hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Giyilebilir, Kişiselleştirilebilir ve 3D Baskı Vitamin Dünyası

    22.05.2021 Cumartesi | 12:28Son Güncelleme:

    Son on yılda heyecan verici şekillerde yenilenen bir pazardan bahsediyorum bu hafta. Ayrıca Birleşik Kırallık merkezli kişiselleştirilmiş ve 3d printed patentli vitamin markası olan “ Nourished” ‘ın Ceo’su Melissa Snover ile yaptığım kısa röportajı ve ürünlerini bizzat denediğim için kendi deneyim notlarımı yazının devamında okuyabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Giyilebilir, kişiselleştirilebilir gıda konusunda hem ürün geliştiricilerin hem de tüketicilerin zihni değişiyor ve gelişiyor. İyi yaşam adı altında bahsedilen hayatımıza 3-5 sene önce giren “ Wellness ya da Wellbeing” kavramları ile sağlıklı yaşamak, sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir zihin yapısı hatta ruhsal dengemiz ile ilgilenmek de bir trend haline geldi. Daha önceleri düşük maliyetle uygun beslenmeyi tercih ederken, yeşil pazarlamanın da markalar tarafından benimsenmesi, çevre felaketleri ve dünyadaki olumsuzluklarla birlikte, kuşaklar da dönüşerek bireysel olarak kendilerini fiziksel ve zihinsel olarak yenileme davranışına girdiler. Zamanla daha temiz etiketlere sahip, daha fonksiyonel ve sağlığımızı destekleyici bileşenler arar olduk.

    Wellness kavramı ile birlikte aslında sadece spor yapmak ya da haraket etmenin değil, beslenmenin de sağlığımızda oynadığı rolün öneminin farkına vardık. Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine ve yorumlarına göre; "Küresel olarak, kronik hastalıklar her yıl tüm ölümlerin %70'inden fazlasını oluşturmaktadır. Ancak belirli kronik durumların %80'i daha sağlıklı bir beslenme önlenebilir. Beslenme, sigaradan sonra erken ölüm için ikinci en yüksek risk faktörüdür. "

    Beslenme sonucu aldığımız vitamin ve mineraller, modern yiyecek endüstrisi içinde yetersiz ve güvenilir olmayan bir yer kaplıyor. Beslenmemizde modern çağa uygun vitamin ve takviyelerin ne kadarına erişebiliyoruz, o da malum. Böyle olunca vitamin ve takviye pazarı her yıl milyar dolar seviyesinde büyümesini sürdürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel Kişiselleştirilmiş Beslenme Pazarı büyüklüğünün 2019’ da 3,7 Milyar ABD Dolarından 2026’ ya kadar $ 16,6 Milyar’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Pazardaki büyüme, artan sağlık bilinci, beslenmeye yönelik kişiselleştirilmiş bir yaklaşıma doğru bir paradigma değişimi yaratıyor. Ve kişiselleştirilmiş diyet ve kişiye özel takviye planlarına yönelik artan bir talep oluşuyor.

    Küresel kişiselleştirilmiş beslenme ve vitamin pazarında faaliyet gösteren kilit oyuncular arasında BASF SE, Care / of, Caligenix, DayTwo Inc., Genomix Nutrition, DNAFit, GX Sciences, InsideTracker, Habit Food Personalized LLC, Lonza, DSM, Nutrigenomix Inc., Telomere Diagnostics ve Metagenics, Inc, Nourished gibi şirketler yer alıyor.

    Sektörde büyük satın almalar da görüyoruz. Örneğin, Eylül 2020'de dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan Bayer AG, beslenme ve sağlık portföyünü genişletmek amacıyla online vitamin ve takviye sağlayan şirket olan Care / of'ı satın aldı.

    Giyilebilir, Kişiselleştirilebilir ve 3D Baskı Vitamin Dünyası 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benim ilgimi çeken girişim ise , her yıl Austin/ Texas ‘da düzenlenen ünlü pazarlama ve eğlence sektörü etkinliği SXSW girişim etabında finale kalan Nourished oldu. Nourished İngiltere merkezli, Seri A’da 10.6 mio Sterlin yatırım almış bir girişim. Kişiselleştirilmiş vitamin markası, kişisel bir formla size özel vitaminleri, 3D Baskı tekniği ve sakızımsı bir formda, siparişinizi verdiğiniz anda üretiyor. Aylık üyelik yapıyorsunuz ve her gün alacağınız, isminize özel sakızlı, şekerli, vegan, 7 katmandan oluşan vitamin ve minareleri içeren bar’ ları adresinize kargoluyor. Ben de sipariş ederek ilk 30 günü deneme fırsatı buldum. Web sitelerinde bana sordukları soruları cevapladım ve ihtiyacım olan vitaminleri üretip gönderdiler. Uçtan uca ürün deneyimi olarak puanlarsam gerçekten sorunsuz bir deneyim yaşadım. Vitaminlerin tadı, bana gelen açıklamalar ve yönlendirmeler de oldukça tatmin ediciydi. Bu vesile ile CEO’ları Melissa Snover ile kısa bir sohbet yapma imkanı buldum, beni kırmadı ve sorularımı cevapladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1) Nourished ürünleri hangi soruna çözüm getiriyor?

    - Dünyanın ilk gerçek kişiselleştirilmiş beslenme ürünü olan Nourished, bir dizi sorunu çözüyor. Öncelikle; hepimiz benzersiziz ve beslenmelerimizin de öyle olması gerektiğine gerçekten inanıyorum. Patentli 3D baskı teknolojimizi ve patentli vegan kapsülleme formülümüzü geliştirmek, yedi farklı yüksek etkili aktif bileşeni tek, günlük kişiselleştirilmiş bir beslenme yığınında birleştirmemizi sağladı. Tescilli algoritmamız, yaşam tarzınıza ve hedeflerinize en uygun yedi besin öğesinin özelleştirilmiş bir önerisini oluşturuyor.

    Seçilen tüm aktif bileşenleri, patentli vegan hydrocolloid jelimize kapsüllüyoruz. Bu sayede, vücudunuz tarafından kolayca sindirilebiliyor. Çiğnenebilir, sakızlı format vücudumuzda % 70'e kadar daha iyi emilebileceği anlamına geliyor. Tek bir sakız yığınında yedi farklı aktif bileşene sahip olmamızı sağlayan da bu jel formülüdür. Diğer kişiselleştirilmiş vitamin markaları birden fazla vitamin içeren bölümler sunabilir, biz şu an gerçekten kişiselleştirilmiş beslenme sunan tek markayız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son olarak, 3D baskı teknolojimiz vitaminler ve takviyeler dünyasındaki başka bir soruna cevap veriyor. O da raf ömrü… Tüketicilere ulaşmadan iki yıl öncesine kadar geleneksel vitaminler hazırlanabilir; bunlar genellikle uzun tedarik zincirlerinden gelirler, uzun süre perakende raflarında tutulurlar, yani bazı aktif bileşenler belirli koşullar altında bozunabileceğinden etkinliklerini kaybedebilirler. Bizim ürünlerimiz ise sipariş üzerine taze üretildiğinden, beslenmiş yığınlardaki besin maddelerinin % 99,5 veya daha fazla belirtilen aktif bileşen içerdiğini garanti edebiliyoruz. Optimum etkiyi sağlamak için, besin maddelerinin en az % 99,5'ini sağladığımızdan emin olmak istiyoruz. Bunun için de bir adım daha ileri gidip üretim sonrası aktif vitaminleri test ediyoruz.

    2) Peki bu fikir nasıl ortaya çıktı? Fikri hayata geçirmek için ana motivasyonun neydi?

    - Ürünümün konseptini ilk olarak iş için seyahat ederken buldum. Bir girişimci olarak tüm dünyayı dolaşıyorum ve her zaman plastik bir torba içinde aldığım çeşitli vitamin ve takviyeleri taşırdım. Bu son derece uygunsuz bulduğum bir şeydi. Bir gün, havaalanı güvenliğindeki vitamin çantamı yanlışlıkla yere düşürdüm ve onları almak için sinir bozucu bir girişimle takım elbisem ve topuklu ayakkabılarla tahmin edersiniz boğuşmak zorunda kaldım... Vücudumun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almaya çalışıyorum, 17 yaşımdan beri vejeteryanım ve 10 yıldan fazla bir süredir vitamin ve takviye tüketiyorum. Sağlık ve beslenmeyle ilgili her şeye gerçekten ilgi duyuyorum, bu yüzden de bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdim. Vitamin alma yöntemimizi basitleştirmenin ve kombinasyonları % 100 bireysel tüketiciye göre kişiselleştirmenin bir yolunu bulmaya çalıştım ve Nourished ile bunu başardık.

    3) Nourished’ in müşteri sayısı nedir şu an ve Nourished’ in gelecek vizyonu ile hedefleri neler?

    Nourished İngiltere merkezli, Seri A’da $ 11 mio yatırım almış bir girişim. Kişiselleştirilmiş vitamin markası, kişisel bir formla size özel vitaminleri, 3D Baskı tekniği ve sakızımsı bir formda, siparişinizi verdiğiniz anda üretiyor.

    Önümüzdeki yıl için son derece iddialı bir yol haritamız var, 2021 sonuna kadar 30.000 müşteri ve her ay agresif büyüme hedefleriyle 10 milyon dolar satış hedefliyoruz.

     

     

    Giyilebilir, Kişiselleştirilebilir ve 3D Baskı Vitamin Dünyası 

    Melissa Snover’ den bahsetmek gerekirse, kendisi tam bir girişimci ve vizyoner. Gıda teknolojisi ve 3D baskı dünyasında ödüllü bir girişimci. Müşterilerine çözümler sunan, rakiplerine meydan okuyan ve mevcut pazar tekliflerini bozan yenilikler geliştirme konusunda da çok tutkulu. Halen, Besleyici (Kişiselleştirilmiş Beslenme) ve Scripted (Kişiselleştirilmiş Tıp) altında önleyici ve iyileştirici sağlıkta kişiselleştirilmiş çözümlere öncülük eden Rem3dy Health'in de kurucusu ve CEO’su.

    Snover’ın zamanının ruhunu okuyan benzersiz anlayışı ve teknolojiye olan güçlü ilgisi, onu 3D baskı teknolojisini çok iyi kullanarak, gıda ve sağlık endüstrileri için öncü bir insan yapıyor. Kendisine ve ekibine bu kısa röportaj için buradan da teşekkür ediyorum.

    Girişimciliğimi ve teknoloji hayranlığımı bir kenara koyarsam kendi kişisel yorumum ise şöyle; Vitaminlerin ve takviyelerin sihirli bir değnek olmadığının ve sağlığımızı veriye dayalı, proaktif olarak yönetmek için bütünsel bir stratejiye ihtiyacımız olduğunun farkında ilerlemek hepimize pozitif etki yapacaktır. 3D baskı teknolojisi ise her geçen gün daha enteresan, fayda sağlayan alanlarda ortaya çıkarak heyecan yaratmaya devam edecek gibi duruyor.