hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    Erken menopoz neden olur, başetme yöntemleri nelerdir?

    29.11.2022 Salı | 17:49Son Güncelleme:

    Yıllar geçtikçe kadın vücudu yumurtalıklardan salınan östrojen ve progesteronu üretemez hale gelir. Bu hormonlar günün birinde o kadar düşer ki artık rahime adet gördürecek emiri veremeyecek seviyeye ulaşır. İşte bu durum 12 ay boyunca devam ettiğinde buna menapoz diyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Menapoz resmi olarak son adet tarihinden 12 ay sonra başlar. Çoğu kadın menapoza 45 ila 55 yaşları arasında girer.Türkiyede ortalama yaş 49-50’dir. Ancak, 35 ila 45 yaşları arasındaysanız ve üç ay veya daha uzun süre adet görmediyseniz, normalden daha erken menopoza giriyor olabilirsiniz.

    Hormonlar eksilmeye başladığında genellikle kendini adet düzensizlikleri ya da adet görmeme (amenore), sıcak basması, gece terlemeleri, vajinal kuruluk, sinirlilik hali, zihinsel bulanıklık ve azalmış cinsel istekle gösterir.

    Genellikle sebebi bilinmese de yumurtalıklarda oluşan bu erken tükenmenin altında çoğu zaman, ailevi yatkınlık, genetik hastalıklar,sigara kullanımı, geçirilmiş enfeksiyonlar ya da otoimmun dediğimiz vücudun kendi dokularını hedef alıp öldürdüğü bir takım hastalıklar vardır.

    Erken menapoz günümüz şartlarında maalesef geri çevrilebilen bir durum değildir ancak sebep olduğu sonuçları toparlama şansınız olacaktır. Hormonların özellikle östrojenin vücuttan erken çekilmesi kemik erimesi, kalp damar sağlığında bozulma, doku düzeyinde yaşlanmanın hızlanması gibi problemlere yol açabilir. Bu nedenle ideal menapoz yaşına kadar destek tedavisi gerekecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hekiminiz belirli kan ve görüntüleme testlerini yaptıktan sonra size doğal hormon ya da hormon replasman tedavisi seçenekleri konusunda bilgi verecek sizin şartlarınız için en doğru olana sizi yönlendirecektir. Bunun yanında en başta kalsiyum ve d-vitamini olmak üzere bir takım vitaminlere ihtiyaçlarınızın arttığını vurgulamakta fayda vardır. Eğer bir sebepten dolayı hormon kullanmanız sakıncalıysa o zaman lazer tedavilerinden destekleyici ilaçlara kadar şikayetlerinizi rahatlatacak pek çok yeni tedavi yöntemi günümüzde aktif kullanılmaktadır.

    Menapozu olduktan sonra geri döndüremesek de dengeli ve sağlıklı yaşayarak etkilerini en aza indirebileceğimizi unutmayalım.