hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Merkeziyetsiz medya ve sesli iletişim - Businesswise röportajı

    14.07.2022 Perşembe | 09:17Son Güncelleme:

    Blockchain teknolojisi sayesinde Web3 ile birlikte içerik üreticileri kendi ekosistemlerini finansal olarak da sürdürülebilir kılmanın peşinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkeziyetsiz komüniteler ile geçtiğimiz sene görsel medya ve NFT’ler ön plana çıkarken, sesli iletişim ve podcast ekosistemi de sırada olduğunu düşünenlerdenim. Henüz bu bizim normal yaşantılarımıza yansımasa da, özellikle Amerika’daki sese dayalı teknoloji geliştiren startup ların ve bu alana yapılan yatırımların çoğaldığını gözlemlemek mümkün. Bu alana ilgim aynı zamanda podcaster olduğum için oldukça fazla.

    Öncelikle biraz Austin, Texas’dan da bahsetmek istiyorum. Şu anda teknoloji alanında dünyanın en çok göç alan şehri denebilir. Pandemiyle birlikte birçok teknoloji şirketi bu şehre merkezini taşırken, girişimciler ve teknoloji alanında çalışan profesyoneller için de bir çekim merkezi haline geldi. Consensus festivalinde finans, crypto para piyasası, blockhain teknolojisi, NFT ve metaverse konuları etrafında dünyanın en büyükn ve etkili şirketleri aynı zamanda girişimlerle bir araya geldi. Ben de festival sırasında, Austin’i kendisine merkez almış Türk girişimci Vadi Efe ile sesli medyanın geleceği üzerine bir söyleşi gerçekleştirdim.

    İş dünyasıyla ve teknolojiyle ilgili her gün podcast ve sesli sohbet platformları üzerinden binlerce diyalog gerçekleşiyor. Businesswise Media, şirketlerin merkeziyetsiz medya, sesli iletişim datası ve sonsuz bir hızla güncellenen yaratıcı içerik havuzuna erişip eğitim ve pazarlama faaliyetlerini geliştirmesi için teknoloji altyapısı sunuyor ve danışmanlık hizmetleri veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkeziyetsiz medya ve sesli iletişim - Businesswise röportajı

    Consensus’ta en çok dikkatinizi çeken konu başlığı ne oldu?

    Medyanın dönüşüm hızı baş döndürücü. Son on beş sene içerisinde kullanıcı içeriği ve sosyal ağlar ile dönüşüm geçiren medya, şu anda merkeziyetsiz ve kendini performans bazlı olarak finanse edebilen, bu şekilde de dünyayı besleyen yaratıcıların ağı olma yolunda ilerliyor. En çok ilgimi çeken teknolojiler, yayıncılık ve multimedya alanında takipçileri ile etkileşim kurabilen yaratıcıların blockchain entegrasyonlarını sağlayan şirketler oldu. İrili ufaklı birçok yaratıcı kişi ve kurum, kendi üretim ve tüketim platformlarını geliştirme, yarattıkları içerik ve hikayeleri uzun süreli olarak besleme ve bunun üzerinden bir ekonomi yaratma imkanına kavuşuyor. Katıldığımız bir etkinlikte, dünyaca ünlü bir Hollywood yıldızı olan Bill Murray’in hayatını, kariyerini ve ilgi alanlarını güçlü bir hikaye anlatımıyla NFT’lere çevirip fan kitlesiyle önümüzdeki yıllar boyunca etkileşim sürdürecek şekilde opere eden bir projeyi gördüğümde çok etkilendim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görsel ve sesli medyanın gittiği yola baktığımızda ufukta ne görünüyor?

    Uzun yıllar pazarlama, sosyal medya, video içerik ve teknolojisi alanında çalıştıktan sonra, şu anda medyanın en hızlı büyüyen (tüketim ve reklam cirosu olarak) alanı olan sesli teknolojilere odaklandık. Pandemi sürecinde video konferansa aşırı maruz kalan bireylerin sesli sohbete yönelmesi, akıllı hoparlörlerin ve airpod’ların kullanımının artması podcast üretimi ve tüketiminde ciddi bir artışı beraberinde getirdi. İş dünyası, her gün ürettiği ve tükettiğini podcast’ler ile paylaşıyor. Şu anda web3 erken aşamada fakat ciddi bir hızla ilerlerken, sesli içerik ve podcast trendi de kıvamını bulma ve ana akım medya olma yolunda. Burada da yaratıcıların kendi bağımsız seslerini finansal altyapılar ile destekleme, ve merkeziyetsiz medyaya dahil olan şirketlerle işbirliğine gitme imkanları olacak. Şirketler pazarlama ve eğitim çalışmalarını mobil ve interaktivite merkezli olarak planlarken, tüketicilerini de ekonomilerinin içerisine dahil etme imkanı yakalayacaklar. İnteraktif reklamların içerikle entegre olduğu, yaratıcıların fikir ve üretimlerini takipçileri ile finansal olarak bölüşebildiği ve çoğaltabildiği bir yarına doğru ilerliyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki senin bu alanda yarattığın ürünün detayları nedir? Yatırım alarak mı ilerledin?

    Ben çok uzun zamandır dijital medya alanına odaklanmış bir şekilde farklı girişimler hayata geçirdim bu girişimleri büyük teknoloji ve medya şirketleriyle işbirliklerine ve satınalmalara çevirme imkanım oldu. Şu anda odaklandığım yeni projem Businesswise, dijital medya alanında en çok büyüyen (kullanıcı tüketimi ve reklam pastası olarak) audio - yani sesli içerik ve teknoloji alanında şirketlere kişiselleştirilmiş içerik ve data sunan bir platform. Bu alanda dünyanın ilk case'lerini yaratmaya odaklanmış durumdayız. Şu ana kadar Microsoft ile global bir işbirliği yaptık ve Silikon Vadisi'nde alanında lider olan Indeed.com, Descript gibi teknoloji ve medya şirketlerinden yatırımcı ve iş ortakları şirketimize destek vermeye başladı. Bahar aylarında SXSW'da lanse ettiğimiz platformu şu anda 67 farklı şirket kullanıyor ve özellikle eğitim alanında yenilikçi modeller arayan şirketlerle görüşme halindeyiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son olarak Austin’de girişimci olmakla ilgili neler söylersin?

    Austin ABD'nin gelişen bir kültür ve inovasyon şehri. Konforlu ve rahat yaşanabilen, ekosisteme hızlıca ulaşılabilen oldukça dinamik bir yer. ABD'nin farklı şehirlerine de kolayca ulaşılabilecek bir konumda, ve iş imkanları oldukça fazla. Birçok teknoloji şirketi ofis açıyor ve startuplar da rağbet gösteriyor. ABD pazarına açılmak isteyen uluslararası şirketler için de cazip bir şehir, tavsiye ederim kesinlikle. Önümüzdeki 20 sene büyümesini sürdürecektir. Şehirde son 1 yıl içinde 400 binin üzerinde yeni girişim başlatıldı ve bu Amerika ortalamasının da üzerinde seyrediyor.