hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Afife Selen Selçuk Afife Selen Selçuk

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    07.02.2019 Perşembe | 13:38Son Güncelleme:

    2019'da düğün dekorasyonunda genel olarak 2018 trendlerinin devam ettiği görülse de bazı yenilikler var. Geçen sonbahar itibariyle yayılmaya başlayan en önemli trend, pampas kullanımı. Bu bitki heykelsi yapısı sayesinde hem sade hem iddialı bir görünüm için ideal malzemeyi oluşturuyor. Pampas sadece dekorlara değil, gelin buketlerine ve çiçek aranjmanı kullanılan her detaya sıçrıyor. 2018'de ortaya çıkan bir trend olan tüylü gelinlik ve aksesuarlar da pampasa eşlik ediyor. Sahil düğünleri yaz mevsiminin tekelinden çıkıp ilkbaharın ılık, puslu atmosferine uzanıyor. Önümüz malum, sevgililer günü... 14 Şubat'ta evlilik teklifi almayı bekleyen gelinler için bu üç ana trendi birleştiren ve ikincil trendlere de kucak açan bir tema yarattık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pampas nedir?

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Pampas, saz püskülü, bataklık sazı gibi isimleri var. Pampas adını Güney Amerika'daki aynı adlı bölgeye özgü bir bitki olduğu için alıyor. Ancak dünyanın hemen her yerinde yetişebiliyor. Krem ve uçuk pembe tonları yaygın olmakla birlikte mor, turuncu, sarı gibi renkleri üretiliyor. Amerika'dan Avrupa'ya gelişi 18. yüzyılı bulmuş. Bu tarih tam da Avrupa'da bahçeciliğin, çiçek düzenlemesinin aristokrat ev hanımları arasında yükseldiği dönem. Avrupa'da çoğunlukla çiçek aranjmanlarında kullanılmak ve peyzaj düzenlemelerinde süs bitkisi olmak üzere yetiştirilmiş. Geçmişte pampasa çeşitli cinsel semboller yüklenmiş, bu sebeple satışları düşmüş. Ardından neredeyse sadece doğal olarak su kenarlarında yetişen bir bitki haline gelmiş. Şimdi ise bahçe ve çiçek tasarımcıları tarafından yeniden keşfedildi. Bir süredir davetlerin vazgeçilmez dekoru konumunda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasıl bir gelin?

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    2018'in son çeyreğinde düzenlenen moda haftalarında lanse edilen eğilimlerde yine çok çeşitli gelinlik modelleri vardı. İki parçalı, yani kısa büstiyer ve uzun etekten oluşan gelinlikler de yükselen eğilimler arasında. Aslında bu Hint düğünlerinin vazgeçilmezi lehenga adı verilen geleneksel elbisenin batılı bir yorumu. Geçtiğimiz yılın son unutulmaz düğünü olarak akıllara kazınan; Hint asıllı aktris ve eski Miss World birincisi Priyanka Chopra ile Jonas Brothers pop müzik grubunun eski üyesi müzisyen ve aktör Nick Jonas'ın bir modern zaman peri masalı olarak adlandırabileceğimiz 5 gün 5 gece süren düğünü, gelinin memleketi Hindistan'da iki ayrı şehirde, ünlü konukların şahitliğinde gerçekleşmişti. Priyanka batı stilindeki ilk törende Ralph Lauren imzalı klasik bir gelinlik giymiş, ertesi gün düzenlenen Hindu töreni için ise kırmızı duvaklı ve ağır işlemeli bir lehenga tercih etmişti. Hint stili deyince elbette akla ilk gelen, ağır işlemeler oluyor. Batılı stildeki lehenga gelinlikler ise modern stil içinde değerlendiriliyor ve süslemede sadelik öne çıkıyor. İkinci fark ise, geleneksel lehenga'nın eteğinin düşük belli yani göbek altından başlayan kloş etekler olup, modern yorumun yüksek belli olması. 2018'in öne çıkan eğilimleri arasında yer alan tüy detaylı gelinlik ve aksesuarları bu yıl da göreceğiz. Pronovias'ın 2019 koleksiyonunun bir parçası olan Caoba, istediğimiz, rüzgarda uçuşan etek ve süzülen gelin imajını yaratmak için birebir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etol, aksesuar, makyaj, ayakkabı, yüzük


    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    2018'de renkli ya da beyaz yapay kürk olarak kullanılan etol ve ceketlerin uzun tüylü versiyonları bu yıl gelinleri ısıtmaya devam edecek. Sahil düğünü konseptinin yazdan çıkıp nispeten soğuk ve rüzgarlı bahar aylarına uzanacağını da belirtelim. Özellikle fotoğraf çekimi ve nikahın ıssız kumsalda puslu ve romantik kış güneşi altında gerçekleştiği, daha sonra konukların düğün için iç mekana geçtiği bir sistem, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tercih edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Geçtiğimiz yıldan bu yıla uzanan önemli bir detay da inci... Sadece gelinlik üzerindeki detaylarda değil, stilin en önemli tamamlayıcısı olarak kullanılacak. Amerikalı aksesuar tasarımcısı Stephanie Tchamanian, kendi markası Lili Claspe'nin "A Pearl Moment" koleksiyonunda bu anlamda çok özel tasarımlara imza atmış. Saçlar söz konusu olduğunda Meghan Markle stili dağınık topuzlar, yapılmamış gibi görünen saçlar ön planda. Kıvırcık saçlıysanız ve evleniyorsanız, bu yıl sizin yılınız. Olabildiğince doğal halinizle saçınızı açık ya da toplu kullanabilirsiniz. Makyajda da aynı şekilde doğal tonlarda, adeta yokmuş gibi bir hava hakim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Ayakkabıda dans ayakkabısı trendi devam ediyor. Özellikle kelebek modeli adı verilen bilekten bağlı tango ayakkabıları popülaritesini koruyor. Bu modelin ayağı kavrama şekli sebebiyle çok rahat olmasının, tercih edilmesindeki ana sebep olduğunu hatırlatalım. Dünyanın en önemli ayakkabı markalarından biri olan Jimmy Choo'nun 2018 yılında çıkardığı Sacora modelinin beyaz saten kaplama, tamamı inci süslemeli versiyonu yeni sezonda satışa çıktı. Bu tür gösterişli ayakkabılar dümdüz bir gelinlikle giymek için mükemmel seçimdir.

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Bu yılın eğlenceli gelin detaylarından birini de tırnaklarda görüyoruz. Doğallık ve toprak tonlarının hakim olduğu bu temada oje rengini nude ya da sadece cila olarak bırakıp tırnakların üzerine minik inciler yapıştırabilirsiniz.

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Yüzükte ise yine Meghan Markle etkisi hakim. Bilindiği üzere Markle geçen yıl Mayıs ayında kilisede düzenlenen törenin ardından aile ve yakınlar için düzenlenen davette muhteşem bir Stella McCartney elbise giymiş ve bunu eşinin annesi Lady Diana'ya ait ünlü zümrüt kesim akuamarin taşlı yüzükle tamamlamıştı. Bu hareket, 1990'larda sıkça kullanılan renkli taşlı zümrüt kesim yüzükler geri getirdi. Özellikle akuamarin ve topaz, tercih edilen taşlar arasında.

    Nasıl bir gelin buketi?

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas


    Gelin buketinde canlı çiçeklerle kurutulmuş bitkiler bir araya geliyor. Bu trend geçtiğimiz yıllarda özellikle estetik görüntülü dikenlerin gelin buketlerine sıçramasıyla ortaya çıkmıştı. Bu yıl pampas'ın yükselişi sebebiyle buketlere bu bitkiyle uyumlu çiçekler giriyor. Dahlia yani yıldız çiçeği bu yıl da gelin buketlerinin vazgeçilmezi. Renkler krem, bej, nude ve kahve tonlarında...

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Buketin "tasarlanmış" görünmesini istemiyorsanız, elinize farklı boylarda kesilmiş pampas dalları alabilirsiniz. Pampas tek başına özellikle hafif bir rüzgarın olduğu dış mekanda muhteşem bir görüntü verir. Özellikle davet öncesi ve sırasında fotoğraf çekimlerini sahilde bu bitkinin yanında, önünde, yakınında gerçekleştirin...

    Damat ne giyiyor?

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Damat takımlarında bu yıl çok çılgın tasarımlar göreceğiz. Sadece renkli değil, desenli ceketler hatta takımlar, siyah, kahverengi ya da mücevher renklerinde kadife ceketler, bazen kadife ceket altına tartan pantolon, twit gibi dokulu kumaşlar ve daha niceleri... Hatta bazı durumlarda damat gelinden daha süslü bile oluyor. Gömlek üzerine giyilen taşlı pantolon askılarının yanında, klasik erkek giyiminde pek de sık görmediğimiz hangi aksesuarlar varsa hepsi bu yılın trendi. Ancak biz bu tema için çikolata kahvesi kadife ceket pantolon takım, siyah düğmeli, manşetli beyaz gömlek ve siyah saten papyonlu bu kıyafeti seçtik. Butonniere yani yaka çiçekleri bu yıl cep çiçeklerine terfi edip daha büyük aranjmanlar olarak karşımıza çıkıyor ancak daha sade bir görüntü tercih edenler için mendil seçeneği de her zaman risksiz bir seçim.

    Ya nedimeler?
    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Bu temada nedimeler, yani gelinin kız arkadaşları yine bir örnek, olabildiğince düz, doğal dökümlü kumaştan uzun kollu elbiseler tercih ediyor. Uzun dökümlü kollar, 2019 gelinliklerde de çok baskın bir detay. İşli ya da düz şifon kollu elbiseler gelinin/ damadın annesi için de öneriliyor. Nedimeler küçük çiçekli bileklikler yerine gelin buketinin küçük versiyonlarını taşıyorlar. Saçlar dağınık topuz, aksesuar ve makyaj minimumda.

    Nasıl bir pasta?
    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Yıllardır çıplak (naked) ya da şeffaf (translucent) rüstik pastalar, düğünlerde boy gösteriyor. Doğrusu biraz da sıkıldık bu durumdan... Neyse ki bu yıl pastada bir yenilik var: kurabiye pastalar. Amerikan stili yumuşak, yuvarlak, çikolata parçalı kurabiyelerin (chocolate chip cookies) dev versiyonları bu kez kek yerine pasta katlarını oluşturuyor. Arada has Alman kreması, en tepeye küçük bir çiçek aranjmanı, tamam. Kurabiye ve kremanın çikolatalı olması da mümkün. Pastanın yaratıcısı Great Dane Baking Co bu görseli Instagram'da paylaşır paylaşmaz dünyanın her yerinden sipariş yağmaya başladığını söylüyor.

    Nikah düzeni


    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Hava soğuk da olsa nikah düzenini deniz kenarında, açık havada yapmak, hava durumu elveriyor ise ideal. Kıştan yaza dönen mevsimde güneş ışığının rengi ve etkisinin yarattığı puslu atmosferi yakalamak istiyoruz. Sevdiğimize "Evet" demek, günün en önemli anı olduğundan çok dikkatli bir şekilde tasarlanmalı. Kumsala yerleştireceğiniz çok sade, üst yarısı pampas, altı folyaj ve kuru çiçeklerle düzenlenmiş çember istediğiniz sade ve sihirli atmosferi size verecektir. Nikah töreni genellikle çok kısa sürdüğü için davetliler ayakta durabilir, ya da oturacaklarsa hiçbir süslemesi olmayan X sırtlı rüstik sandalyeler, dümdüz banklar kullanılabilir. Fondaki dalga sesleriyle yarışan kuş cıvıltılarını; tatilcilerin henüz hunharca katletmediği sahillerin sadece size kaldığını düşünün... Nefis değil mi?

    Bu yıl nikah düzeninde çok önemli bir yenilik var. Özellikle bir doğa manzarasına karşı kıyılan nikahlarda manzarayla yarışan kemerlere alternatif olarak yatay tören çemberlerini tercih edebilirsiniz. Düğün dekorasyonunda pampas kullanmanın bir diğer büyük trend olduğunu düşünüp bu iki malzemeyi birleştirmek isterseniz ortaya hayal edebileceğinizden daha muhteşem sonuçlar çıkabilir.

    Masa ve sofra düzeni


    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Pampas, doğru kullanıldığında tek başına tüm mekana hakim, çok gösterişli bir dekor elemanı olabiliyor. Sadelik üzerine kurgulanan bu temada pampas kullanarak zarif ama bitkinin heykelsi özellikleri sebebiyle fazlasıyla akılda kalıcı bir mekana imza atabilirsiniz. Düğün organizatörü Mindy Weiss'ın bir tasarımı olan bu düzende tavandan sarkan ve mekanın çeşitli yerlerine yerleştirilmiş pampas öbekleri, modern metal aksamlı çok sade masa ve sandalyelerle bir araya getirilmiş. Masa örtüsü kullanılmamış. Sandalyelerde herhangi bir süsleme yok. Ton sür ton skala çerçevesinde her şey birbiriyle uyumlu görünüyor.

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    Önceki tasarımda masa üstünde sadece beyaz tabaklar, şeffaf cam bardaklar ve beyaz mumlar kullanılmış. Ancak siz krem, bej ve nude renk skalasını güçlendirmek için masa üstünde biraz daha iddialı bir tasarıma gidebilirsiniz. Şeffaflığın bu sene de revaçta olduğunu hatırlatalım. Şeffaf, kenarı yaldızlı bir supla üzerine nude tonlarda tabaklar, şampanya rengi cam bardaklar, keten peçeteler kullanıp, gelin buketindeki gibi kuru çiçeklerle yapılmış küçük aranjmanlarla sofrayı zenginleştirebilirsiniz. Metal kullanmak istiyorsanız bakır ya da roze altın deneyin. Kuru çiçeklerin olduğu bir masada mum kullanacaksanız, mum sayısını minimumda tutmaya özen gösterin.

    Davetiye ve fotoğraf köşesi

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas


    Doğallık, sadelik, şeffaflık... Şu ana kadar bu anahtar kelimeler üzerine kurguladığımız temamızın davetiyesi da aynı özellikleri barındırıyor. İşin güzel tarafı davetiyeleri kendiniz hazırlayabilirsiniz. Düğünlerde bir süredir el yazısı panolarla, menü kartlarıyla, yönlendirmelerle karşılaşıyoruz. Çünkü baskı, bazı rüstik temalarda soğuk kalıyor. Aydınger kağıtları kırtasiyelerde çeşitli boyutlarda satılıyor. Tasarımını bilgisayarda yapıp çıktı aldığınız davetiyenizin üstüne uygun boyutta kestiğiniz aydıngerleri yerleştirip beyaz mürekkepli rapido kalemlerle üzerinden geçerek davetiyelerinizi hazırlayabilirsiniz.

    İlkbaharda sahil düğünü ve pampas

    İstatistiki olarak insanların en fazla fotoğraf çekmek istediği etkinlik, düğünler oluyor. Bu sebeple düğün dekorasyonunu planlarken selfie köşeleri yaratmayı unutmuyoruz. Baharda düzenlenen bir sahil düğününde dış mekanda havanın her an dönmesi tehlikesi sebebiyle sabit kalmasını istediğiniz dekorları iç mekanda kurgulamakta yarar var. Pampas ve çeşitli folyajdan oluşan iki şerit aranjmanla bir koridor yaratıp duvara makrome örgü ya da hasırdan büyükçe bir fon asmak; uygulaması kolay ve yaratıcı bir çözüm. Aydınger kağıt üzerine el yazısıyla bu kez siyah mürekkeple aşka dair şarkı sözleri yazıp fonda ortada boş kalan alana yerleştirebilirsiniz.