hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seferi Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Seferi Namazı Ne Zaman Kaçta Kılınır? Kaç Rekattır?

    Seferi Namazı Nedir Nasıl Kılınır Seferi Namazı Ne Zaman Kaçta Kılınır Kaç Rekattır
    expand

    ​​​İslam dininde ibadet konusunda insanlara kolaylıkla yapabilmelerini sağlayacak yol ve yöntemler sağlanmıştır. İbadette amaç sürekliliği sağlayarak az da olsa sürekli ibadet etmek olmaktadır. İnsanlar bu yönde ihtiyaçları gereği birçok şartlarda çalışarak hayatlarını idame ettirmek zorundadırlar. İslam dini de bu hal ve vaziyetlerde ibadetler için esneklik ve kolaylık sağlamaktadır. Bunlardan bir tanesi de yolculukta namaz kılma şartlarının zorluk yönünü daha da kolaylaştırmak için seferi kabul etme durumudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seferi Namazı Nedir? 

    Yolculuk esnasında kılınan farz namazın eksiltilmesi hususuna seferi namazı denmektedir. Seferi namazı olabilmesi için fıkhi olarak bazı şartlar gerekmektedir. Fıkhi şartlar arasında yolculuğun 90 km olarak gidilmesi beyan edilmektedir. Zaman kıstasına göre ise bu 3 günlük yolu ifade etmektedir. Seferi namaz özelliklerini taşıyan kişiler farz namazlarını 2 rekat azaltarak namaz kılabilmektedirler.

    Seferi Namazı Nasıl Kılınır? 

    Seferi namazı her vakit namazı için iki rekat farzdan düşülmek şeklinde olmaktadır. Farzlarda yapılan bu eksilme sabah ve akşam namazlarını kapsamamaktadır. 

    Seferi Namazı Ne Zaman Kılınır? 

    Seferi olduğu kabul edilen bir kişinin seferi namazı kılabilmesi için ezan vaktinin gelmesi ve namaz süresinin girmesi gerekmektedir. Namaz süresinin içerisinde herhangi bir zamanda normal namaz kılar gibi yalnızca farzlardan 2 rekat eksiltme ile kılınmaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seferi Namazı Kaç Rekattır? 

    Seferi namazı sabah ve akşam namazlarını kapsamadığından öğle, ikindi ve yatsı namazlarını kapsar. Bu vakitlerde de farzlar 4 rekat olduğu için 2 eksilterek farzlar 2 rekat kılınmaktadır. Sünnet namazlarda bir eksiltme yapılmamaktadır. Sünnetleri olduğu gibi kılmak esastır. 

    Seferi Namazı İle İlgili Ayet ve Hadisler Nelerdir? 

    Kuranı kerimde Nisa suresinde Allahu Teala şöyle buyurmaktadır; “ Eğer kafirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıktığınız zaman namazları kısaltarak kılmanızda bir sakınca yoktur”. 

    Nisa suresinin bir diğer ayetinde ise “yeryüzünde yürüdüğünüz zaman sizin için namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur” buyurulmuştur. 

    Seferi namazı ile hadisi şerifte şöyle bildirilmektedir; Namaz ikişer rekat olarak farz kılındı sonra hazarda ziyade olundu, seferde ise olduğu gibi bırakıldı. (yani iki rekat olarak kılındı) 

     Seferi Namazının Kılınamayacağı Haller Nelerdir?

    Seferi namazında bir yere giderken mesafe durumu sahih olsa dahi orada 15 gün kalma niyeti bulunmaması gerekmektedir. Bir yere giderken 15 gün kalmak icab ediyorsa o halde seferi şekilde namaz kılınması doğru olmamaktadır. Seferi hallerinde geçerli olan gidilecek yerde ne kadar kalınacağı belli değil ise bu durumda gitme esnasında normal namaz kılmaya devam edilmek gerekmektedir. Yol mesafesi belli olduğunda ancak o zaman Seferi olarak namaz kılmak mümkün olmaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Seferi Namazı Hangi Deliller İle Caizdir? 

    Sefer namazı dört rekat farz namazların kısaltılarak kılınması Kuran, sünnet ve icma ile caizdir. Kuran, sünnet ve icma şartı kesinlik kazanması için yeterli olmaktadır. Farz namazların kısaltılarak kılınmasına aynı zamanda kasrı salat ismi de verilmektedir. Seferi durumda olan kişiler için farz oruç tutmak da kazaya bırakılabilmektedir. İslam da yolculuk hali şartlarının müsaade etmemesi dolayısıyla ibadetlerde kolay olanı tercih etmek önerilmektedir. Farz olan vakit namazları yolculuk esnasında terk edilemez. 

    Seferi Namazı Hangi Durumda Sona Ermektedir? 

     Seferi namazı şartları yerine getirdikten sonra vakit namazlarını kılan bir kişi diğer namazın vakti girmeden yola çıksa evine döndüğünde diğer vakit namazı süresi girmiş olursa bu durumda dört rekat kılması gerekmektedir. Evine ulaşan kişi için artık seferi olma durumu sona erdiğinden ilk kılacağı namazı normal 4 rekat olarak ifa etmesi gerekmektedir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow