hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mercidabık Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Mercidabık Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?

    Mercidabık Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Mercidabık Savaşı Kimler Arasında Yapıldı Kısaca Önemi Nelerdir
    expand

    Tarihteki en stratejik savaşlardan biri olan Mercidabık Savaşı, Ridaniye Savaşı olarak da bilinmektedir. Mercidabık Savaşı'nın yapılıp sonuçlanması ile birlikte pek çok denge de değişmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mercidabık Savaşı Nedir?

    Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarını genişletmek istiyordu. Bu yüzden sefere çıkmaya karar vermişti. Özellikle Memlük Sultanlığı topraklarında yer alan Suriye ve Mısır'ı feth etmek için harekete geçti.

    Osmanlı ordusu kısa sürede ilerleyişini sürdürüp ilk önce Suriye'nin bazı bölgelerini ele geçirdi. Daha sonrasında ise ilerlemeye devam etti. Yavuz Sultan Selim, Memlük Sultanlığının başındaki Kansu Gavri'ye seferden önce bir mektup göndermişti.

    Yavuz Sultan Selim'in göndermiş olduğu mektup karşısında Kansu Gavri ise bu mektuba aldırış bile etmedi. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilerleyişini göre Kansu Gavri, olayın ne denli ciddi olduğunun farkına vardı ve Safevi Devleti'nden yardım istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Safevi Devleti'nin başında ise Şah İsmail vardı. Kansu Gavri, Şah İsmail'e bir mektup yazdı. Mektubunda Osmanlı İmparatorluğu2na karşı birlik olmak istediği yazıyordu. Daha sonra Kansu Gavri, Osmanlı ordusunun ilerleyişini durdurmak için ordularını Halep'e doğru çekti.

    Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim gemi destekli, 60 binlik ordusu ile Suriye'nin sınırlarına kadar gelip dayandı. Yavuz Sultan Selim kararlı bir şekilde Memlük Sultanlığına ilerliyordu ve Suriye'yi çok kısa bir süre içerisinde fethetti.

    Böylece Osmanlı ordusu ve Memlük Sultanlığı arasında oldukça çetin bir savaş baş göster. Bu savaşta Kansu Gavri öldürülmüştü. Onun yerine hemen devletin başına Tomanbay getirildi. Bu esnada da Yavuz Sultan Selim ilerleyişine devam etmek istiyordu.

    Yavuz Sultan Selim yeni Memlük Sultanı olan Tomanbay'a bir mektup gönderdi. Mektubunda Tomanbay'ın kendisine bağlılık yemini etmesini istiyordu. Ayrıca Kansu Gavri'nin yanlış bir seçim yaptığını ve bundan dolayı Safevi yerine Memlük'e ilerlediğini bildirdi.

    Yavuz Sultan Selim, Memlüklülerin kendisine vergi vermesi ve bu fetvayı Memlük'de okutulmasını istiyordu mektubunda. Fakat Tomanbay bu mektupta yazan direktifleri kesin bir şekilde reddetti. Daha sonra da mektubu getiren Osmanlı elçisini infaz etti. Bu olaydan sonra Yavuz Sultan Selim orduları ile birlikte Sina çölüne ayakbastı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sina çölü geçilmesi oldukça zordu ve tarihte buradan geçmek isteyip geçemeyen pek çok millet olmuştu. Sıcak, susuzluk, yorgunluk nedeniyle neredeyse her milleti ordularını bu çölde telef etmişti. Fakat Yavuz Sultan Selim'in seferi sırasında Sina çölüne yağmur yağmıştı.

    Ridaniye'de konumlanan Memlük ordusu ise Osmanlı ordusunun şehirden geçmesine izin vermemek için harekete geçmişti. 50 bin kişilik ordu, Osmanlı ordusunun gelmesini bekliyordu. Bu esnada Osmanlı ordusu El Mukaddem dağı üzerinden Memlük ordusuna çıkarma yaptı. Memlük ordusunu aniden kıskaca aldı.

    Osmanlı ordusunun topları Memlük ordusunun toplarından çok daha iyiydi. Erken saatlerde başlayan savaşta ilk olarak Osmanlı şehri topa tuttu. Karşılıklı top atışları devam ediyordu. Memlük ordusunu çevreleyen Osmanlı ordusu en kısa sürede şehri alma peşindeydi. Yapılan strateji sayesinde de şehri kuşattılar.

    Mercidabık Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

    Savaş, 20 Ocak 1516 yılında Memlük Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Savaşı Osmanlı İmparatorluğu kazanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mercidabık Savaşı Nedenleri Nelerdir?

    Yavuz Sultan Selim, sürekli olarak ilerlemek ve devletinin sınırlarını genişletmek istiyordu. Ayrıca;

    Osmanlı İmparatorluğu'da, Memlük Devleti'de İslam dünyasında lider konumunda olmak istiyordu,

    Memlük Sultanı'da, Osmanlı ile ittifak olmak yerine, Safevilerle ittifak olmuştu.

    Mercidabık Savaşı Sonuçları Nelerdir?

    Savaşın sonunda kazanan Osmanlı İmparatorluğunun yeni hedefleri vardı,

    Mısır'ı fethetmek istiyorlardı ve bu süreç başlamış oldu,

    Memlük Sultanlığı yıkıldı,

    Halifelik Osmanlı İmparatorluğu'na geçti,

    Diğer yandan önemli ticaret yollarından biri olan Baharat yolu Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine geçmişti.

    Mercidabık Savaşı’nın Önemi Nedir?

    Memlük Sultanlığı, halifeliğin sahibiydi. Bu savaşın olduğu güne kadar da aslında İslam dünyasının liderliği kendilerindeydi. Fakat Osmanlı İmparatorluğu bunu kabul etmiyordu. Lider konumunda olmak isteyen Yavuz Sultan Selim, bu seferi gerçekleştirdi ve kazandığı en önemli seferdi. Memlük Sultanlığı dağılmış ve toprakları tamamen Osmanlı İmparatorluğunun himayesine geçmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yavuz Sultan Selim, yaptığı strateji sayesinde ne denli askeri zekaya sahip olduğunu kanıtlamıştı. Diğer yandan Sina Çölü’nü geçebilen ilk hükümdar olmuştu. Hala o tarihlerde Sina Çölü’nde yağan yağmurun şaşkınlık yaratan konusu günümüzde dahi konuşulmaktadır. Bu bir şans mıydı, biliniyor muydu yoksa Allah’ın nimetleri Yavuz Sultan Selim’in üzerinde miydi? Pek çok tarihçi Yavuz Sultan Selim’in Memlük’ü yıkması gerektiği yönünde fikirler belirtmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow