hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    ChatGPT eklentilerinin Super Uygulamalar Üzerindeki Etkisi

    02.04.2023 Pazar | 09:05Son Güncelleme:

    “ Şimdi Çin'deki WeChat'te olduğu gibi bir Süper Uygulama mı alacağız? Bence bu, bilgiyi çok merkezi bir hale getirecek ve birçok uygulamanın gerekliliğini ortadan kaldıracak. Şu anda sadece eklentilere geçiyoruz. OpenAI bir virüs gibi... rakiplerini çökertme hızı şaşırtıcı.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ChatGPT Plugin ve SuperApp alanında neler oluyor?

    Superapp'ler kullanıcıların uygulamalarla olan ilişkisinde, teknoloji evriminin bir sonraki versiyonu olarak görülüyorlar. ChatGPT plugin gelişmesi ile birlikte, süper uygulamaların kapasiteleri, kullanıcıların memnuniyetini ve kullanım hızını arttıracak gibi duruyor. Uygulama sahipleri açısından ise, daha hızlı uygulama geliştirme, daha hızlı iç görü ve data sağlanması, bu dataları analiz etme ve kullanıcıların daha çok harcama yapmasını teşvik edici modelleri daha hızlı ve kolay ortaya çıkarmasına sebep olacak. Bu da iş sahiplerinin iştahını arttırırken, tüm bu saydıklarımızı farklı moduller ve nişler üzerinden satan teknoloji satıcıları için rekabeti arttıracak.

    ChatGPT eklentileri konusundaki yeniliklere göz atalım; AI dünyasındaki hızlı gelişmelere yeni bir katkı da geçtiğimiz hafta geldi. OpenAI, üçüncü taraf platformlarla senkronize olan web eklentileri sunmaya başladı. E-ticaret platformlarından Klarna, Shopify ve Instacart gibi en erken benimseyen dev şirketler kullanıcılarına, sezgisel ürün önerileri sunan ChatGPT eklentilerini entegre ettiler. Klarna'nın ChatGPT eklentisi ise, alışveriş fikirleri isteyen kullanıcılara kişiselleştirilebilen bir öneri listesi sunarak çalışıyor. Shopify, kendi işletme havuzundan, kullanıcıları aradıkları ürünlere yönlendiren bir yapay zeka destekli alışveriş asistanı ‘’Shop’’ uygulamasını tanıttı bu eklenti ile.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gelişmeler ışığında tüm uygulamaların birbirlerinin yeteneklerini tek defada ve daha hızlı entegre edebilecekleri bir mekanizma oluştu. Bunun anlamı, katmanlar büyük oranda ortadan kalktı demek. Peki asıl üzerinde durmak istediğim, üçüncü taraf AI eklentilerinin kullanıcı davranışı / dönüşümleri üzerinde derin bir etkisi olacak mı?

    - Sizi bilmiyorum ama başka bir devrim tarafından yavaşça şekilleniyoruz gibi geliyor bana ve, günlük hayatta sıkıcı gördüğümüz birçok görev yok ediliyor. Umarım bu bizi daha iyi ve faydalı şeylere yöneltir ve umarım yerine zamanımızı tüketen başka bir şey gelmez.

    - Süper uygulamaların kullanıcılara değer önerisi her şeyi tek bir yerden hızlıca yapmanın dayanılmaz hafifliği. İşletmelere olan değer önerisi ise daha az maliyetle daha çok kullanıcıyı tek bir yerden kazanma kabiliyeti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelin birlikte, 2022 rakamlarına göre 320 milyon kullanıcı hesabı olan AliPay super uygulaması üzerinde basit bir akıl yürütme yapalım ve ChatGPT plugin ile AliPay müşterilerine kullanıcı deneyimi, akıllı öneri sistemi, finansal analiz ve müşteri hizmetleri gibi en temel özelliklerle neler sunulabilir bir düşünelim.

    ChatGPT plugin, Alipay'de kullanıcılar için kişiselleştirilmiş öneriler sunmak için Klarna’daki gibi kullanılabilir. Örneğin, ChatGPT, kullanıcıların geçmiş alışveriş verilerine dayanarak alışveriş önerilerini sunabilir veya restoran önerilerini daha doğru bir şekilde verebilir. Bu, kullanıcıların uygulamayı daha sık kullanmalarını sağlayabilir bu da daha fazla satışa yol açar. Ayrıca Alipay uygulamasının bu yönlendirmelerle yeni servisleri daha hızlı test edip uygulamasını daha da genişletilmiş bir süperapp’e dönüştürmesini sağlayabilir. Diğer taraftan yaklaşırsak, ChatGPT, Alipay'in müşteri verilerini analiz ederek, müşterilerin gelecekte hangi ürünleri satın alabileceğini tahmin edebilir. Bu da, Alipay'in gelecekteki iş stratejilerini oluşturmasına yardımcı olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ChatGPT eklentileri, Alipay'e müşteri hizmetleri için kullanılabilecek daha hızlı ve sezgisel bir araç sağlayabilir. Bir zamanlar oldukça popüler olan ve bir noktaya kadar da kullanıcıların sorunlarını az çok çözen chatbot’ların yerini Turing testini geçmiş bir AI alacağı ortada. Müşterilerin doğal dil kullanarak sorularını sormasına ve aynı zamanda cevapları da doğal dil ile almalarına yarayabilir. Bu da, operasyon departmanlarının kapanmayan yarası olan müşteri hizmetleri maliyetlerini düşürürken, müşteri memnuniyetini artırabilir. Bu kullanım örneklerini çoğaltabiliriz elbette, globalde örneğini gördüğümüz bu entegrasyonların henüz ülkemizde iki taraflı da ses getiren bir örneği ben bu satırları yazarken henüz doğmadı gibi duruyor ama üzerinde çalışıldığına eminim. Heyecanla bu entegrasyonları da gözlemliyoruz.
    ChatGPT’nin eklenti atağı resmen büyük bir coşkuyla karşılandı ancak bir yandan da yazılım teknolojileri satarak para kazanan işletmeleri de değişime zorlamaya başladı. Y Combinator forumunda aynen rastladığım cümleyi sizle paylaşmak istiyorum:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “ Şimdi Çin'deki WeChat'te olduğu gibi bir Süper Uygulama mı alacağız? Bence bu, bilgiyi çok merkezi hale getirecek ve birçok uygulamanın gerekliliğini ortadan kaldıracak. Şu anda sadece eklentilere geçiyoruz. OpenAI bir virüs gibi... rakiplerini çökertme hızı şaşırtıcı.” Y Combinator, Silicon Valley'deki en etkili ve başarılı startup kuluçka programlarından biri olarak kabul edilir ve birçok girişimci için başarılı bir işletme oluşturma yolunda önemli bir adım olarak görülür. Y Combinator, birçok ünlü ve başarılı girişimi destekledi ve desteklemeye devam da ediyor. Bu girişimler arasında Airbnb, Dropbox, Reddit, Stripe, Twitch ve Apollo’yu sayabiliriz. Super-app’ler ile ilgili de ayrıca odaklandıkları bir alanları bulunuyor.

    Herkes kendi alanında yönünü OpenAI’ın açtığı yapay zeka gelişmelerine çevirdi. Büyük şirketlerden, küçüğüne, hatta öğrencisinden, çalışanına. Bu tür gelişmelerin karşımıza neler çıkaracağını resmen her gün merakla bekler ve izler olduk. Sizi bilmiyorum ama yazılım teknolojileri alanı belki de hiç bu kadar heyecan verici ve şaşırtıcı olmamıştı.

    GPT4'den daha akıllı sistemlerin geliştirilmemesi için DUR çağrısının yanında, her gün gelişmesi önlenemeyen bir akım başladı. Kullanıcı deneyimini iyileştirmesi, geliştirme sürecini kolaylaştırması ve teknik olmayan kullanıcıların merkezsiz uygulamalara daha kolay erişmesini sağlama potansiyeline sahip olduğu yadsınamaz hale geldi. Bu iki alanın da populerliği arttıkça bu etkileşimi kolaylaştırmada giderek daha önemli bir rol oynayacağı muhtemel. Ama bu önemli rol daha iyi bir rol mü? İşte buna yorum yapmak, İtalya’nın ChatGPT’ye engel getirdiği bir günde pek de kolay değil.

    Yine de biz bu gelişmeler ile neleri daha iyi yapabiliriz onlara odaklanalım, çünkü ChatGPT eklentileri herhangi bir API etkileşimi için ciddi şekilde game-changer olarak tabir edilen oyunu değiştiren-bozan bir gelişme olarak görünüyor. Yorumlarınızı sosyal medya hesaplarım üzerinden bekliyorum ve merak ediyorum.