hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orhan Gencebay: ''12 Eylül'e 'Allah razı olsun' diyenlerdendim''

    Orhan Gencebay: 12 Eylüle Allah razı olsun diyenlerdendim
    expand

    "Batsın Bu Dünya" ile 70'li yıllarda zirveye çıkan, Orhan Gencebay, 70'i yıllarda ülkenin çok büyük zorluklar çektiğini belirterek, "Ben de 12 Eylül darbesine 'Allah razı olsun' diyenlerdendim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Habertürk'ten Kübra Par'a konuşan Orhan Gencebay, TRT'deki yasaklı yıllarından siyasetle ilişkisine, 12 Eylül Darbesi'nden özel hayatına kadar pek çok konuda ilginç açıklamalar yaptı.

    TRT'deki yasaklı yıllarını anlatan Gencebay, aslında bir ara TRT sanatçısı olduğunu ancak ilkeler konusunda anlaşamadıklarını söyledi.

    "Ben akıl ve duygunun özgür olmasını savunuyordum. Tabulara karşıydım. 10 ay çalışıp ayrıldım. Sonra halkımızın ilgisi bana dünya çapında bir şöhret sağladı. İlgi o kadar büyüktü ki TRT özel günlerde beni çıkarmak zorunda kalıyordu" diyen Gencebay'ın röportajının bir bölümü şöyle:

    Program için davet nasıl geliyordu? Telefonda soğuk bir ses "Gelin sahne alın" mı diyordu?

    İlk teklifi yapan Uğur Dündar'dı. 'Yaşadığımız Günler' programına çıktım. Sonra başka programlara da çağırdılar.

    Gittiğinizde kötü davranıyorlar mıydı? Kendinizi zenci gibi hissediyor muydunuz?

    TRT'nin tavrını bildiğim için aldırış etmiyordum. Beni ilk çıkardıklarında TRT Türkiye Radyoları müdürü istifa etti. Neymiş, beni çıkarmaları olacak şey değilmiş!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alınıp, kırılıyor muydunuz?

    Hayır. Çünkü onları biliyordum. TRT o zamanlar tek olduğu için ünlenecek kim varsa TRT ile iyi geçinmek zorundaydı. Benimse hiç umurumda değildi. Halkımızın ilgisi bana dünya çapında büyük tiraj sağlamıştı. Televizyona çıkmam şart değildi.

    70'li yıllar sizin için altın yıllardı ama ülke için pek öyle değildi galiba...

    70'lerde sağcı solcu ayrımı başladı. Binlerce insanımız öldürüldü. 10 binlerce insanımız yaralandı. Bu olayların bedelini acı şekilde ödedik. Demirel-Ecevit koalisyonu vardı. 6-7 ay cumhurbaşkanı seçilemedi. 11 Eylül akşamına kadar 115 tur yapıldı. 12 Eylül'de darbe oldu. Darbe yapıldığı gün halkımızın yüzde 98'i "Allah razı olsun" dedi. Çünkü can güvenliği yoktu.

    Siz nasıl karşılamıştınız 12 Eylül Darbesi'ni?

    Ben de "Allah razı olsun" diyenlerdendim. Topun ağzındaydık. Can güvenliğimiz gitmişti. Kolay kolay evimize gidemiyorduk.

    Şimdi dönüp baktığınızda "Darbe iyi oldu" mu diyorsunuz yani?

    Darbe olana kadar çektiğimiz olumsuzları düşünerek konuşuyorum. Gençler bunu hiç bilmezler. Darbe öncesini ve sonrasını ayrı ele almak gerekiyor. Darbeden sonra yıllar içinde acı olaylar oldu. Hiçbirini tasvip etmedik. O ayrı konu...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    70'li 80'li yıllarda entel kesim sizi küçümsüyordu ama 2000'li yıllarda Orhan Baba dinlemek daha 'cool' bir şey hale geldi. Bu değişimi nasıl karşılıyorsunuz?

    Aslında öyle değildi ama öyle sanılıyordu. Bana çamur atmak için "Dolmuş, minibüs müziği" diyorlardı. Bir gün İstanbul trafik müdürü rahmetli Sadettin Savaş ağabeyimize "İstanbul'da ne kadar dolmuş, taksi var?" diye sordum. "15 bin" dedi. Benim albümüm yalnız İstanbul'da 1 milyon adet satılıyordu. Dolmuş müziği yapıyorsam geriye kalan 985 bin albümümü kim alıyordu? Kendi takıntılarıyla bana zarar vermeye çalışıyorlardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow