hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Dr. Fevzi Özgönül Dr. Fevzi Özgönül

    Bağırsak Alzheimer’i nedir, ne gibi sorunlara yol açar?

    13.03.2022 Pazar | 09:14Son Güncelleme:

    Özellikle son zamanlarda tek tip besleniyorsanız dikkat!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağırsak alzheimeri başlayınca ikinci beyin bağırsaklarımız yediklerimizi sindirmeyi unutur ve sindiremediğimiz besinler nedeniyle şişmanlarız, yani bağırsak alzheimeri olan kişi çok yediği için değil yediği gıdaları sindirmeyi unuttuğu için kilo alır.

    Alzheimer hastalığı hafızayı ve düşünme becerilerini ve basit işlevleri yerine getirmeyi zamanla yok eden dejeneratif ve ilerleyen bir hastalıktır. Son yıllarda ikinci beynimiz diye adlandırdığımız bağırsaklarımızın Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla bağlantılı olduğuna dair pek çok çalışma vardır. Bağırsak mikrobiyatasındaki bozulmanın Alzheimer gibi bazı hastalıkların ilerlemesine neden olduğuna dair sonuçlar fazladır.

    Sürekli tek tip beslenirseniz bağırsaklarınız yediklerinize alışır ve aktif çalışmaz, dolayısıyla yediklerinizi sindiremezsiniz. Hele ki uzun süre tatlı, hamur işi, ekmek arası tipi öğünler, ya da pratik olması açısından ton balıklı tavuklu salata gibi gıdalarla beslenirseniz bağırsaklarınızı tembelleştirirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte bağırsak alzheimere neden olan başlıca yaptığımız yanlışlar;

    Uzun süre tek tip beslenmek bağırsaklarınızın verimini azaltır ve tembelleştirir.

    Ekmek, tatlı, hamurişi basit şeker ağırlıklı beslenmek

    Geç kahvaltı yapmak ve öğlen yemeğini atlamak

    Ara öğün olarak basit şeker içeren atıştırmalıkları tüketmek

    Özellikle gece yenen meyvelere bağlı fruktoz bombardımanı

    Tüm bu yapılan yanlışlara bağlı olarak bağırsak florasının bozulması yani mikrobiatanın patojen bakteriler tarafından işgali de bu süreci hızlandırır.

    Alzheimer olmama için bulmaca ve sudoku gibi uygulamalarla nasıl beyin jimnastiği öneriliyorsa, bağırsaklarınızın da yediklerinizi sindirebilmesi için pratik yapması gerekir. Zeytinyağlılar, kurubaklagiller, çorbalar, et yemekleri, salatalar, tencere yemekleri gibi sağlıklı seçeneklere sahip çok çeşitli yemekler yiyerek sindirim alıştırması yapmalısınız, asla tek tip beslenmeyin.

    Yediklerimiz değil sindiremediklerimiz bizi şişmanlatır, bunuda asla unutmayın.