hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Plevne Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Plevne Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?

    Plevne Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Plevne Savaşı Kimler Arasında Yapıldı Kısaca Önemi Nelerdir
    expand

    Osmanlı tarihinin en önemli direniş mücadelelerinden biri olan Plevne Savaşı, aynı zamanda Plevne savunması olarak da bilinmektedir. En çetin geçen savaşlardan biridir. Fakat kazananın ya da kaybedenin öneminin olmadığı bir savaş olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Plevne Savaşı Nedir?

    Osmanlı ordusu en güçlü ve kuvvetli olduğu dönemlerden birini yaşamaktaydı. Bu esnada Ruslar Osmanlı Devleti'ne ait olan Plevne bölgesini kuşatma altına almışlardı. Fakat Osmanlı Ordusu bu savaşa en donanımlı hali hazırlandı.

    Mithat Paşa, Osmanlı Devleti'nde görev yapan paşalardan biriydi. Bu dönemde Osmanlı padişahına darbe düzenleyen Mithat Paşa, yaptığı darbe sonucunda o zamanın padişahı olan Sultan Abdülaziz'i tahttan indirildi. Hemen ardından da Sultan Abdülaziz'i idama mahkum etti.

    Rusya, Osmanlı Devleti'ne harp ilan ettiğini açıkladı. Ordunun büyük bir bölümünün sevkini bölgeye sağladıktan sonra yaklaşık 550 bin asker ile Balkanlar'a doğru akın ettiler. Bazı Rus askerleri ise Anadolu'ya girmek için Kafkasya'ya üzerinden ilerlemeye başladılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ruslar, bu savaşı kazanabilmek için Romanya ile anlaşma yapmışlardı. Romanya sayesinde Rusların savaş planı çoktan hazırdı. Ruslar hızlı bir şekilde Tuna nehri ardındaki Maçin bölgesini ele geçirmişlerdi. Başka bir taraftan ilerleyen Rus birlikleri ise Niğbolu'yu ele geçirdi. Osmanlı için oldukça önemli olan, Niğbolu Kalesi düşmüş oldu. Böylece Ruslar, Osmanlı için büyük bir tehdit haline geldiler.

    Osmanlı Devleti'nin ulaşmanı bitirmek için Rus birlikleri demir yollarını ele geçirmeyi düşünüyorlardı. Şıpka bölgesi düştü ve tamamen Rusların kontrolüne geçti. Rusların bu hareketini gören Bulgaristan'da, Türklere katliam düzenlenmeye başladı. Stratejisiz bir direniş sergileyen Osmanlı ordusu İstanbul’da endişe ile karşılandı.

    Osmanlı paşaları geri çağırıldı ve yeni bir strateji geliştirildi. Osmanlı ordusu, Balkanlara doğru Rusları durdurmak için harekete geçti. Süleyman Paşa, Rusların ele geçirmiş olduğu bölgeleri tekrardan Osmanlı ordusuna kazandırdı. Ruslar bu sayede galibiyetin kolay olmayacağını anladılar.

    Karadağ ve Sırbistan'da bulunan Osmanlı ordusu da yine Plevne bölgesine hareket etti. Plevne önemli bir bölgeydi. Balkanlar ve batı için bir açılış kapısıydı. Ruslar için iyice tehdit haline gelen Plevne Osmanlı Devleti'nin eline geçmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Plevne'yi geri almak için Ruslar yeniden taarruza geçti ama Osman Paşa'nın askeri başarısı onları durdurdu. Plevne toplamda 4 kez kuşatıldı ve Ruslar, Rumen ordusu ile yeniden atağa kalktı. 4. kez yapılan saldırıda Plevre Ruslar tarafından kuşatıldı.

    Plevne Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

    Plevne, Savaşı Osmanlı Devleti ile Romanya’dan destek alan Ruslar arasında 19 Temmuz-10 Aralık 1877 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Plevne savaşı 1877 yılında başlayıp 1878 yılında bitmiştir. Ruslar Plevre bölgesini kuşatmıştır. Bu kuşatma ise zaten boğazlara göz dikmiş olan Rusları, İstanbul’a daha da yakınlaştırmıştır.

    Plevne Savaşı Nedenleri Nelerdir?

    Rusların Balkanlara doğru ilerlemesi Osman için büyük bir risk demekti,

    Osmanlı Devleti, Niğbolu Kalesi’ni savunmak istiyordu,

    Plevne bölgesinin alınması demek İstanbul için risk demekti,

    Ruslar Balkanlar üzerinden ilerlemek ve bir an önce İstanbul'u ele geçirip boğazların hakimiyetini almak istiyordu,

    Ruslar, Osmanlı topraklarında yaşayan Hıristiyanların eziyet çektiğini düşünüyordu ve onlara yardım etmek istiyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Plevne Savaşı Sonuçları Nelerdir?

    Genel olarak Plevne Savaşı'nda kazanan ve kaybeden yok gibiydi. Her ne kadar Plevne düşse de, Osman Paşa üstün başarısıyla adını tarihe yazdırmıştı. Böylece;

    Ruslar büyük bir mücadele vermiş olsalar da ancak Plevne bölgesini ele geçirebilmişlerdi,

    Önemsiz bir savaş olarak tarihe geçse de artık Plevne Rusların elindeydi.

    Plevne Savaşının Önemi Nedir?

    Plevne Savaşı, savunma savaşlarının başında gelen bir savaştı. Savaş sayesinde Rus ordunun ne kadar güçlendiği fark edilmişti. Osman Paşa'ya destek gelmemiş olsaydı Ruslar büyük bir zafere imza atacaklardı. Gereken destek geldiği için Rus ordusu etkisini kaybetti.

     Plevne bölgesi 10 Aralık 1877 tarihinde resmen düştü ve Rusların eline geçti. Tabi bu durum Ruslar için İstanbul yolunu açmıştı. Her ne kadar kazanan taraf ya da kaybeden taraf konusu geçmese de artık Ruslar İstanbul'a çok yakındı. Diğer yandan Plevne savunması 93 harbinde, Rusları bir süre oyalamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Savaş Osmanlı ordusu için çok büyük bir önem taşımıyorsa olsa da özellikle Avrupa'da oldukça ses getirmişti. Çünkü Avrupa, Osmanlı'nın savunmasını gözlemlemiş ve milli birliğin yeniden canlandığını görmüşlerdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow