hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Agoric Pazarlama Direktörü Santiago Semino: Cesur ve meydan okuyan Türk topluluklarına erişmek istiyoruz

    27.10.2022 Perşembe | 09:15Son Güncelleme:

    JavaScript tabanlı akıllı sözleşme platformu olan Agoric, bireyleri merkezi kontrol olmadan güvenli bir şekilde işlemleri yürütme, yeni pazarlar oluşturma ve yeni değişim kalıpları oluşturma konusunda desteklemeyi hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cosmos SDK üzerinde çalışan, Türkiye’de de muazzam bir topluluk yaratmış ve Javascript alanında fırsatlar sunan Agoric pazarlama direktörü Santiago Semino ile hem hepimize ilham olabilecek kendisinin kariyeri ile ilgili, hem de Agoric platformunu konuştuğumuz bir röportaj gerekleştirdim.

    Bize kendinden bahseder misin Santiago?

    Agoric'in Pazarlama Direktörüyüm. Berlin merkezli büyük bir Web3 yaratıcı ajansında pazarlama müdürüydüm. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca, Agoric'e katılmadan önce tüm müşterilerimiz Web3 projejeleriydi. Bu yüzden de, pazara girmek isteyen veya ürün yaşam döngülerinde zaten daha derin olan projelere muazzam miktarda maruz kaldım ve bir çok deneyim kazandım. Bu tecrübelerimi en başından yansıtabileceğim ve hikayesinde izim olabilecek erken aşamada dahil olabileceğim bir proje arıyordum. Agoric kuruculuları ile tanıştığımda özellikle Dean Tribble Agoric’in CEO'su ile, benim için doğru bir karşılaşma olduğunu anladım.

    Hem onun enerjisi hem de dünyanın dört bir yanındaki geliştiriciler için JavaScript kullanarak bir çözüm oluşturma fikri çok heyecan vericiydi. Yaklaşık iki yıla yakın da Agoric ile birlikteyim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdiye kadar Agoric olarak nasıl yol katetdiniz?

    Neredeyse iki yıl önce, bir doğrulama zincirimiz yoktu. O zamandan beri, gerçekten muazzam bir doğrulayıcı ağı kurduk ve zinciri desteklemek için teknik altyapıyı kurmak, bence başımıza gelen en heyecan verici şeylerden biriydi. Hem toplululuğumuzu hem de geliştirici ağımızı genişlettik ve buna dair global çapta bir planımız var.

    Dünya çapında yaklaşık 15 milyon JavaScript geliştiricisi var. Üstelik Agoric sadece güvenlik odaklı olmayan bir şirket. Kurucularımız şeffaflığa ve açık kaynağa derinden inanıyor. Bu anlamda çalışmalarımızı durgun piyasa koşullarında da sürdürüyoruz.

    Projeleri tanımlamak için hisse zinciri kanıtı sağlıyorsunuz. JavaScript konusunu detaylandırmak ister misiniz Türk okuyucular için?

    Dünyanın en büyük geliştirici grubu tarafından desteklenen bir dil üzerinden geliştirme fikri bence çok akıllıca bir adım. Ve bildiğimiz gibi, Web3 sözleşmelerinde çok fazla risk var, çok fazla kopya kod var. NFT sözleşmeniz veya bir borç verme sözleşmeniz varsa, buraya istediğinizi ekleyin, bunları bir araya getirebilir ve hızlı bir şekilde bir DAPP'ı kurabilirsiniz. JavaScript kullanmamızın da en büyük sebebi geliştiricilerin en çok tercih ettiği dillerden birisi ve diğerlerine göre yapılandırma aşamaları için bir çok avantaj barındırıyor. Cosmos ekosistemi ile birleştirmek çok doğru ve stratejik bir hamle. Cosmos’un birbirine bağlı ağları arasında çok kolay geçiş yapabiliyorsunuz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Değer önerisi olarak sunduğunuz hızlı inşa etmek ve hızlı kazanmak ne anlama geliyor?

    Daha hızlı inşa etmek ve daha hızlı kazanmak ifadeleri, bu iki kavramın bizim için birer dürtü olduğu fikrinden kaynaklanıyor. Geliştiriciler için en önemli şey bizce hızlı geliştirme yapabilmek. Bunu erişilebilir kılmak bizim için önemli ve bizim müşterilerimiz geliştiriciler. Onlara bu yolla hızlı kazanacakları, hızlı geliştirme ortamı sunuyoruz.

    Agorik Türk topluluğu ile neler yaptığınızdan bahsedelim mi?

    Türkiye, dünyada kripto paralara en çok yatırım yapan ülke konumunda. İnternet kullanıcılarının yaklaşık %25'inin TR'de kripto yatırımı var.

    Türkiye’de yaşayan insanların Web 3 ilkellerine ve bileşenlerine erişmek istedigini biliyoruz. NFT'leri gerçekten anlamak, keşfetmek istiyorlar, ve meydan okuyan bir toplum. Bu perspektifinden bunu keşfetmek bizim için süper zengin bir fırsat. Topluluğumuzu büyütmek ve geliştirmek bizim için önemli ve pazarlama birimi olarak da odaklı çalıştığımız bir alan. Türkiye’deki temsilcimiz Onur Saraylı ile blockchain alanında değerli içerikler üreteb Buğra Ayan ile çalışıyoruz. Agoric’de yazılımcı olarak işe aldığımız Türk yazılımcılar da mevcut.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdiye kadar Türkiye'de ne yaptınız? Gelecek için planlarınız neler?

    Agoric, Türkiye dahil olmak üzere bölgesel topluluklarına hem duyuru/yenilik/işbirlikleri ya da etkinliklerin kendi bölgesel dillerinde aktarılmasını sağlıyor. Ek olarak bölgesel dillerde eğitim ve etkinlikler yapılmasına imkan sağlıyor. Javascript konusunda eğitim açığını da sık sık etkinlikler/eğitimler düzenleyerek farkındalığı arttırmaya çalışıyor. ( Bu konuda Agoric Turkiye temsilcisi Onur Sarayli’nın da verdigi bilgiler kıymetliydi )

    Aynı zamanda iş fırsatları da sunuyor. Özellikle geliştirici tarafında uzaktan ya da tam zamanlı olarak sürekli pozisyonlar açılıyor. Geliştirici konusunda tüm bölgelerde iş fırsatı sunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim -ki bu müthiş bir şey. Yaş ve kodlama dilinin önemi olmadan geliştirici topluluğunu büyütmek istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özetle her ne kadar Türkiye toplulukları çoğunlukla token/coin odaklı gibi görünse de, işin mutfağını insanlara anlatabilmeyi oldukça önemsiyor Agoric.

    Pazarlama geçmişinin yanı sıra, Web3 alanında olmak için başka hangi becerilere sahip olmanız gerektiğini düşünüyorsun Santiago?

    Web3 alanında iseniz tek bir alanda uzmanlaşmak yetmiyor. Evet belki pazarlama birimi olarak kodlama yapmayacaksınız ama kodlamanın nasıl yapıldığının ve sunduğu değer önerisini anlatacaksınız. O zaman teknolojilere de hakim olmanız beklenecek sizden. Rakiplerin iletisim stratejisi kadar, ürünlerini de takip etmeniz gerekecek. Pazarlama, sosyal medya, topluluk yonetimi, ürün ve teknoloji birbirine giderek yaklaşıyor ve simbiyotik bir ilişki getiriyor.

    Web3'te pazarlama alanına başlamak isteyenlere tavsiyelerin neler olur?

    Çok okumak, sosyal olmak ve iş birlikçi kaslarınızı geliştirmek olarak özetleyebilirim. Bu bileşenler her zaman size yardımcı olacak, bunun yanında mutlaka bir yerlerden başlamak ve sürekli test etmek de çok faydalı bir pratik. Türkiye’ye selam gönderiyorum ve topluluğumuza Twitter’dan @AgoricTR sayfamızdan katılmaya davet ediyorum.