hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sırpsındığı Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Sırpsındığı Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?

    Sırpsındığı Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Sırpsındığı Savaşı Kimler Arasında Yapıldı Kısaca Önemi Nelerdir
    expand

    Osmanlı Devletleri'ni Balkanlardan göndermek için başlatılan Haçı Seferleri sırasında olan Sırpsındığı Savaşı, Birinci Meriç Muharebesi olarak da bilinmektedir. Osmanlı Devleti için oldukça önemli bir savaştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sırpsındığı Savaşı Nedir?

    Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi ve ardından tahta geçen Orhan Gazi, pek çok fetih gerçekleştirmişti. Bu fetihler Bizans İmparatorluğunun Anadolu’daki elini iyice zayıflatmıştı. I. Murat tahta çıktıktan sonra Bizans İmparatorluğunun elindeki son topraklarını da ele geçirmişti. Daha sonra Ankara'ya kadar ilerledi.

    I. Murat'ın asıl hedefi aslında Avrupa topraklarıydı. Avrupa'nın en eski şehirlerinden biri olan Edirne'yi işgal etmek istiyordu. Lüleburgaz ve ardından Çorlu'ya düzenlenen seferlerden sonra Osmanlı ordusu kısa bir süre içerisinde Edirne'yi almayı başarmıştı.

    Edirne'yi kısa süre içerisinde fetheden 1. Murat buralara Anadolu'dan getirilen muhacirler yerleştirildi. Daha sonra ilerlemeye devam etti ve bu ilerleyişini durdurmak isteyen Bizans imparatorluğu barış imzalamaya karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihte pek az bilinen bir isim olan Hacı İlbey olarak bilinen komutan, beylikler döneminde Osmanlı Devleti'ne ilk katılan Kareoğlulları'nın komutanlarından biridir. Karesioğulları, Osmanlı Devletine katılınca Hacı İlbey Osmanlının hizmetine girmiştir.

    Sultan I. Murat Edirne’yi fethetmiş ve Avrupa'nın kapısını Türklere açmıştır. Havı İlbey ise Rumeli beldesinde asayişi sağlamak amacıyla gönderilmişti. Bu görevde ise tarihe damga vuran bir başarıya imza atmıştı. Edirne'nin fethedilmesi Avrupa'da ve başta Balkanlar olmak üzere diğer ülkelere rahatsızlık vermişti.

    Haçlı ordusu 40 bin kişi ile Osmanlı Devleti üzerine saldırmak için harekete geçmişlerdi. Bu esnada ise Sultan Murat Anadolu'ya seferler düzenliyordu. Haliyle Rumeli tamamen savunmasız bir şekilde duruyordu. Hacı İlbey, Haçlı ordusunun geldiği haberini almıştı.

    Hacı İlbey 10 bin kişilik ordusu ile 40 kişilik Haçlı ordusunun önünü kesmek istemişti. Rumeli Beylerbeyi'de ona Haçlıları oyalama emri vermişti. İlbey düşmanı oyalamak yerine bir baskın düzenledi. Bu öyle bir baskındı ki neredeyse Haçlıların tamamı yok edilmişti.

    Bu saldırıda Osmanlı Devleti'nden neredeyse hiçbir kayıp verilmedi. Tamamen Hacı İlbey'in dehasının bir zaferiydi. Haçlı ordusu Sırpsındığı denilen bölgede mola vermişti. Pek çoğu sarhoştu ve bu esnada Osmanlı ordusu ormanın içerisinde saklanıyordu. Gece yarısı mehter çalınmış ve 10 bin asker sanki 50 bin kişilik bir ordu gibi gürültü yapmaya başlamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Panik içerisinde yerlerinden fırlayan Haçlılar kendilerine koca bir ordu saldırıyor zannederek dehşete düşmüşlerdi. Bu korkuyla farklı milletlerden olan Haçlılar sarhoş olmanın da etkisi ile birbirlerini Osmanlı askeri zannederek katletmişlerdi. Osmanlı ordusu müthiş bir zaferle Sırpsındığı Savaşı'nı kazanmış oldu.

    Sırpsındığı Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

    Sırpsındığı Savaşı Osmanlı Devleti ile Haçlılar arasında gerçekleşmiş bir savaştır. Sırp İmparatorluğu ve Bulgar İmparatorluğu, Macar Krallığı, Bosna ve Eflak Prensliğinden oluşan ittifak devletleri Osmanlı Devleti'ne en savunmasız anında saldırmayı planlamıştır. Fakat savaşı Osmanlı Devleti neredeyse hiç kayıp vermeden kazanmıştır.

    Sırpsındığı Savaşı’nın Nedenleri Nelerdir?

    Edirne ve Filibe Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir, bu durum çoğu ittifak devletinin hoşuna gitmemiştir, 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haçlı ordusu Türk milletini Balkanlardan çıkarmak istemiştir,

    Osmanlı Devleti'ni Avrupa topraklarında istemiyor olmaları,

    Sultan Murat Anadolu’ya seferler düzenlediği için Rumeli tarafının savunmasız kalması gibi nedenlerden dolayı Haçlı ordusu Sırpsındığı Savaşı’nı başlatmıştır.

    Sırpsındığı Savaşı’nın Sonuçları Nelerdir?

    Hacı İlbey'in zekası ve stratejisi sayesinde Osmanlı Devleti neredeyse hiç kayıp vermeden savaşı kazanmıştır. Doğal olarak sonuçların tamamı kendilerinin lehine olmuştur. Sonuç olarak,

    Edirne'nin hakimiyeti tamamen sağlanmıştır,

    Osmanlı ordusu Edirne'yi başkent ilan etmiştir,

    Bulgarlar ise Osmanlı Devleti'ne biat ederek vergi ödemeyi kabul etmişlerdir,

    Savaşın sonunda Macarlar, Balkanlardaki tüm hakimiyetlerini kaybetmişlerdir,

    Meriç Nehri ise tamamen Osmanlı Devleti'nin himayesi altına girmiştir.

    Sırpsındığı Savaşı’nın Önemi Nedir?

    İlk olarak Osmanlı Devleti'nin Haçlı ordusu karşısında kazandığı ilk savaştır. Bu savaş Edirne'nin başkent olmasına vesile olmuştur. Hacı İlbey'in planları sayesinde bu savaşta neredeyse hiçbir kayıp verilmediği gibi 10 bin kişilik bir ordu 40 bin kişilik Haçlı ordusunu neredeyse yok etmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haçlılar bu savaşta farkında olmadan birbirlerini harcamış ve aslında ne kadar düzensiz bir ordu olduğu gözler önüne serilmiştir. Birbirlerinin dilini bile bilmeyen bu Haçlı ordusu, Osmanlı'nın müthiş bir zafer kazanmasını sağlamıştır. Hacı İlbey bu destansı zaferi sadece bileğinin ve aklının hakkıyla kazanmıştır.

    Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa kıskaçlığından, bu eşsiz zaferi kazanan Türk kumandanı Hacı İlbey'i zehirleyerek öldürmüştür

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow