hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Beste Naz Köksal Beste Naz Köksal

    İki kritik toplantı ve yeni Fed Başkanı

    25.10.2017 Çarşamba | 11:30Son Güncelleme:

    Piyasalar 26 Ekim Perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) toplantısına odaklanmış durumda. Yılın son geri kalan iki ayında Avrupa Merkez Bankası ve Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) atacağı adımlar, TCMB’nin buna vereceği tepkiler A’dan Z’ye herkesi etkiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önemli merkez bankalarının gevşek para politikalarından çıkışı, şirketlerin finansmanı sağlama açısından referans niteliğinde olan LIBOR ve EURIBOR faizlerini de yukarı çekebileceği gibi, özellikle cari açığı ve enflasyonu yüksek olan ülkeleri daha fazla olumsuz etkileyecek. Hali hazırda bu durum TCMB’nin de 2018 yılında işini biraz daha zorlaştırırken, global kur hareketlerinde dolar lehine hareketlilikler söz konusu olabilir.

    Avrupa ‘Tapering’e gidebilir

    Avrupa Merkez Bankası Başkanı M.Draghi, eylül toplantısında karışık sinyaller verse de beklenildiği gibi yarın gerçekleşecek toplantıda aylık 60 milyar euro tahvil alım programından ne şekilde çıkılacağını açıklayacak. Avrupa’da toparlanmaya bağlı sinyaller var, fakat buna rağmen enflasyon ECB hedefi olan %2’nin gerisinde. Bu nedenle Banka, parasal gevşeme programından çıkmaya pek fazla iştahlı değil. Zaten bu nedenle sürecin her anında konuşmalarında temkini elden bırakmayacak.

    Dün yayımlanan AB kredi anketinde de ‘Negatif faizlerin ve parasal gevşemenin kredi hızı üzerinde olumlu gelişmeleri var’ vurgusunun yer alıyor olması, ECB’nin ‘tapering’ konusunda niye iştahlı olmaması konusunda güzel bir sebep önümüze sunuyor. Bu nedenle ECB’den yarın sürpriz gelme veya açıklamalarıyla Euro para birimini tatmin etmeme gibi sürprizi bulunuyor. Buna rağmen, ECB’den varlık alımlarını 2018 yılında aylık 30milyar euroya düşürmesi, fakat programa 2018 yılı boyunca devam etmesi bekleniyor.

    Şayet ECB aylık alımlarını yarı yarıya düşürürse, bu durum euroya olumlu yansıyabileceği gibi Türk varlıklarını olumsuz etkileyebilir. Fakat ihracat gelirimizin euro cinsinden olması, TL üzerindeki kayıpları bir miktar sınırlayabilir. Yarın Euroda yaşanabilecek olası bir yükseliş hamlesi, gündemdeki Fed başlıkları nedeniyle sınırlı kalabilir. Burada özellikle tekrardan %2,40’ın üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil faizinin euro üzerindeki baskısı da oldukça önemli.

    Yeni Fed Başkanı kim olacak?

    Yeri geldi güvercin yeri geldi şahin söylemleriyle piyasaları sözle yönlendirmeyi güzel organize eden Başkan Yellen, yeni dönemde de Fed için favori adayım. Fakat Trump, senato üyeleri arasında yaptığı nabız yoklamasıyla başta Taylor isminin çıktığını gördü. Özellikle büyük banka yöneticileri Taylor’a uzak duruyor. Çünkü Taylor’un para politika kuralına göre Fed’ in faizleri %1,00-1,25 aralığında değil, %3,50 civarında olmalı. Bu da bir çok kişiye göre oldukça katı, fazlasıyla şahin, para politikalarında kullanışsız geliyor. Bu nedenle Taylor yeni Fed başkanı olursa, faizlerin hızla olağandan daha hızlı artırılabileceği gerekçesiyle ABD tahvil faizleri yükselişe geçebilir, gelişen ülkelerden de fon çıkışı hızlanabilir. Trump’ın yeni Fed başkanını 3 Kasım’da çıkacağı Asya gezisi öncesi açıklaması bekleniyor.

    Fed ’de kararlar uzlaşma şeklinde alınır. Başkanın bir oy hakkı vardır. Diğer yandan Fed ’de boş olan koltuk yalnız başkanınki değil, başkan yardımcısı ve 4 üye koltuğu da boşta bulunuyor. Dolayısıyla burada başkanı belirlemek yalnızca manşet öyküsü. Diğer üyelerin de atanmasıyla birlikte konsensüs duruş, Fed’in yeni dönem duruşunda önemli olacak.

    Fed’in Toplantısı 31 Ekim-1 Kasım Tarihlerinde, Faiz Arışı Aralıkta

    Fed’in ekim toplantısında aksiyon alması yerine, aralık ayındaki olası bir faiz artışı için piyasaları hazırlaması bekleniyor. Fed ekim ayı ile birlikte aylık 10 milyar dolar tutarında bilanço küçültmeye başladı. Bilançonun normalleşme planının kademeli olarak artırılması ve yaklaşık 1 yıl sonra miktarın 50 milyar dolara çıkarmasını bekliyoruz. Fed’in 4,45 trilyon dolar devasa bilançosunu düşündüğünüzde piyasaları kısa vadede sarsmasa da uzun vadede sıkılaşma işleminin doğal sonucu olarak doların küresel para birimlerine karşı olan değeri ile şirketlerin finansmanı sağlama açısından referans niteliğinde olan LIBOR ve EURIBOR faizlerini yukarıya taşıyacaktır. Diğer bir toplantı tarihi olan 12-13 Aralıkta da Fed’in faiz artırması bekleniyor. Piyasalarda bugüne kadar Fed ’in aralık ayında faiz artırma ihtimali bir kısım fiyatlandı, yine de dolar yönlü oluşabilecek dalgalanmalara dikkat etmekte fayda var.