hourSON DAKİKA
left-arrow right-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Dr. Mithat Bülent Özmen
    Dr. Mithat Bülent Özmen

    Dr. Mithat Bülent Özmen

    cnnturk.com yazarı

    tüm yazıları

    İnşaat için çıkış yolu

    Ekonomide olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Sıkıntının çıkış noktası da malum cari açık ve dış borçlar. Demek ki yabancı para cinsinden gelirimizi çeşitlendirmemiz ve artırmamız lazım.

    Devamını Oku14.08.2018

    Bankaların krediyle imtihanı

    Malum geçtiğimiz ay içerisinde derecelendirme kuruluşu Fitch, bir taraftan bankalarımızın kur artışına bağlı yüksek fonlama maliyetlerine, diğer taraftan yeni kredilerde olası yavaşlamaya ve nihayet mevcut kredilerin geri ödenmesinde muhtemel problemlere dikkat çekmek suretiyle, 24 bankamızın kredi notunu düşürdü.

    Devamını Oku12.08.2018

    Reel sektörün krediyle imtihanı

    Madem reel sektörün borç çevirme yeteneği gündemin önemli başlıklarından bir tanesi; finans kuruluşlarının reel sektörle olan kredi ilişkisine çok yükseklerden kuş bakışı da olsa bakmak; ileriye yönelik belki bir fikir verir diye düşünüyorum.

    Devamını Oku16.07.2018

    İmar barışına başka açıdan bakmak

    İmar Barışı malum şu anda en popüler konulardan biri. Çünkü barışla birlikte, hazine arazisi üzerindekiler dahil imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı tüm yapılar, yasada belirtilen istisnalar hariç kayıt altına alınacak ve bu yapılar kaçak olmaktan çıkıp yasal statüye kavuşacak.

    Devamını Oku27.06.2018

    Gayrimenkul ve finansmanına dair büyük ama ihmal edilen bir risk

    İnşaat ve gayrimenkul sektöründe uzun yıllardır proje üreten ünlü bir firma yakın zaman önce iflasını istedi malum.

    Devamını Oku25.04.2018

    Tehlikenin büyüğü küçüklerde mi?

    Reel sektörde belli ki en kurumsal olanından en mikro ölçektekine kadar nakit akışını yönetmekle ilgili problem var. Bu da esas itibariyle, yatırım amaçlı kullanıldığını varsaydığımız kredilerin, finansal kaldıraç fonksiyonunu yitirecek ölçüde finansman yükü doğurmasından kaynaklanıyor.

    Devamını Oku16.04.2018

    2050 yılında emeklilik ve sağlık meselesi

    Dünya nüfusu artıyor. ILO'nun "World Employment and Social Outlook - Trends 2018" başlıklı çalışmasına göre, bugün 7.6 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9.8 milyara ulaşması bekleniyor. Müspet ya da menfi ama rakam etkileyici. Aslında nüfus artışındaki bu beklenti geçmiş dönemlere göre düşük. Keza 1980-2017 döneminde 3.1 milyar nüfus artışı öngörülmüşken; bugünden 2050'ye kadar olan beklenti 2.2 milyarla sınırlı kalmış. Çünkü nüfus artıyor ama nüfus artış hızı düşüyor. Bir diğer ifadeyle, dünya nüfusu yaşlanıyor. Türkiye özelinde de durum farklı değil.

    Devamını Oku21.02.2018

    Almanya’nın Bausparkasse’si sandık olup bize geliyor

    Bundan iki yıl önce Radikal Gazetesi’nde bir modelden söz etmiştim. Doktora çalışmamda da bu modele kısaca yer vermiş; dünyanın birçok yerinde başarıyla uygulanan, enteresan ve enteresan olduğu kadar başarılı bu modelin Türkiye için de değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştim.

    Devamını Oku28.01.2018