hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    GATA'ya da 'deney' izni

    GATAya da deney izni
    expand

    Hasta askerleri kobay olarak kullandığı iddialarıyla gündeme gelen GATA, resmen klinik araştırma yapacak kurumlar arasına girdi.

    İnsanlar üzerinde yapılan tıbbi araştırmaları da kapsayan ‘klinik araştırmalar yönetmeliği’ne ‘GATA’ ayarı geldi. Yeni yönetmelikte, klinik araştırmalar yapabilecek kurumlar arasına Gülhane Askeri Tıp Akademisi de dahil edildi.

    GATA geçen yıl klinik araştırmalarda askerlerin de izinleri olmadan kullanıldığı iddiasıyla gündeme gelmiş, akademi bu iddianın doğru olmadığını belirtmişti.

    Klinik Araştırmalar Derneği Başkanı Hamdi Akan, “GATA da bir eğitim kurumu, başka kurumlardan farkı yok. Eski yönetmelikte GATA’nın adının olmaması klinik araştırmaların burada yasak olduğu anlamına gelmez. Yeni yönetmelikte daha detaylı bir şekilde adı verilerek düzenleme yapılmış” diye konuştu.

    Radikal'in haberine göre, Klinik Araştırmalar Yönetmeliği, geçen hafta sessiz sedasız değiştirildi. 23 Aralık 2008 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliği kaldıran yeni düzenlemede, tıp dünyasındaki son gelişmeler de yer aldı. Buna göre, klinik araştırmalar yönetmeliği artık insanlar üzerinde yapılacak kök hücre nakli araştırmalarını da kapsayacak.

    Araştırmalara geleneksel bitkisel tıbbi ürünler, kozmetik hammade veya ürünleri dahil insanlar üzerinde diğer tüm madde ve ürünlerle yapılacak klinik araştırmaları, organ ve doku nakli, cerrahi yöntemler ve gen tedavisi de dahil.

    Ast-üst sorunu olabiliyor

    Yönetmelikte gerçekleştirilen bir diğer değişiklik ise GATA’nın faaliyetleriyle ilgili oldu. Yönetmeliğin ‘Klinik araştırma yapılacak yerler, standartları ve izin başvurusu’ başlıklı 16. maddesinde; klinik araştırma yapabilecek yerler arasına ‘Gülhane Askeri Tıp Akademisi dahil üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezleri, üniversitelere bağlı onaylanmış araştırma geliştirme merkezleri, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi ve bakanlık eğitim ve araştırma hastaneleri’ de eklendi.

    Klinik Araştırmalar Derneği Başkanı Hamdi Akar, değişikliği yorumlarken, “Baktığınızda GATA da bir eğitim kurumu. Diğer kurumlardan farkı yok. Tek fark hasta potansiyelinin önemli bir bölümü askerlerden oluşuyor ve ast-üst ilişkisine bağlı olarak bazı durumlarda sorun yaşanabiliyor” diye konuştu.

    Gönüllü onay formuyla

    Askerlik görevini yapan er ve erbaşların söz konusu yönetmeliklerde ‘kısıtlı’ olarak nitelendirildiğine dikkat çeken Akar, bu durumda da gönüllü onay formu ve ilgili izinlerin ardından araştırma yapılabildiğine dikkat çekti.

    GATA’nın yeni yönetmelikte yer almasını ‘daha kapsamlı bir düzenleme’ amacına bağlayan Akar, “Eski yönetmelikte adının olmaması yasak olduğu anlamına gelmez. Eskiden de GATA’da araştırmalar yapılıyordu” diye konuştu. Askerlerin bilimsel araştırmaların dışında bırakılamayacağını kaydeden Akar, “Bir dönem Körfez ülkesine giden askerlerle ilgili araştırmalar ve bu araştırmaların kapsamı tartışılmıştı. Araştırma yapamazsanız, askerlerle ilgili hiçbir bilgi edinemezsiniz” dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow