hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Beste Naz Köksal Beste Naz Köksal

    Kritik karar açıklandı, asıl zorlu süreç şimdi başlıyor

    21.09.2017 Perşembe | 16:42Son Güncelleme:

    Nihayet bir Eylül ayı Fed toplantısını daha geride bıraktık. 19-20 Eylül tarihli Fed toplantısından çıkan karar Japonya, Avrupa ve Çin Merkez Bankalarını sevindirse de işin aslı gelişen ülkeler için zorlu bir sürecin de başlangıcı oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Krizden bu yana bol para dönemine alışan finans piyasalarında gidişat ne yönde olacak, yeni normal ne olacak açıkçası onu bize zaman gösterecek. Bu toplantıyı iki bölümde incelemek gerekir. Hem faiz kararı hem de bilanço küçültmenin başlayacak olması. Toplantıda alınan kararlara ve projeksiyonda yapılan tahminlere bir göz attığımızda; 

    • Faiz aralığı %1,00-1,25 arasında, değişmedi.
    • Bu yıl içerisinde özellikle aralık ayında bir faiz artırımı senaryosu masanın üzerinde kalmaya devam etti. 
    • Enflasyonda %2 hedefe varılması 1 sene daha ertelendi, Fed %2 hedefi 2019 yılında görürüz diyor.
    • Büyüme ve istihdamdaki iyileşme devam edecek.

    Karar sonrası açıklamalarda bulunan Yellen ise enflasyondaki durumun geçici olduğunu bir kez daha vurgularken, istihdamdaki iyileşmenin ücret baskısı yaratacağına inandığını belirtmiş oldu. 

    Federal Reserve (Fed), finansal kriz sonrası ekonomiyi yeniden canlandırmak için ABD hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetleri satın almıştı. O dönem 905 milyar $ olan bilanço büyüklüğü, quantitative easing sayesinde 4,47 trilyon $’a kadar yükseldi. Meblağ ortada olunca neden finans piyasalarının bol para dönemine alıştığını söylediğimizi görebilirsiniz. Burada ‘Ağustos böceği ile karınca’ hikâyesini hatırlayın. Çünkü bilanço küçültme önemli boyutlara ulaştığında kışın yakıtı, ceketi olmayan ağustos böcekleri oraya çıkacak. Bu bol para döneminde geleceğine yatırım yapan ülkeler sarsıntıdan yara almayabilir ama dış finans kaynağına bağlı ülkelerde finansman sorunları baş gösterebilir. Doğal sonucu olarak genel faiz dengesinde bir yükseliş söz konusu olabilir.

    Kritik karar açıklandı, asıl zorlu süreç şimdi başlıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilanço küçültmenin 10 milyar $ ile başlaması bekleniyor. Her ne kadar 4,7 trilyon dolarlık bilançonun yanında bu meblağ devede kulak kalsa da aylık 50 milyar dolara yükselecek bilanço küçültme adımları ciddiyetle izlenecektir.  Fed ’in belirtmediği bir diğer kısım ise bilanço küçültme hedefinin ne kadar olacağı yani 4,47 trilyon $ olan bilançonun kaç trilyon dolara düşürüleceği. Ancak görünen o ki uzun ve meşakkatli bir yol başlıyor. Fed, piyasaları sarsmadan aylık 50 milyar $ ile yoluna devam ederse aşağı yukarı 3,5-4 yıllık bir süreçten bahsediyor olabiliriz.

    Bilanço küçültmesi veya faiz artırması öldürücü bir darbe değildir. Nitekim ABD’de faizler %4,5 oranında olduğu ve para saçmadığı dönemde küresel portföy giriş-çıkışları yine vardı. Ancak bu aşamada küresel faiz dengesinin yukarıya çıkması sürecin doğal bir yansıması olacak. Döngüsel bir sürecin başlayacağını söyleyebiliriz. Bu zaman diliminde risk algısı kapanabilir ve başta riski yüksek gelişen ülkelerden portföy çıkışları görebiliriz.

    Fiyatlamalara konu olacak kısmı;

    Fed ’in aylık tahvil alımlarını sonlandırması ve faiz artırım sürecine geçmesiyle dolar kurunda bir daha geri döneceğimiz seviyeleri aşmıştık. İlk olarak Dolar/TL’de 2,50 lirayı ardından 3,00 lira seviyesini kalıcı olarak aşmıştık. Bu gidişatta (QE4 olmadığı sürece ki ben düşünmüyorum) bu seviyelere dönmeyi bir daha beklemiyorum. Aynı döngüyü şimdide 3,30 seviyesi için konuşmaya başlayabiliriz. Kurda her ne kadar geriye dönük hareketler olsa da bu seviye üzerinde kaldık.

    Dolar/Türk Lirası

    Kısa vadede! Fed ’in etkisi ve Barzani’nin referandum ısrarı riskleri masada tutuyor ve Türk Lirasını emsallerinden bir miktar daha olumsuz ayrıştırıyor. Dolar/TL’de kısa vadede 3,55-3,56 seviyeleri ağırlıklı senaryomun oluştuğu noktalar. Aşağıda teknik olarak grafiğe baktığınızda da kısa vadede bu seviyelerin neden yüksek olasılıkla öne çıktığını göreceksiniz. Şuan 3,5120 duvarını aşmaya çalışıyoruz, teknik ifadelere veya formasyonlara girmeyeceğim, o yöndeki sorularınızı bana twitter üzerinden iletebilirsiniz.

    Kritik karar açıklandı, asıl zorlu süreç şimdi başlıyor

    “Uzun vadede ise! Hepimiz ölüyüz.”  J.M.Keynes