hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    Tekrarlayan mantar enfeksiyonları ile başa çıkma yöntemleri

    14.11.2022 Pazartesi | 09:19Son Güncelleme:

    Tüm kadınlar hayatlarının bir döneminde en az bir kez vaginal mantar enfeksiyonu geçirmiştir. Ancak bu durum sık tekrarlıyorsa allta yatan sebeplerinden, yaşam tarzı yanlışlarına, hatta tedavi tipine kadar pek çok konuyu masaya yatırmak gerekecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tek sefer olan vaginal mantar kadınların %70 ila %75'ini hayatlarında en az bir kez etkileyen yaygın bir hastalıktır. Tanıması da tedavisi de oldukça kolaydır. Ancak kadınların yaklaşık %5'inde bu durum rahatsız edici seviyede tekrarlamaya başlar. Eğer yılda 4 kereden fazla tekrar ediyorsa bunun adı artık kronik ya da başka deyişle tekrarlayan mantardır. Mantar enfeksiyonları çoğu zaman bulaşıcı enfeksiyonlar değildir ve floramızın bozulduğu dönemlerde ortaya çıkar. Bu durum sık tekraralamaya başladığında altta yatan bağışıklık sistemi bozuklukları mutlaka incelenmek zorundadır. Bazen vücudun genel bağışıklığını düşüren hastalıklardan sonra tetiklenebileceği gibi vagina ya da genital bölgenin bölgesel bağışıklık sisteminde bozuklukla da sıkıntılar başlayabilir. Bunun yanında mantarlar östrojenin genital bölge hücrelerinde yaptığı değişiklikleri sevdiği için vücudunuzda polikistik over, endometriozis (https://endoturkiye.org/),obezite gibi östrojen hakim hastalıklar olduğunda mantarla yüzleşme ihtimaliniz artacaktır.

    Nasıl belirtiler verir?

    Gerek tek sefer olan gerekse sık tekrarlayan mantar enfeksiyonlarının belirtileri aslında benzerdir. Hastaları doktora getiren en sık şikayetlerse,kaşıntı, beyazımsı akıntı, ağrı,tahriş, yanma, ilişki sırasında ya da idrar yaparken yırtılır gibi bir acı ve bunların genellikle adet öncesi alevlenmesidir diyebiliriz.

    Bu sıkıntılar başka hastalıklarla karışır mı?

    Tabi ki. O aşamada da hekiminizin tecrübesi sahneye çıkmaktadır. Vücudun diğer bölümlerini de etkileyebilen cilt hastalıklarından, sadece genital bölgeyi tutabilen hastalıklara, allerjilerden ilaç yan etkilerine, sinir ucu hastalıklarından kanserlere kadar pek çok hastalık süzgeçten geçirilmek durumundadır.

    Nerden başlamak lazım?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öncelikle genel olarak bağışıklığınızı bozacak durumları toparlamamız gerekir. Eğer sebep olabilecek sistemik bir hastalığınız varsa ya da şeker, fazla kilo, hormonal bozukluklar gibi eşlikçiler varsa onları ortaya çıkarmamız elzemdir. Ardından bunlara yönelik tedaviler ve bazen de uygun diyet ve probiyotik tedavilerinden faydalanmak gerekebilir.

    Bazı hastalarda, sık rastladığımız mantar tiplerinden biri olmadığınından şüphe etmemiz halinde kültür ve biopsi almamız gerekebilir.

    Ve sonrasında uzun süreli tedaviler başlar. Hastaların %80 ‘i yaklaşık 6 ay kadar süren ilaç tedavisi ile sıkıntılarından kurtulur. Ancak geçmemesi halinde borik asit ya da metilen mavisi gibi deneysel yöntemlerden de faydalanıldığı olur.

    Bu klasik yöntemlerin işe yaramadığı geriye kalan hasta grubunda ise en başta belirttiğim bölgesel bağışıklık sistemini uyarıp harekete geçirmek için vaginal lazer tedavilerine başvurmamız gerekir.

    Vaginal Lazer mantarı nasıl tedavi eder?

    Kullanılan lazerin özellikle karbondioksit lazer olması halinde çoğu zaman tek seansta yaklaşık 20 dakikalık bir işlem uygulanır. Lazerin dokuda yaptığı etkilerle bozulan floranın ve yıpranan hücrelerin yenilenebilmesi için vücut kendi kendisini uyarır ve yaklaşık 20 gün süren yenilenme süresinin ardından sıkıntılar büyük ölçüde rahatlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mantarlar vücudumuzda normalde de bizimle yaşayan küçük canlılardır ancak hakim duruma geçmeleri hastalık anlamına gelir. Gerek önleyici tedbirlerle gerekse yerinde müdahalelerle onları olmaları gereken sayıya indirgemek genital mantar enfeksiyonalarıyla mücadelede asıl hedefimizdir.