hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Dr. Fevzi Özgönül Dr. Fevzi Özgönül

    Gece yemek gerçekten kilo aldırır mı? Yoksa şehir efsanesi mi?

    28.02.2022 Pazartesi | 16:52Son Güncelleme:

    Gece geç saatte yemek yiyen kişilerde genelde kilo artışı olur, pekala bu artış gerçekten geç saatte yemek yedikleri için mi ? yoksa başka bir nedenden dolayı mıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kilo alma nedenimizi, gece yediğimiz yemekler kullanılamadığı için göbek, kalça ve basenimizde depolanır bu nedenle şişmanlarız diye açıklayabilirler. Bu açıklama mantıklı gelse de, acaba doğru mu? Başka bir neden olabileceğini hiç düşündünüz mü? Şimdi benim açıklamamı dinleyip öyle karar vermenizi istiyorum.

    Gece geç saatte yemek yememiz bize 2 nedenle kilo aldırır.

    Birinci neden ; Gece geç saatte yediğimiz yemekler bütün gece sindirim sistemini çalıştırdığı için bedenimiz gece 23:00 – 02:00 saatleri arasında yeniden yapılanmaz. Gece geç saatte yediğimiz günlerde bu yapılanma olamaz. Defalarca gece geç saatte yemek yemeye devam edersek, eninde sonunda bedenimizi sıkı sıkı bir arada tutan bağ dokusu gevşemeye başlar.

    Oluşan boşluklar balansı bozduğu için, tek çare boşlukları beyaz yağ oluşturup doldurmaktır. Böylece göbek, kalça veya basenimizde bir yağ halkası oluşmaya başlar. Uzun süre bu davranışı tekrarlamak bunu tetikler.

    İkinci neden; Gece geç saatte yemek yediğinizde ertesi gün sabah kahvaltı yaparken zorlanırsınız. Kahvaltıları atlamaya başlayınca sadece öğlen yemeği yeterli gelmez ve aksam acıkmaya devem edersiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akşamları sağlıklı gıdalar yeseniz bile, yediğiniz gıdaların sindirim süresi uzun olduğu için ( Bu süre genellikle etli yemeklerde 8-10 saate kadar uzayabiliyor ) bedeniniz, gece yediğiniz besinlerden elde ettiği proteinleri ve yağları yapılanmada kullanamaz. Yukarıda anlattığım nedenden dolayı Göbek kalça veya basenlerde beyaz yağ birikmeye başlar.

    Sonuç olarak gece yediğiniz yemekler göbek kalça ve baseninizde birikmiyor ama gündüz yeterince yemediğiniz için şişmanlıyorsunuz. Gece yemek şişmanlatmıyor, gündüz yemediğiniz yemekler ve atladığınız öğünler nedeni ile şişmanlıyorsunuz.

    Peki çaresi nedir? Zor da olsa sabah kahvaltıya ve öğlen yemeğine önem vermek, elimizden geldiğince kısır döngüyü tersine çevirip, gündüz ağırlıklı beslenmeye çalışmaktır. Gün içinde bedeniniz yeterince enerji aldığında, gece çok açlık hissetmezsiniz, yeseniz bile daha az yediğiniz için sistemi bozmazsınız.. Böylece bedeninizin sağlıklı yapılanması devam eder.