hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Richard Branson’un uzay uçuşu bize ne vadediyor?

    15.07.2021 Perşembe | 09:06Son Güncelleme:

    Geçtiğimiz hafta Virgin Galactic’in milyarder sahibi Richard Branson, şirketinin tasarımı bir araç ile ağırlıksız ortama, uzaya seyahat etti. Uzaya çıkan ilk kişi olmak için Branson ve Jeff Bezos arasında amansız bir yarış ve atışma da yaşandı. Peki milyarderler arasındaki bu çocukça yarıştan değerli bir şey çıkabilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    11 Temmuz’da İngiliz girişimci ve milyarder Richard Branson, kendi şirketi Virgin Galactic tarafından yapılan bir araçta uzaya çıktı. Bir çok otorite tarafından dünyanın büyük bir kısmının hala ölümcül bir salgınla mücadele ettiği bir zamanda, uzaya çıkma yarışı da bir yandan oldukça fazla eleştirildi. Yarış derken neyi kastediyorum? Richard Branson, önümüzdeki hafta Blue Origin şirketinin New Shepard roketiyle uzaya uçacak olan milyarder Jeff Bezos'u yenmek için kendi uçuşunu son dakikada daha erkene aldı. Elon Musk ise Richard Branson’a destek için ise yanındaydı. Tam anlamıyla uzay savaşları başladı.

    Branson'un uçuşu, oldukça fazla eleştiri almakla birlikte, uzay yolculuğunu her zamankinden daha erişilebilir hale getirmesinin de bir habercisi aynı zamanda.

    Peki gelelim uçuş ile ilgili detaylara ve insanlığa olacak katkılarına..

    Virgin Galactic'in VSS Unity uzay uçağı, Branson'ın rahmetli annesinin adını taşıyan VMS Eve adlı bir uçakla havalandı. Ve mürettebatına güvenli bir şekilde Dünya'ya geri dönmeden önce birkaç dakika ağırlıksız ortam sundu. Toplam uçuş süresi yaklaşık 90 dakika sürdü. Branson da, - bu çocukluk hayalimdi- dediği tweet’ler attı. Hangimizin değildi tabii ki… Virgin Galactic'in kilometre taşı kabul edilecek bu uçuşu, ticari hizmetlerin de ciddi bir başlangıcı olacak. Uzay endüstrisi analisti Caleb Williams yine uçuşu eleştirse de, uçuşu; uzayın reşit olması olarak nitelendiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Richard Branson’un uzay uçuşu bize ne vadediyor

    Virgin Galactic şimdiden, müzisyen Justin Bieber ve aktör Leonardo DiCaprio da dahil olmak üzere 650 ünlü ve zengin kişiyi uzaya uçurmak için kayıt etmiş. Şimdilik belli bir kesime hitap etse de, uzay uçuşlarının bir gün genel halk için daha uygun fiyatlı olabileceği umudu hala var.

    Bu tür uçuşlara aynı zamanda Suborbital uçuşlar deniyor ve bu uçuşların değer önerisi, önemli bilimsel çalışmaların yapılmasına da izin vermesi. Örneğin bu ilk uçuşta, bitkilerin mikro yerçekimine nasıl tepki verdiğini görmek için Florida Üniversitesi'nden bir deney yapıldı. Gelecekteki görevler, tozun asteroitler üzerinde nasıl davrandığını inceleyecek ve uzayda ameliyat yapmak için teknikler uygulayacakmış.

    Elbette, pek çoğumuzun önümüzdeki yıllarda bile bu yolculuğu karşılayabilecek durumda olması pek olası değil. Ancak bilim insanları, çocukça gösterilen ve Twitter’da da bir atışmaya dönen Branson/Bezos rekabetinin, daha önce hiç olmadığı kadar çok insanın uzaya çıkmasının yolunu açması ve ticari uzay turizminin gelişimi bakımından önemli görüyorlar.