hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    Histerosalfibgografi nedir?

    03.04.2023 Pazartesi | 09:07Son Güncelleme:

    Rahim filmi, histerosalfibgografi; infertilite hekimlerine başvuran herkesin aşikar olduğu test.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öncelikle bir insanın dünyaya gelebilmesi için gerekli olan şartlarla başlayalım konuşmaya. Bir bebeğin oluşması için anne adayından gelen bir yumurtaya, baba adayından gelen bir sperme ve bunların buluşabilmesi için uygun şartlara ihtiyacımız vardır. Yumurtalıktan yumurtlama ile atılan yumurta hücresi kendisini kollarını açmış beklemekte olan tüp tarafından sarmalanır ve içeri çekilir. Artık yumurtanın sonu rahime ulaşmakla bitecek tüp içerisindeki yolculuğu başlamıştır.

    Günler süren bu yolculuk sonrasında rahime ulaşır ve adet zamanı adet kanı ile dışarı atılır. Ama eğer yumurtalıktan atıldığı anda tüpten geçerek kendine ulaşmış ideal spermi ile karşılaştıysa o vakit bu yolculuğa beraber çıkarlar ve rahime ulaştıklarında bu kez bir olmuşlardır ve kendilerinden vazgeçip embryo yani bebek kimliğine bürünmüşlerdir.

    İşte hekimlerin görevi bu yolculuğun sağlam ve güvenli bir şekilde oluşmasına destek verme noktasında başlar. Eğer ki konu dönüp dolaşıp tüplerin açıklığına geldiyse bu kez yapılması gereken test halk arasında bilinen ismiyle rahim filmi ya da histerosalfingografidir( HSG).

    Rahim filmi gebe olmadığınızdan emin olunan bir zaman diliminde aynı jinekolojik muayene olduğunuz pozisyonda rahim içerisine röntgen cihazında parlayabilecek bir sıvı verilmesi ile çekilir. Yani bir röntgen filmidir. Çekim ekibinin sıvıyı vermesi ve sıvının rahimden geçip tüplere ulaşıp oradan da aynı spermin yolunda olduğu gibi karın boşluğu içerisine dağılmasını saptaması ortalama 5-15 dakika kadar sürer.
    Filmde saptananlar sayesinde rahim içerisinde bir düzensizlik var mı, tüpler açık mı, ya da tıkalı ise ne seviyede tıkalı gibi konularda fikir sahibi olunur ve sonraki tedavileriniz planlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşlem genellikle ağrısız olsa da bazı insanlarda kramp tarzı ağrılar oluşturabilir o nedenle sonrasında çoğunlukla bir takım ilaçlar verilir.
    En güzel kısmı ise her şeyin yolunda gittiği bir rahim filmi çekiminden sonra gebe kalınmasında hiçbir sakınca olmamasıdır.
    Hayat sizlere gülen yüzünü göstersin. Sağlıkla kalın...