hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    NFT pazarında kadınların tartışılan varlığı

    28.11.2021 Pazar | 09:37Son Güncelleme:

    Ünlü Collins Dictionary tarafından bu yılın sözcüğü seçilen “ NFT” (non fungible token)lerle ilgili bugünlerde çokça haber kaynaklarıma düşen bir tartışma var; o da kadınların Metaverse ve Nft evrenindeki temsil edilme sayısı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NFT ve metaverse’ler ile ilgili teknoloji tarafında çalışan kadınların, NFT kolleksiyonu çıkaran sanatçıların varlığının çoğalması için özellikle Twitter Space ve Discord’da bir çok oturum yapılıyor.

    NFT, Metaverse ve kriptolar alanında, gerek yatırımcılar, gerek sanatçılar, gerek içerik üreticilerine baktığımızda kadınların bu ani yükselen ekonomiden aldığı payın daha düşük olduğunu görüyoruz.

    Son 1 yıldır kadın sanatçılar tüm NFT sanat satışlarının sadece %5'ini oluşturmuş. New York NFT konferansında ise, konuşmacıların %18'inin ve sponsorların %30’unu kadınların temsil ettiği söyleniyor.

    Erkek NFT sanatçılarının kadın NFT sanatçılarına oranı belirsizliğini koruyor olsa da istatistikler , genel kripto sektöründeki kadın sayısının erkeklerden çok daha az olduğunu gösteriyor. Kripto para borsası Gemini tarafından yakın zamanda yapılan bir ankette kadınların sadece %26’sının kripto paraya sahip olduğu belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu alandaki eksikliği gören bazı öncü kadınlar ve topluluklar NFT'ler aracılığıyla “cyrpto bro" diye adlandırılan kültürü değiştirmeyi ve daha çok katılım sağlamayı hedefliyorlar.

    “Women in Blockchain Talks” topluluğunun kurucusu olan Lavinia Osbourne da onlardan biri. Women in Blockchain Talks’ un yakında "Crypto Kweens" adlı kadın merkezli bir NFT Marketplace- pazar yeri girişimi başlatmayı planladığını açıkladı. Kadın dikeyindeki marketplace, Rarible’ın protokolü üzerine inşa ediliyor ve kadın sanatçıların, girişimcilerin, yaratıcıların ve kurucuların birbirlerini desteklemek için bir araya gelebileceği bir yer olarak tasarlanıyor.

    NFT pazarında yüksek değerlere satılan kadın yaratıcıların yine kadınları resmettikleri kolleksiyonları da dikkat çekiyor; Women Rise, Boss Beauty ya da World of Women bunlardan en ünlüleri. Kadınların yarattığı rüzgara kapılmak isteyen sahte bir NFT kolleksiyonu bile çıktı yaz aylarında. Kadın gibi davranan 3 erkekten oluşan grup Fame Lady Squad adlı bir kolleksiyon çıkardı. Ancak gerçek ortaya çıktığında alıcıları ciddi değer kaybı yaşadı. Değişik dönemlerden geçiyoruz :)

    NFT ekosistemindeki oldukça arkadaşça ve oluşturulan komünitelerin birbirini son derece tutkuyla desteklediklerini göz önüne alırsak, erkek sanatçıların ve yatırımcıların kadınların çıkardıkları kolleksiyon ve girişimlere destek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu alanın öncülerinden Gary Vee bir kaç ay önce, Hollywood yıldızı Reese Witherspoon’u da NFT pazarına dahil ederek, World of Women kolleksiyoneri yaptı ve onun iletişim gücü ile koleksiyon yeni bir çok insana ulaştı. Ben bu yazıyı hazırlarken Paris Hilton’un 300 mio dolarlık bir NFT vakfına dahil olduğu haberleri düşmeye başladı. Gücü ve ismi olan kadınların temsili ne kadar önemli olsa da, iş hayatında var olan kadınların ve bir çok sesin katkısının da her zaman için Web3.0’a farklı bakış açıları ve çeşitlilik getireceği bir gerçek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir kaç gün önce projesini duyuran, ülkemizden Nft sanatçısı Fuat Genç ise (@efuatgenc) olaya bizim için önemli olan farklı bir açıdan yaklaşarak, Türkiye’deki kadın cinayetlerine dikkat çekmek için bir eser yayınladı. Eserini Emine Bulut, Dilek Özçelik ve Aleyna Çakır’a adayan Fuat Genç’in bu çalışması da NFT pazarında özel bir yer edinmiş oldu.

    NFT kelimesinin bir önceki yıla göre kullanımı %11.000 artış göstermişken ve ani varlığı ile bir çok yeni alan yaratılmışken, temsil edilmek istenen her konu, her cins ve tür için yeterince alan varmış gibi duruyor. Özellikle üniversitelerde Metaverse ve Nft’ler ile ilgili daha çok farkındalık yaratılması bu anlamda önemli duruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son olarak NFT’lerin yeni sosyal gruplar, yeni bir dil oluşturması ve tutkuyla desteklenmeleri üzerine de yeni bir kavram duydum.

    NFTs = New Friendship Technology

    Böyle söylenmesinin bir nedeni var; Sosyal medyanın patladığı o ilk dönemlerdeki heves, tutku ve merakı NFT& Metaverse platformları için de görebiliyoruz. Tek bir farkla, o da Metaverse pazar hacminin on yıldan daha kısa bir sürede 1,5 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Ülke ekonomisini düşündüğümde yaratıcı ekonomi içindeki kadın, erkek, kendisini tanımlamayı ya da tanımlamamayı seçen her bir kişi bu alanda kendi topluluğunu, girişimini kurabilir ve ilerleyebilir. Gerçekten yolun çok başı ve aklınıza gelen her şey bir başka kişinin de aklına geliyor. İşte bu formül bize yeni yıl yaklaşırken şunu hatırlatıyor olabilir; Hareket edin yeter, topluluk sizi destekleyecektir.