hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Beste Naz Köksal Beste Naz Köksal

    Türk varlıklarına harekat etkisi ve işlem stratejisi

    16.01.2018 Salı | 13:02Son Güncelleme:

    Geçen yıl 115,840 puanı test ederek rekorla kapanış yapan BİST100 Endeksi her ne kadar yeni yıla 117bin üzerini test ederek başlasa da Türk finansal varlıkları son dönem artan jeopolitik risklerin yörüngesiyle değer kaybı yaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye’nin kuzeyinde 30 bin kişilik “sınır koruma gücü” kuracağını duyurmasıyla birlikte karşı atak olarak 15 Ocak Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘sınır güvenlik güçlerini’ yok etme babında "TSK, en kısa sürede Afrin ve Münbiç meselesini halledecektir. Harekat her an başlayabilir" şeklinde sert bir şekilde uyarırken, Rusya da bölgedeki ABD-YPG işbirliği konusunda çekincesini hafifçe! dile getirdi. Tüm bu karmaşa piyasalara adeta pus gibi çöktü ve öngörünün azaldığı bu durumda neyin fırsat neyin iskontolu olduğu tahminlerini yapmak zorlaştı.

     Tabi bu gelişmeler söz konusu olurken, haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul 100 endeksi %2, Türk Lirası da dolar karşısında %1 değer kaybı yaşadı. Yeni harekât başlığı altında aynı alanda ABD güçleri ile karşı karşıya kalacak olmamız üstüne üstlük müttefiksiz olarak kalmamız fiyatlamalarda baskı meydana getirdi. Fakat bu işe enterasan bir biçimde tepki vermeyen tek şey ülke risk primini gösteren 5 yıllık CDS rakamları oldu. CDS rakamları; ülke riskini 'sigortalamadır'. Muhtemelen yatırımcılar bu söylemlerin aksiyona dönüşmeyeceği veya durumun siyaset tartısında meydan tansiyonuna uygun olduğunu düşünüyor olabilirler. Fakat kurda volatilitenin bir miktar artması ve 3,82 üzerinde kalması ileriki zamanlarda tahvil faizlerinin ve CDS risk priminin artacağına yönelik öncü işaret olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Endeks Puslu Havaları Sevmez

    Piyasalar açısından değerlendirdiğimizde bölgeye yapılacak ikinci bir harekat ilkine göre daha zor olacağı izlenimi uyandırıyor. Çünkü ortada PYD-YPG’ye karşı genel geçer bir terör örgütü oldukları kavramı bulunmuyor. Hal bölgeyken asker operasyonu hangi şartlar altında başlatır, kiminle veya hangi güçlü ortakla operasyona girer, ne zaman bitirir, eve ne zaman döner gibi sorular belirsizlikleri artırıp, öngörüyü engelliyor. O nedenle bölgeye ilişkin haber akışları tansiyonunu koruyacak gibi.

    Endekste durum 110.500-110.600 puana kadar geri çekilmede önemli bir destek bulunmuyor. Dolayısıyla yeni alımların düşünülmesinde bu destek yakınlarında hareket edilebilir. Ancak bu noktayı aşağıya geçmeye başlarsa ki haber akışı etkili olacak o halde aşağı yöne 5bin puan daha eksi olarak düşünebiliriz.

    Türk varlıklarına harekat etkisi ve işlem stratejisi

    Neler yapılabilir?

    *Elinizde uzun vadeli tuttuğunuz veya haber beklentisiyle satmak istemediğiniz hisse senetleriniz varsa veya finansal piyasalarda işlem yapmak istiyorsanız öncelikle kendinizi korumaya almalısınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *Bu gibi günlerde yeni hisse alımı gibi aktif duruştansa bekle gör mantığıyla pasif duruşa geçebilirsiniz.

    *Elinizdeki hisse senetlerinin beta katsayısı yüksekse o zaman daha az kontrat sayısıyla VİOP30 vadelide aşağı yön beklentisiyle satış işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer yandan VİOP30 teminatlarını yüksek bulursanız da portföyünüze daha az teminatlı dolar vadeli ve/veya altın kontratları ekleyebilir farklı risk gruplarıyla çeşitlendirme yapabilirsiniz.

    *Yine de kısa vadeli alım satım yapmak isterseniz de kendinize bir stop loss noktası belirleyebilirsiniz. Böylece riskinizi belirli bir kayba kadar kontrol etmiş olursunuz.

    * 2018 yılı için beğendiğim sektörleri bir önceki yazımda https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/beste-naz-koksal/2018-yatirimcilar-icin-hangi-firsatlari-barindiriyor kaleme almıştım. Burada tekrar etmek gerekirse döviz geliri olan fiyat kazanç oranı düşük kalmış hisseler tercih edilebilir. Metal ana sanayi sektörünü beğenmekle beraber ortada şu sıra dolaşan bir haber kirliliği sektörün kazançlarını gölgeliyor. Şayet demir-çelik ithalatına yönelik gümrük vergisi sıfırlanırsa bu sektör hisseleri açısından olumlu olmayacaktır. Böyle bir durumda joker sektör olarak bahsettiğim bankacılık sektörü hisselerine eğilebilirsiniz. Son günlerde kredilere ve mevduatlara uygulanan faiz oranı makasının açılması banka karlılıkları açısından olumlu. İlk iki çeyrekte enflasyon beklenen düşüşü gerçekleştirirse karlar açısından daha da destekleyici olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk varlıklarına harekat etkisi ve işlem stratejisi

    Dolar/TL 3,90’a doğru sinyaller veriyor

    Dolar/TL paritesi günlük periyotta teknik görünümde çift dip formasyonu oluşturdu. Dört saatlikte ise ters omuz baş omuz (TOBO) formasyon oluşumu göze çarpıyor. Her hâlükârda formasyonun ismi ne olursa olsun 3,8070 üzeri kalıcılıkta 3,88 seviyesini işaret ediyor. Teknik göstergeler de keza alım tarafına geçti. Dolar almak için 3,88’i beklemeye lüzum yok ki o seviyelerden de alım yapmak mantıklı değil. 3,80’nin altı dolar alımı için uygundu. Şuan küresel piyasalarda dolar majör ve gelişen ülke para birimleri karşısında ciddi kayıplar yaşıyor. Güçlenmesi için bir gerekçe de şuan için bulunmuyor. İşte bu gerekçe sağlanana kadar doları alıp uzun süre beklemek size birden fazla fırsat maliyetine neden olabilir. Bu nedenle yeni dolar stratejisinde kısa vadeli alımlar yapmak daha revaçta duruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk varlıklarına harekat etkisi ve işlem stratejisi