hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Yazılımda teknoloji ve bilimin birleşmesi, Input Output - Jerry Fragiskatos röportajı

    31.07.2022 Pazar | 09:19Son Güncelleme:

    Input Output 2015 yılında Charles Hoskinson ve Jeremy Wood tarafından kurulan IOHK, dünyanın önde gelen blockchain altyapı araştırma ve mühendislik şirketlerinden birisi. Cardano’nun da alt yapısını sağlıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu alanın öncü şirketlerinin işleyişlerini ilk ağızdan dinlemek gerçekten çok faydalı oluyor. Teknoloji hem iş yapış şekillerimizi hem de rekabeti o kadar hızlı değiştiriyor ki, sadece kendi alanımız içine değil, alanında öncü ve hızlı gelişen her şirketin içine bakmak analiz etmek gerekiyor.

    Kendilerini akademik titizlik ve bilimsel kanıta dayalı yazılım geliştiriyoruz şeklinde anlatıyorlar. Input Output kamu, özel sektör ve devlet müşterileri için yüksek güvenlikli blok zinciri altyapı çözümleri oluşturuyor. Aynı zamanda akıllı sözleşme platformu Cardano'nun arkasındaki itici güç ve 50’den fazla ülkede 400 çalışanları var.

    Cardano’nun son zamanlarda önem gösterdiği konu olan Staking ve delegasyonu bir çok şirketin hedefi. Bunun yanında verilerin toplanarak küresel toplum oluşturulmasından bahsediyorlar ve bir çok hükümet sisteminde özellikle vergi düzenlemelerinde radikal inovasyonlara gebe çalışmalar ve bilimsel araştırmalar yapıyorlar. Athens ve Stanford üniversiteleri bu alandaki partnerleri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazılım sektöründe yeni teknolojiler ve yeni merkeziyetsiz organizasyon yapıları ile dikkat çeken yeni blockchain geliştiren alt yapı sağlayıcısı şirketler, hem iş yapış modellerini hem de işe alım modellerinini dönüştürüyorlar. Sayfalarındaki iş ilanlarına ve organizasyonlarını nasıl şekillendirdiklerine özellikle girişim kurucularının ve işe alım sorumlularının bakmasını kesinlikle tavsiye ederim.

    Cardano'nun bağlı olduğu Input Output’da teknoloji endüstrisinde oldukça deneyimli olan ve Chief Commercial Officer olarak görev yapan Jerry Fragiskatos'la Cardano ekosistemini ve Web3 alanındaki hedefleri hakkında sohbet ettik.

    Öncelikle hedeflerinin Cardano’nun ne olduğu ile ilgili insanları bilgilendirmek olduğunu anlattı bana.

    Yazılımda teknoloji ve bilimin birleşmesi, Input Output - Jerry Fragiskatos röportajı

    Cardano’nun odakları nelerdir?

    Cardano’da, gerçek dünyadaki kullanım örneklerine odaklıyız. Bu, finansal hizmetler sağlamakla, banka hesabı olmayanları bankayla ilişkilendirmek gibi aslında. Örneğin, tam olarak bunu yapmak için gelişmekte olan pazarlarda büyük bir odak noktamız var. Alanın diğer Blockchain'lerinin tüm işlevlerine sahip genel amaçlı bir Blockchain inşa ediyor, ancak nihayetinde amaç, gerçek dünya ekonomisindeki boşluğu kapatabilmek ve gerçek koşullarda insanların problemlerine çözümler üretebilmek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cardano neden Proof of Stake yapısını kullanıyor?

    Bu soruyu yanıtlamak için Cardano'nun kuruluş ilkelerinin neler olduğu konusuna, bir adım geriye gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. Cardano gerçekten bilimsel bir yaklaşımdan yola çıktı. Sıfırdan yeni bir Blockchain oluşturmak ve geleneksel blockchain alanında gördüğümüz birçok sorunu çözmek için üniversiteler, araştırmacılar ve bilim insanlarıyla başladık. Bu araştırma sürecinde, Proof of Stake' in seçiminin birden çok nedeni vardı. Burada vurgulamam gerektiğini düşündüğüm iki ana nedenden birincisi Çevresel etki.

    İkincisi de Ouroboros adındaki protokolumuzle enerjiyi verimli kullanmak icin çok çalıştık. Bu protokolu Edinburgh Universitesi’nde halen bilgisayar bilimcisi ve kriptograf profesor olan Aggelos Kiayias tamamlamış ve kendisi aynı zamanda Input Output’un da baş bilim görevlisi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Proof of Stake Blockchain kullanan bir projenin önündeki en büyük engel nedir?

    Platformumuzda çalışan projeler açısından zorluk, daha çok platformun kendisini oluşturmak için kullandığımız metodolojiyle ilgilidir. Bilimsel olarak kanıtlanmış olduğundan, resmi yöntemler ve resmi bir yöntem dili olan Haskell adlı bir programlama dili kullanıyoruz. Bu, Cardano'da oluşturmak istediğiniz işletme türleri için tam olarak ihtiyacınız olan şey olan yüksek güvence koduna olanak tanıyor.

    (Haskell programlama dili, Google'ın öğretici aramaları tarafından en popüler 28. programlama diliymiş.)

    Bence Blockchain kullanmanın anahtarı gerçekten sadece kodun kendisi değil. Kod bunun sadece yönlerinden birisi. Bir Blockchain, etrafındaki topluluktur bana göre. Likidite ve etrafında toplanan sermayedir aynı zamanda da.

    Son zamanlarda Cardano'dan verilecek yeni haberler var mı?

    Ben daha çok girişimci ve yöneticilerle çalışıyorum, ve bir hizmet ekosistemi oluşturmak için merkeziyetsiz kimlik ve simgeleştirme noktaları üzerinde çalışıyoruz. Bunun yanında Afrika hükümetleriyle birlikte çalışıyoruz ve orada çözümler geliştiriyoruz, Afrika kıtasında da çok ilerleme kaydediyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunlar benim açımdan paylaşmak istediğim büyük maddelerimiz.