hourSON DAKİKA
left-arrow right-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Cosmoverse 2022 Web3 etkinliğinde neler konuşuldu?

    25.10.2022 Salı | 09:08Son Güncelleme:

    Dünyanın dört bir yanından gelen Web3 alanındaki iş geliştiriciler, yazılımcılar, kurucular ve içerik üreticileri 26-28 Eylül’de Medellin-Kolombiya’da Cosmoverse etkinliğinde bir araya geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben de hem konferansı takip etmek hem de Web3 Gaming alanını tartışmak için bir paneli modere etmek göreviyle oradaydım.

    Konferanstaki gelişmeleri aktarmamda desteklerini esirgemeyen, bu alanın en güvenilir paydaşlarından ve katkı sunanlardan biri olan kripto para işlem platformu ve teknoloji şirketi Paribu’ydu.

    Öncelikle Cosmoverse, Cosmos ağında iş geliştirenleri ve iş geliştirmek isteyenleri bir araya getiren global bır konferans. İlkini konferansın ve topluluğun kurucuları Juri Maibaum, Fabian Klauder ve Basil Naser Lizbon’da gerçekleştiren çok genç bir ekip. Sadece 21 yaşında olan ve 2 bin kişinin geldiği parlak bir Web3 eventinin sorumluluğunu taşıyan Juri Maibaum ile yaptığım röportajı ayrı bir makalede sizlerle paylaşacağım. YAP Global ise Cosmoverse’un medya partneriydi ve Web3 PR- halkla ilişkiler alanında uzay seviyesinde bir efor sarf etti ve konvansiyonel PR alanının nasıl dönüştüğü hakkında bana kişisel olarak çok şey gösterdiler. Bu isimleri ve şirketleri işlerinizi nasıl dönüştüreceğiniz konusunda izlerini takip edebilmeniz adına sizlerle gönül rahatlığıyla paylaşıyorum.

    Cosmoverse 2022 Web3 etkinliğinde neler konuşuldu

    Gelelim Cosmoverse’de hangi şirketler ne mesajlar verdi ve nelere odaklanıldı?

    Bir adım öncesinde hemen Cosmos ağı-ekosistemi ile ilgili bilgiler paylaşabilirim. Cosmos, birçok protokol tarafından benimsenen tek zincir kuralının aksine, blok zincirinin birbirleriyle ölçeklenebildiği ve birlikte çalışabildiği zincirler arası bir ekosistem.
    Cosmos'un vizyonu, geliştiricilerin birbirleriyle işlem yapmalarına izin vererek blok zincirleri oluşturmalarını ve blok zincirleri arasındaki engelleri aşmalarını kolaylaştırmaktır. Nihai hedef, birbirleriyle merkezi olmayan bir şekilde iletişim kurabilen bir blok zincirler ağı olan bir Blok Zincirleri İnterneti oluşturmaktır. Bununla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, oldukça bütünsel olan Cosmos ekibinin hazırladığı dökümanlara tüm mecralardan ulaşabilirsiniz, elbette en iyi kaynaklar Medium hesaplarında. Geliştiricilere sunduğu araçlar sunan Cosmos geliştiricilerine de Kozmonot adını veriyor ve topluluk yönetiminde samimiyeti ve kendi dilini ortaya tatlılıkla hissettiriyor diyebilirim. Gerçekten çok mütevazi, genç ve gelecek için çok heyecanlı olan pozitif bir topluluk olduklarını söyleyebilirim.
    Cosmos'un Kurucu Ortağı Ethan Buchman daha açılışın ilk dakikalarında Cosmos’un yeni ekonomi modelini anlatan whitepaper’ının haberini verdi- saf teknoloji üreten şirketlerin whitepaper nedir, neler içerir, neden ihtiyaç vardır, ders niteliğinde bakılmalı.- Bunun yanında ATOM2.0 lansmanı yapıldı.
    Ethan, Cosmos'un diğer blok zincirleriyle rekabet etmediğini, devletlerin birlikte, kurumların da bireylerle iş birliği yapması için daha fazla politik ve ekonomik ifade sağlamak ve birlikte çalışabilirlik değerlerini korumak için eski kurumlarla rekabet ettiklerini vurguladı ve aydınlanma evresine nasıl geçileceğinden bahsetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cosmoverse 2022 Web3 etkinliğinde neler konuşuldu

    Cosmos ekosistemi geliştiricilerinden Quicksilver'ın Kurucu Ortağı Joe Bowman’ın DeFi ve stake mekanizmaları ile ilgili yaptığı sunum da oldukça ilginçti. Çokça fazla teknik bilgi içeriyor ve meraklıları Cosmoverse Youtube sayfası üzerinden tüm sunumları izleyebilirler.

    Sürdürülebilirlik alanının geliştiricilerinden Regen Network web3 rejeneratif finansman alt yapıları sunuyor ve kurucu ortaklardan Gregory Landua karbon kredilerini dijitalize eden sistemlerinden detaylı bir şekilde bahsetti.

    Kelepar'ın Kurucu Ortağı Lukas Unterschültz, Monastery'deki WEB 3.0 geliştirmelerinden sorumlu Luis Londoño Noreña ve The Block araştırmacısı Carlos Guzman'a Web3 Oyun sektörünü değerlendirdiğimiz oturumda ben rehberlik ettim.

    Lukas Unterschültz, Web3 oyun alanını kripto topluluklarından oyun topluluklarına taşımaları gerektiğinin altını çizdi.

    The Block analistlerinden Carlos Guzman'ın belirttiği bu alanın en büyük acı noktası, kullanıcı deneyimine odaklanılmamasıydı. Oyuncuların bir kripto oyunu oynamak için bir borsaya gitmek ve bir token satın almak, bir cüzdan indirmek gibi işlemlerle uğraşmak istemediklerini vurguladı tüm katılımcılar. Blockchain işlevlerini şart koşan yapılar devam ettikçe ve merkezde olduğu sürece Web3 oyunlarının piyasaya girmekte zorlanacağını düşünüyorum diye de eklediler. Buna ben de son derece katılıyorum.

    Kolombiya'da Monastery adlı ilk NFT projelerinden birini yaratan Luis Norena ise, fikir, onun etrafında bir topluluk inşa etmektirle başladı konuşmasına. Bence NFT'ler bir sonraki adım diye ekledi ve oyun geliştiricilerinin topluluk inşa etmeden NFT adımına geçişini eleştirdi.

    Türkiye’den NFT alanında data provider olma vizyonuyla ikinci el tahmin fiyatlama AI tool’u ve barter DAPP geliştiren Ginoa hakkında bu ekibe bilgi vermek ve Medellin’de sohbet etmek de çok keyiliydi. Bu köprüleri kurmak ve zaten iş birliğine ve şeffaflığa dayanan bu ekosistem içindeki insanların birbirine olan desteği muazzam.

    Türkiye’de büyük bir topluluğa sahip Agoric'in Kurucu Ortağı ve CEO'su Dean Tribble ve Sommelier'in Kurucu Ortağı Zaki Manian sohbetleri de geliştiricilere yönelik çokça bilgi içeriyordu. Youtube hesaplarından meraklılarının takip etmesini tavsiye ediyorum.

    Konferansın her akşamı, katılımcı şirketlerin düzenlediği Medellin’in en güzel mekanlarındaki partiler de oldukça eğlenceliydi ve renkliydi. Kolombiya’nın doğal güzelliklerinden ve bize sunduğu enerjisinden bahsetmeden yazıyı bitirmek istemiyorum. Latin Amerika ruhunun nazik ve aynı zamanda eğlenceli yüzüyle de çok doğru seçilmilş bir spot olmuş. Cosmoverse kurucusu Juri, bana konferansın 3.ayağını İstanbul’da yapmayı ciddi olarak değerlendirdiklerinden bahsetti, müthiş bir networking ve öğrenim fırsatı olur herkes için.

    Cosmoverse etkinliğine konferans demek bile sanki eski bir tabir gibi kalıyor, çünkü bana kalırsa başka bir şeydi. Bu etkinliğin içindeki dinamikleri ve iş birliklerini düşündükçe konvansiyonel iş yapış modellerinin değişmesinin yanında, medya ve iletişimin dönüşümünü de izlemek benim için çok heyecan vericiydi. Burada yine YAP Global ekibinden Lauren, Leila ve Sam’in isimlerine değinmeden geçmek çok zor, gelecekteki etkinliklerinin %100 takipçisi olacağım. Hepimize ilham veren bir çalışma gerçekleştirdiler.

    Bu bilgileri size aktarmamda destekçim olan Paribu, geçtiğimiz günlerde CGV Mars Sinema Grup ile iş birliğini açıkladı. Mars Sinemalarının tüm salonları artık Paribu Cineverse ismiyle hizmet verecek. Sinemanın değerlerini koruyarak onu bir adım ileriye taşımayı hedefleyen Paribu, CGV ile birlikte kripto paraların, NFT’nin ve Metaverse’ün de dahil olabileceği projeler üzerine çalışıp hayata geçirmeyi planlıyor. Teknoloji alanında faaliyet gösteren ve sanat, spor, eğitim, çevre konularında çalışmalar sürdüren Paribu gibi şirketlerin varlığı bence herkes için heyecan verici olmalı ve sürece odaklanarak ilham almaya gayret etmeliyiz.

    Cosmoverse 2022’nin bana en büyük katkısı, networking, medya ve iletişim dönüşümü ile iş birlikleri açısından ciddi bir ilham kaynağı oldu.

    Konferanstan röportaj ve bilgileri paylaşmaya devam edeceğim.