hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Amazon’da satıcı olmak ya da olmamak, 2021 E-Ticaret Trendleri

    28.03.2021 Pazar | 10:31Son Güncelleme:

    2020 yılı herhalde hem e-ticaret ile uğraşanlar ve henüz e-ticaret ile uğraşmamışlar için benzersiz bir yıl oldu. “ Yeni Normal” normal olmayan bir şekilde hayatımızın her alanına bomba gibi düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle gıdaya olan erişimin öneminin artması ile ve fiziksel alışverişin son derece kısıtlanması ile, daha önce internetten alışveriş yapmaya hala çekinen büyük bir kesim de kredi kartlarını online kullanıma açtılar. BKM ( Bankalar Arası Kart Merkezi) 2020 verilerine göre, internetten kartlı ödemeler %37 oranında arttı, pandemi ile birlikte yükseltilen temassız ödeme limiti etkisiyle de temassız ödemeler bir önceki yıla göre 2,5 kat arttı. Sadece Türkiye’de de değil, e-ticaretin dünya üzerindeki toplam ticaretten aldığı pay normalin çok üzerine çıktı.

    Örneğin benim kendi ilgi alanım olan online market ve gıda alışverişlerindeki ödeme hacmi bir önceki yıla göre %436 arttı!

    Kartlı ödeme büyüklüğüne göre sektörel sıralamada ilk sırayı ilk defa 341 milyar TL’lik büyüklükle market-gıda ödemeleri almıştı, 88 milyar TL ile elektronik eşya, 80 milyar TL ile giyim, yine 80 milyar TL ile akaryakıt ve 50 milyar TL ile yapı malzemeleri/nalburiye sektörleri takip etti. Son sıra evlerde kalmamızın getirdiği, evlerimizi iyileştirmenin maliyetleri olarak bizlere yansıdı da diyebiliriz.

    Hal böyle olunca; işini henüz dijitale, e-ticarete taşımayan bir çok büyük ve küçük işletme kollarını sıvadılar ve zorlu yollardan geçtiler.

    Hem 2020, hem 2021’ de e-ticaret rakamlarının normalin üzerinde seyretmesi herkesin, üstelik artık sadece küçük işletmeler ya da girişimcilerin değil, “ek gelirim olmalı" ve “keşke dolar kazansam” diyen normal beyaz yaka çalışanları da bu e-ticaret satıcı pazarına sokmayı başardı. Bir çok beyaz yaka çalışanı, ek gelir ihtiyacı ile e-ticarete dropshipping, Shopify, eBay gibi alternatiflere yöneliyor ve dünya üzerindeki üçüncü parti satıcıların sayısı giderek artıyor. Şubat ayında Ceo görevinden ayrılacağını açıklayan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Amazon içindeki üçüncü parti amatör satıcılar için “ Kicking our butt” diye bahsetmişti 2019 yılı sonunda, sebebi ise satışların ciddi bir oranının onlardan gelmesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dropshipping 2021’in de e-ticaret trendlerinden; Peki nedir bu insanların yapalım mı yapmayalım mı arasında kaldığı; dropshipping?

    Dropshipping, en basit anlatımla, ürün yatırımı ve kargo operasyonu gerektirmeyen e-ticaret yöntemine deniyor. Ürünleri mağazanızda listeleyip, satıldığında doğrudan satıcıdan sipariş ederek, müşteriye göndermesini sağlıyorsunuz. Bu yüzden, çok düşük riskli ve düşük maliyetli olduğu için, milyonlarca kişi yapıyor.

    E-ticaret başladığında aslında dropshipping de başlamış oldu. Amazon 1994'te dropshipping yapıyordu. Hatta o zamanki büyük rakibi Barnes-Noble'ın deposundan da ürün gönderttiği halde "Dünyadaki en büyük kitap ve CD mağazası" sloganını kullandığı için, şirketle mahkemelik olmuşlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemi etkisiyle de aslında dropshipping yöntemi, birçok büyük perakendeciyi de iflastan kurtardı diyebiliriz. Çoğu perakendecinin mali durumları tır dolusu ürün sipariş etmeyi zorlaştırdı, ancak dropshipping ile ticari faaliyetlerine devam edebildiler.

    Konuyu daha da detaylandırması için, dropshipping ile ilgili hepimizin aklındaki soruları cevaplaması için, Amerika’da yaşayan ve dropshipping ile ilgili danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunan Ekim Kaya’ya sordum;

    Dünya’da kaç kişi dropshipping yapıyor?

    Dropshipping sadece Amazon'da yapılmadığı için, satıcı sayısını tahmin etmek kolay değil ama ben milyonlarca kişi olduğunu düşünüyorum. Sırf Amazon'un cirosunun %9'u dropshipping’ den geliyor. Bu da geçen yıl yaklaşık 35 milyar dolar demek. Dünya çapında toplam cironun bunun 100 katının altında olacağını ön görmüyorum.

    Dropshipping’de rekabet çok yüksek, kazanma sırası bize gelir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Amazon’da prensipler basit: Bu, pek çok kişinin sandığı gibi, kısa yoldan zengin olma yolu değil. Önce Amazon'un güvenini kazanmanız ve "basiretli bir tüccar" olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Bu da sabır ve özen gerektiriyor. O yüzden yeni başlayan satıcılar için ilk üç ay çok önemli diyebilirim. İlk satışların geldiği ve mağazanın hep kullandığımız tabirle "ısıtıldığı" dönem bu. Bu süreyi iyi kullanırsanız, rekabetle ilgili bir sorun yok. Amazon her satıcıya yetecek kadar büyük. Doğru ürünleri seçmek için de kurallar aynı; Yüksek trafik, kırılma-dökülme riski olmayan ürünler marka tescili olmayan, satma izninizin olduğu markalar. Bunlara dikkat ettiğinizde fiyat rekabetine girmek zorunda da değilsiniz. Amazon size müşteri gönderiyor zaten.

    Dropshipping alanında yeni gelişmeler neler, nelere dikkat etmek gerek?

    - Dropshipping, e- ticaret sürdüğü sürece devam edecek. Tüm gelişmeler de, Amazon'un ana değer önerisi olan, müşterilerini memnun etmeye yönelik. Örneğin artık kargo takip numarası olarak rastgele bir numara girilemeyecek, çünkü Amazon bu numarayı anında doğrulamaya başlıyor. Zaten uzun süredir, dropshipping operasyonunda ara depo kullanımı şart. Artık buna uymayan satıcılar elenmiş olacak. Çeşitli pazarlarda daha karlı ve yüksek satış miktarlarına ulaşmak için bizim de Kaya Online olarak sürekli geliştirdiğimiz bir yazılım var ve algoritması sürekli öğreniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dropshipping’e yeni başlayanlar için tavsiyelerin neler?

    - Dolar kazanmanın özellikle şu sıralar cazibesini anlayabiliyorum. Ama Amazon'a başlayanların "bir an önce" ifadesini "geç olsun, güç olmasın"la değiştirmesini öneriyorum. Evet, mağazanıza 10.000 ürün yüklerseniz satışlar hemen bugün başlar ve bunun ekstra bir maliyeti de yok yani bir ürün yüklemekle aynı şey. Ama bu şekilde başlarsanız, Amazon için bir risk teşkil etmiş olursunuz ve bu da uzun ömürlü olmaz. Bugün değil, bir yıl sonrasını düşünerek hareket etmelerini tavsiye edebilirim.

    Dropshipping 2021’in e-ticaret trendlerinden biri olarak gösteriliyor. Ekim Kaya, kendisinin de birebir satıcı olarak da ilgilendiği ve öğrendiği bu alanda, yeni öğrenimlerle bu işe başlayacaklara en önce sabırlı olmalarını öneriyor. Sabır, her alanda sanırım ilk güçlendirmemiz gereken şey ve unutmayalım Mars’a 1 günde gidilmedi. :)

    Dropshipping dışındaki 2021’in e-ticaret trendleri ise şöyle;

    E-ticaret ve ihracat çözümleri :

    Yenilikçi e-ihracat yazılımlarını daha çok göreceğiz. Çoklu dil, çoklu para birimi, konum bazlı ve gerçek zamanlı fiyatlandırmalar ile ilgili yazılımlar, ürünler gelişiyor.

    Videolu Alışveriş

    Live Stream Shopping olarak geçen bu alanda Alibaba, Amazon Live ve Google Shoploop kişilerin 90 saniye gibi kısa süre içinde ürün incelemesi izlettirip, satın alma yapmanızı sağlayan büyük devler. 2019’da 60 milyar dolar hacim yaratan videolu alışveriş platformlarının daha da büyüyeceği öngörülüyor. Google’ın son verilerine göre, bir ürünü satın almadan önce o ürünün videosunun izlenme oranı % 50’ lerde.

    Deneyimsel Pazarlama

    Benim de gelişmeleri merakla takip ettiğim bir alan. Sosyal medya algoritmalarının bu tür yazılımlar kullandığını“ Social Dilemma” adlı belgeselde izlemeyenimiz kalmamıştır. Alışveriş alanında ki yansıması ise; kullanıcının yüz ifadesine göre indirim önerebilen yazılımlar ya da yazdığınız bir yorumdan duygusal persona çıkararak duygu analizi yapabilen algoritmalar bu alana giriyor.

    Sesli Arama

    2020’de de e-ticaret alanında yükselen trendler arasındaydı, bu sene de başı çekiyor. Ses teknolojilerindeki devrimi ve bu alanda yeni çıkan platformların, oyuncusu oldukları pazarlara ne kadar güçlü girdiklerini hepimiz 2021 başından beri izliyoruz. Ses teknolojisi ile markalaşma artık tamamen görsel olmayacak. Aslında sesli aramalar sadece sesle de ilgili değil, AI’nın ( yapay zekanın) bir uzantısı ve e-ticaret pazarındaki makine öğreniminin ilk tanıtımlarından da biri. Sesli aramaların en sevdiğim değer önerisi ise şu; Ortalama bir kişi dakikada yaklaşık 30 ila 35 kelimelik bir hızda yazar, ancak bir sesli arama özelliği dakikada ortalama yaklaşık 100 kelime işlemenizi sağlayabilir. :)

    Podcast reklamları

    Yine sesin yücelttiği araçlardan olan podcast’lar markalar için yeni bir reklam mecrası olmaya 2021’de devam edecek. Çünkü görsel doygunluğa ve görsel devrime erişildi sıra seste. Podcast yayınlarının bu yıl ülkemizde de e-ticaret reklam havuzunda daha çok yer almaya başlaması bekleniyor.