hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Twitter’in NFT hamlesi ve Web3 ile imtihanı

    25.01.2022 Salı | 10:28Son Güncelleme:

    Bu hafta Twitter, iOS için NFT profil fotoğrafı özelliğini yayınladı. Benim de Twitter profilim artık blok zincir tarafından doğrulanmış bir NFT. Twitter, bu dijital mülke sahip olduğumuzu kanıtlamak için Ethereum kullanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Twitter’ın bu hamlesi aslında Web3 üzerindeki Web2 yapısının önemini gösteriyor. Bu da yıllardır hayatımızda önemli bir kanal olan Twitter’ın bu merkeziyetsiz yapıya olan güvenini ve desteğini doğruluyor.

    Peki bu neden önemli?

    Çünkü NFT’ler global olarak 400 milyon kullanıcılı bir sosyal ağda yayılmak üzereler.

    Bu özellik şu anda mükemmel çalışmasa da Ethereum tabanlı NFT’lerimiz için geçerli. Twitter diğer blok zincirlerini de destekleyeceklerini ve bunun ilk adım olduğu bilgisini paylaşıyor.

    Web3 kavramını oldukça sert eleştiren Twitter kurucusu ve eski Ceo’su Jack Dorsey’nin sadece Bitcoin’e olan inancının da değiştiğinin bir göstergesi olarak görebiliriz. Ancak teknoloji de ilginç bir şekilde henüz uçtan uca bir koruma da sağlayamıyor. Opensea ile API bağlantısı kuran Twitter Opensea’de gerçekleşecek olan bir kesinti esnasında nasıl bir çözüm bulacak bu gibi konular tamamen belirsiz ve gri alanda yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca ETH cüzdanınız ile bağlantı kurarak profil fotoğrafınızı değiştirdirmek istediğinizde Twitter bunun için 3 dolar alıyor. Şimdilik sadece ödeme yapan üyeler için geçerli.

    Henüz sahiplik kontrolü de bulunmuyor. Bu da birisinin NFT'nizi sağ tıklayıp kaydedebileceği, basabileceği ve ardından kendine aitmiş gibi yayınlayabileceği anlamına geliyor. Bu da bir zaman sonra, önce OpenSea kullanarak koleksiyonları doğrulamak ve daha sonra daha merkezi olmayan bir doğrulama yoluyla çözülecektir gibi duruyor.

    Teknoloji tarafında yer alan bir çok profesyonel, NFT ve özelliklerinin daha iyi hale geleceğini ve rekabetin eninde sonunda bunu zorlayacağını düşünüyor. Çünkü NFT’lerin yaygınlaşmasını isteyen sadece Twitter değil.

    Meta, Facebook ve Instagram da profillere NFT'leri eklemeyi planlıyor;

    Twitter'ın 400 milyon kullanıcısı var.

    Facebook'un 2,6 milyar kullanıcısı..

    Instagram'ın ise 1,4 milyar kullanıcısı bulunuyor.

    Bu kullanıcıların var olduğu tüm dijital dünya NFT özelliklerini kendi yapısına almak üzereler ve bu sadece bir özellik olarak mı kalacak yoksa bu ekonominin büyümesine bilinçli bir şekilde destek mi olacak her birlikte izleyeceğiz.

    NFT'ler şu anda bu ağ geçidinin bir ilacı konumunda. İnsanların sahip olduğu ilk dijital mülkler. Cüzdanların, özel anahtarların ve DeFi pazarlarının temellerinden oluşuyorlar. Bundan sonra geri dönüş yok gibi görünse de ilerleme noktası hala büyük bir kesim için “acaba öyle mi? ” noktasından öteye gidemiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz hafta bu gelişmeler ışığında teknoloji kulislerinde beliren bu cümle ise bu yazının da varmaya çalıştığı nokta açısından benim için manidar duruyor;

    “ Web2 is onboarding the world to crypto.”

    Dünyaya kriptoyu tanıtan Web2 olacak ve bu en büyükler aracılığı ile resmiyet kazanarak ilk olarak Twitter’in NFT hamlesiyle birlikte başlamış oldu.