasıl Geçer?

     Kişilerdeki kansızlık sorununun geçmesi için genel olarak kansızlığa iyi gelen besinler tüketilmelidir. Kansızlık doğrudan beslenmeyi ilgilendiren bir hastalık olarak bilinir. Kansızlık sorunu yaşayan kişiler bol miktarda hayvansal gıdalar ile beslenmelidir. Özellikle kırmızı et, balık ve sakatat gibi hayvansal besinlerin tüketilmesi önemlidir.

     C vitamini yüksek meyve ve taze sıkılmış meyve suları içilmelidir. Kansızlık sorunu yaşayan kişiler ıspanak, kereviz, hardal ve brokoli gibi yeşil sebzeler tüketilmeli. Ispanaklar çiğ olarak tüketilmektense pişirilerek tüketilmesi önemlidir. Kansızlığı gidermek için pancar, nar suyu gibi kan yapıcı besinler tüketilmelidir. Özelikle susam tohumu da tüketilmelidir.

     Kansızlığa İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

     Kansızlığı ortadan kaldırmak için pişirilmiş ıspanak, hardal, kereviz ve pancar gibi besinler tüketilmelidir. Beslenme şeklini değiştirerek ve doğru besinleri tüketerek kansızlık sorunu ortadan kalkabilir. Ayrıca demir eksikliği anemisinde demir takviyeleri ve diyet değişiklikleri yapılmalıdır. B12 eksikliğine bağlı anemide diyet takviyeleri ve B12 enjeksiyonları yapılır.

     Kronik hastalık anemisinde ise kesin bir tedavi olmamak ile birlikte altta yatan durum belirlenir. Orak hücreli anemide ise oksijen desteği, ağrı kesici ilaç ve damar içi sıvı takviyesi yapılır. Bazı durumlarda ise antibiyotik tedavisi ile folik asit takviyeleri de verilebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

     Kansızlık rahatsızlığının pek çok belirtileri bulunmaktadır. Kansızlık belirtileri anemi tipi, ciddiyeti ve sağlık problemlerine göre değişiklik gösterir. Kişiden kişiye göre kansızlık belirtileri de farklılık gösteriyor. Kansızlığın altta yatan sorunları kansızlıktan önce belirlenebiliyor.

     Kansızlıkta genel olarak kolay yorulma ve enerji kaybı yaşanıyor. Özellikle egzersiz sırasında hızlı ve ya düzensiz kalp atışı oluyor. Nefes darlığının yanı sıra göğüs ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler de ön plana çıkıyor. Ciltte solukluğun yanı sıra bacaklarda kramp ve uykusuzluk da ortaya çıkıyor. Bu şekilde kansızlık belirtileri görülüyor.

     Kansızlık İle İlgili Merak Edilenler

     Kansızlık genel olarak kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Farklı nedenlere bağlı olarak kansızlık ortaya çıkabiliyor. Aşırı kan kaybı, aşırı adet kanaması, hamilelik ve antibiyotik kullanımının yan etkileri kansızlığa neden olabilir. Özellikle yetersiz ve sağlıksız beslenme, alkol tüketimi, yetişkinlerde vejetaryenlik, yeme bozuklukları da kansızlığın en önemli nedenleri arasında yer alır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow