hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Begüm Dönmez Begüm Dönmez

    Köln her şeyi değiştirdi

    11.01.2016 Pazartesi | 16:36Son Güncelleme:

    Yeni yıla girerken Almanya’da o meşhur Köln Katedrali önündeki kutlamalar sırasında yaşanan taciz vakaları malum şikayetlerle ortaya çıktı. Önce 90, sonra 140, sonra bir anda 500’ü aştı “taciz edildim” diyenlerin sayısı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şüpheliler Afrika ve Ortadoğu kökenliydi polise göre. Alman medyası da bir süre sessiz kaldı. “Şimdi haberi verirsek ırkçı damarı tetikleriz” korkusuyla. Haber geç yansıdı o yüzden basına. 2016’nın ilk saatlerinde Köln’de yaşananların tüm Avrupa’yı etkileyeceğini biraz geç idrak edildi. Oysa korkulan olmaya başladı bile. Köln’de bir grup şehir merkezinde Pakistan ve Suriye kökenlilere saldırdı. Olayda yaralanan iki Pakistanlı hastaneye kaldırıldı.

    “SURİYELİYİM, BANA İYİ DAVRAN”

    O gece Köln’de yaşananlar Alman toplumundaki en büyük korkuyu gün yüzüne çıkardı aslında. Zaten hassas bir dengede olan göçmen sorununu daha da çetrefil hale getirdi. Alman adalet bakanına göre taciz vakaları ve o gece işlenen suçlar organize ve önceden planlanmış. Şimdi Almanya bölünmüş durumda. Göçmen politikasıyla “fazla ılımlı” diye eleştirilen Almanya Başbakanı Merkel’in partisi CDU’nun Başkan Yardımcısı Volker Bouffier’in şu sözleri önemli: “Köln her şeyi değiştirdi. Şimdi insanlar şüpheyle bakıyor her şeye.” Yani bir toplumu birbirine bağlayan unsur yani güven yok olmuş durumda. Siyasi elitin Alman kamuoyuna karşı bu konuda dürüst olmadığı algısı var. Polis tutanaklarına geçen ve o gece kimliğini, belgelerini gösteren bir sığınmacının söylediklerinin de bunda payı var elbet: Suriyeliyim. Merkel beni davet etti buraya. Bana kibar davranmak zorundasın.” 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “OKTOBERFEST’TE DE OLUYOR”

    Alman yetkililer o gece yaşananlar organize dedi. Peki göçmenlerden bağımsız olarak, toplu kutlamalarda daha önce yaşanan cinsel taciz vakalarına dair sayısal bir veri var mı elimizde? Örneğin, Almanların meşhur bira festivali Oktoberfest’te de yaşanıyor cinsel taciz vakaları. BBC’de yer alan bir habere göre, benzer toplu organizasyonlara dair rakamlar tam güncel olmasa da, göçmenler arasındaki suç oranının yerli nüfustaki suç oranından daha yüksek olduğunu gösteren bir veri yok elde. 

    “YALANCI MEDYA”

    Alman basını eleştirilerin hedefinde. Köln’deki taciz vakaları olaydan çok sonra gün yüzüne çıktı malum. Örneğin ZDF 4 gün sonra verdi haberi. Almanya’da oluşan güvensizlik ortamından onlar da nasibini aldı. Sosyal medyada “yalancı medya” yorumları yer alıyor şimdi. Ama basındaki bu tavrın da bir nedeni var elbet. Bazı Alman gazetelerine göre, polis göçmenlerin karıştığı suçları rapor etmeme talimatı aldığını iddia ediyor. 

    “NEFRETİN YENİ BİR BOYUTUNU YAŞIYORUZ”

    Her kararın bir sonucu var elbet. Haberlerin ortaya çıkmasından sonra onun da bir sonucu oldu. Berlin Temsilcimiz Erhan Merttürk’ten gelen not bunun göstergesi. O bilgi notuna göre, müslüman ve göçmen dernekleri Köln’de yılbaşı gecesi yaşananlar sonrası ırkçı tehditler arttı diyor. Müslümanlar Merkez konseyi baskani Aiman Mazyek şöyle konmuşuyor. “Nefretin yeni bir boyutunu yaşıyoruz. Sadece medyaya olayin mülteci ve göcmenler tarafindan yapildiginin yansimasindan sonra 50 tehdit ve yüzlerce nefret maili aldik.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALMAN KADINLAR İSYANDA

    Köln Belediye Başkanı “Kadınlar artık erkeklerle aralarına bir dirsek mesafesi koysun” dedi. Sonradan “sözlerim yanlış anlaşıldı” diye açıklama yaptı ama geçmiş olsun. Devamı Avusturya’dan geldi. Viyana Emniyet Müdürü “Kadınlar Viyana’da yalnız dışarı çıkmamalı” dedi. Kadınlar isyanda. Yetkililer sorun çözmek yerine kadınlardan yaşamlarını değiştirmelerini istiyorlar çünkü. Kadınlar bir yandan kendilerini diğer yandan da aşırı sağcıların eline koz vermemek arasında denge kurmaya çalışıyor. 

    MERKEL BASKI ALTINDA

    Merkel izlediği göçmen politikasının tehlikede olduğunun farkında. Olay basına yansıdıktan hemen sonra “bunun sonuçları olacak” demesi de bundan. Şimdi bu tür suçlara karışanların sınırdışı edilmesi gündemde. Nereye? Suriye’ye mi? Ya da geldikleri yer Türkiye’ye mi? Merkel zorda. Ona göre bu sadece Almanya’nın değil Avrupa’nın sorunu. Ama diğer Avrupa ülkeleri pek oralı değil. Ortada Türkiye ila yapılan anlaşma var. Merkel en çok buna bel bağladı aslında. Ama üst düzey Avrupalı yetkililer “Türkiye ağırdan alıyor” diyor.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “İKTİDAR DOĞRUYU SÖYLEMİYOR” KORKUSU

    Merkel yıllar önce “Çok kültürlülük başarısız oldu” demişti. Bir itiraf niteliğindeydi bu neredeyse. Şimdi bir kez daha farklı kültürel normları olan paralel toplumların oluşması korkusu var Almanya’da. O yüzden mesele artık sadece kadınları hayatlarından taviz vermeden koruyabilmek değil. Mesele bir yandan da Almanlar arasında “iktidar bize doğruyu söylüyor” güvenini yeniden tesis etmek.